Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turnster Thorsdottir neemt spanning op WK voor lief

Turnster Thorsdottir neemt spanning op WK voor lief

ANTWERPEN (ANP) - Eythora Thorsdottir gaat komend weekeinde met de Nederlandse turnsters kwalificatie voor de Spelen van Parijs proberen af te dwingen. Een plaats bij de beste twaalf landen op de WK in Antwerpen is de kortste route. De in Rotterdam geboren dochter van IJslandse ouders had zich twee jaar geleden niet kunnen voorstellen dat ze zich weer volop in een olympische cyclus bevindt. "Na Tokio was ik er helemaal klaar mee."

Op de Spelen van Rio 2016 werd Thorsdottir (25) negende in de meerkampfinale, een door een Nederlandse nooit eerder geleverde prestatie. Het leek de aanzet voor een glansrijke carrière, maar richting de (uitgestelde) Spelen van Tokio veranderde er veel. Haar coach Patrick Kiens was een van de turntrainers die werd beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. Niet door haar, maar de samenwerking moest op last van gymnastiekbond KNGU worden beëindigd.

Zonder haar vaste begeleider en gehinderd door met name een enkelblessure werd haar optreden in Tokio geen succes. "Ik heb het op het nippertje gehaald, maar erna was ik gesloopt."

Opleiding

Ze benutte de turnloze periode om haar opleiding aan het Lucia Marthas Institute af te ronden, waarmee ze "later" in de entertainmentwereld aan de slag wil. "Ik trainde heel af en toe nog. De opleiding bestaat uit zingen, dansen en acteren en vraagt ook veel energie. Zo bleef ik wel fit."

Begin 2022 hoorde ze dat er bij de mannelijke turners in Rotterdam een plekje vrij was om te trainen. Jeroen Jacobs, inmiddels bondscoach van de vrouwen, gaf Thorsdottir de ruimte om zo het turnen weer op te pikken. Dicht bij huis, ze woont nog bij haar ouders in Poortugaal, maar gaat op zichzelf wonen in Vlaardingen, herontdekte ze de topsporter in zich. "Als ik nu stop heb ik een mooie carrière gehad. Maar als ik zoals nu naar een toernooi toe werk dan denk ik zo niet. Als topsporter wil je altijd meer."

Enkelproblemen

De hernieuwde kennismaking verliep op de WK van vorig jaar in Liverpool nog niet naar wens met vallen op balk en vloer. Op de EK van dit jaar, met een door enkelproblemen verlicht programma, eindigde ze als zesde op de meerkamp. "Ik ben inmiddels wat fitter qua enkels." De grootste risico's sluit ze uit. Ook al omdat haar bijdrage aan het teamresultaat van groot belang is.

En zo staat ze zondag, in de kwalificaties in Antwerpen, weer in de spotlights met een derde olympische optreden als doel. "Het geeft spanning, altijd. Het zet me wel op scherp, maar het is soms ook jammer dat ik het zo ervaar. Het trillen op de balk bijvoorbeeld, waar ik in trainingen geen last van heb. Ik moet het ermee doen."

Meer uit Sport

Pogacar blijft in Giro beducht voor aanvallen van Ineos-renners

NAPELS (ANP) - Tadej Pogacar heeft na de eerste negen etappes in de Giro d'Italia een ruime voorsprong in het algemeen klassement, maar hij blijft beducht voor aanvallen van zijn concurrenten. De Sloveense wielrenner van UAE Team Emirates zei tijdens de persconferentie op de rustdag vooral aanvallen van Ineos Grenadiers te verwachten.

3 uur geleden
Twee teamleden Mercedes volgen Hamilton naar Ferrari

MONZA (ANP) - Jérôme d'Ambrosio werkt vanaf 1 oktober als adjunct-teambaas bij Ferrari in de Formule 1. De Belg verlaat Mercedes voor de Italiaanse renstal.

3 uur geleden
NOC*NSF blij met recordbijdrage Nederlandse Loterij voor sport

DEN HAAG (ANP) - NOC*NSF heeft over 2023 een afdracht van 52,6 miljoen euro ontvangen van de Nederlandse Loterij. Dat is opnieuw meer dan het jaar ervoor, toen het ging om 52,3 miljoen euro. Anneke van Zanen-Nieberg, de voorzitter van NOC*NSF, roept op om sport "op de agenda te houden, ook in Den Haag".

4 uur geleden
Voormalig teambaas Steiner en Haas F1 voeren juridisch gevecht

MECKLENBURG (ANP) - Voormalig teambaas Günther Steiner en het Formule 1-team van Haas zijn verwikkeld in een juridische strijd. Dat meldt het goed ingevoerde Autosport.com.

8 uur geleden
Golfer McIlroy wint voor vierde keer Wells Fargo Championship

CHARLOTTE (ANP) - Golfer Rory McIlroy heeft voor de vierde keer het Wells Fargo Championship gewonnen. De 35-jarige viervoudige majorwinnaar liep op de baan van Quail Hollow in het Amerikaanse Charlotte een slotronde van 65 slagen, zes onder par. Dat was de beste ronde van de dag.

14 uur geleden
Aanvoerder rugbyers Nieuw-Zeeland beëindigt interlandloopbaan

WELLINGTON (ANP) - Sam Cane, de aanvoerder van het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland, beëindigt aan het einde van dit jaar zijn interlandloopbaan. De 32-jarige speler wil meer tijd doorbrengen met zijn familie en ondertekent een meerjarige overeenkomst bij de Japanse club Suntory Goliath in Tokio.

15 uur geleden
Djokovic maakt zich zorgen en laat scans doen na uitschakeling

ROME (ANP/AFP) - Novak Djokovic maakt zich "een beetje zorgen" na zijn vroege uitschakeling op het toernooi van Rome. Twee dagen nadat hij een fles water op zijn hoofd had gekregen verloor hij in de derde ronde van de Chileen Alejandro Tabilo (2-6 3-6). "Het voelde op de baan alsof een andere speler in mijn schoenen stond", zei Djokovic, die aangaf dat hij scans zou ondergaan om "te zien wat er aan de hand is".

1 dag geleden