
Turkse economie groeit sterk ondanks torenhoge inflatie
ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Turkije kende in het tweede kwartaal van dit jaar een sterke groei ondanks de torenhoge inflatie in het land. Aangezien het leven van de Turken een stuk duurder is geworden leverden de consumptiebestedingen van huishoudens een belangrijke bijdrage aan de groei. Ook de export groeide stevig dankzij het herstel van de coronacrisis en een goedkopere Turkse lira. De heropleving van het toerisme na de coronabeperkingen gaf de economie eveneens een impuls.
Het Turkse bruto binnenlands product (bbp) steeg afgelopen kwartaal met 7,6 procent ten opzichte van een jaar geleden. De economische groei viel daarmee hoger uit dan kenners hadden verwacht. Ten opzichte van het eerste kwartaal bedroeg de groei 2,1 procent.
De omstreden renteverlagingen die de Turkse centrale bank op aandringen van president Recep Tayyip Erdogan heeft doorgevoerd, jagen de groei ook aan. Erdogan vindt, in tegenstelling tot de gangbare theorie onder economen, dat een hogere rente zorgt voor hogere prijzen. Onder druk van de president werd de rente in Turkije al flink verlaagd om de waarde van de Turkse lira te drukken. Zo werd de rente na een onderbreking van enkele maanden in augustus met een vol procentpunt teruggeschroefd naar 13 procent.
Waardedaling
Erdogan wil de goedkope lira gebruiken om de industrie van zijn land te helpen, omdat het dan voor andere landen goedkoper wordt om Turkse producten te kopen. De waardedaling van de lira voedt echter ook de inflatie in eigen land, doordat invoer van bijvoorbeeld brandstof juist duurder wordt. De Turkse inflatie is inmiddels dan ook opgelopen tot bijna 80 procent en staat daarmee op het hoogste niveau in 24 jaar.
De groeispurt van Turkije kan bijna op zijn einde lopen. Een onderzoek onder analisten deze maand gaf aan dat de jaarlijkse bbp-groei dit kwartaal kan teruglopen tot 3,3 procent en tot 1,3 procent in de laatste drie maanden van het jaar. De dreiging van een recessie in Europa is eveneens zorgwekkend voor het land, omdat de EU de belangrijkste bestemming is voor de Turkse export. De verrassende renteverlaging van eerder deze maand geeft ook aan dat de Turkse centrale bank rekening houdt met een vertraging van de groei later dit jaar.
Meer uit Financieel
MÜNCHEN (ANP/DPA) - De nieuwe Duitse minister van Economische Zaken wil dat er snel nieuwe gasgestookte energiecentrales gebouwd worden om zo de energiezekerheid van Duitsland te versterken. Volgens Katherina Reiche zijn die centrales nodig als er onvoldoende energie kan worden opgewekt door middel van wind en zon.
9 minuten geledenBEIJING (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De inflatie in China is in april voor de derde maand op rij gedaald onder druk van de zwakke binnenlandse economie. Zo worstelt China met een crisis op de vastgoedmarkt en hoge jeugdwerkloosheid. Daar komt nog de handelsoorlog met de Verenigde Staten bovenop.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Europese olie- en gasbedrijven gaan verschillend om met het decreet van de Amerikaanse president Donald Trump om de Golf van Mexico voortaan de Golf van Amerika te noemen. De Britse concerns BP en Shell gaan mee in dat besluit, zo valt te lezen in persberichten en jaarverslagen. TotalEnergies in Frankrijk blijft de naam Golf van Mexico gebruiken.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering focust bij de eerste onderhandelingen over handelsakkoorden over importheffingen op ongeveer twintig handelspartners. De Verenigde Staten hebben een lijst van deze partners opgesteld. Dit zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg.
13 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in aanloop naar de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China over hun importheffingen op elkaars goederen.
13 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zal de importheffing op Chinese goederen niet eenzijdig verlagen. Dit heeft Witte Huis-woordvoerster Karoline Leavitt gezegd.
14 uur geledenOAKLAND (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Google heeft ingestemd met het schikken van een rechtszaak in de Verenigde Staten over beschuldigingen van discriminatie. Zo'n 4000 werknemers van het techconcern krijgen met de voorgestelde deal 50 miljoen dollar, omgerekend ongeveer 44,4 miljoen euro.
16 uur geleden