Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkse militairen gedood bij beschieting Syrië

Turkse militairen gedood bij beschieting Syrië

ANKARA (ANP/AFP/RTR) - Een artilleriebeschieting heeft in de Syrische regio Idlib het leven gekost aan vier Turkse militairen. Ook raakten er negen gewond, meldt het Turkse ministerie van Defensie. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat bij een Turkse tegenaanval tientallen mensen zijn "geneutraliseerd".

De Turkse militairen zijn volgens het ministerie bestookt door troepen die het regime steunen van de Syrische leider Bashar al-Assad. Die waren volgens Turkije vooraf geïnformeerd over de locatie van de Turkse troepen. Turkije heeft meerdere observatieposten in het noordwestelijke gebied aan de Turkse grens.

Erdogan waarschuwde dat meer vergeldingsacties kunnen volgen. "Er is nu een operatie gaande. Volgens de eerste bevindingen zijn ongeveer 30 tot 35 Syriërs van de andere zijde geneutraliseerd", zei hij tegen verslaggevers.

Doelen

Het in Groot-Brittannië gevestigde Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, dat bronnen heeft in Syrië, meldt dat zeker zes doden zijn gevallen bij de Turkse vergeldingsacties. Turkije zou doelen hebben bestookt ten zuiden van de plaats Saraqib. Het Observatorium meldt dat daardoor ook zo'n twintig strijders van het regime gewond raakten.

Idlib geldt als het laatste bolwerk van jihadisten en groepjes rebellen die tegen het Assad-regime strijden. Er zitten ook veel burgers in het gebied.

Meer uit Buitenland

Poetin prijst 'ware helden die in Oekraïne vechten'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak "de ware helden van het volk" geprezen die in Oekraïne vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.

16 minuten geleden
Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

2 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

3 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

3 uur geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

4 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

4 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

6 uur geleden