Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije: Zweden moet concrete stappen zetten tegen terrorisme

Turkije: Zweden moet concrete stappen zetten tegen terrorisme

ANKARA (ANP/RTR) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een telefoongesprek met de Zweedse premier Magdalena Andersson gezegd dat Ankara verwacht dat Zweden "concrete stappen zet om terroristische organisaties aan te pakken", meldt het Turkse persbureau Anadolu zaterdag. De twee spraken elkaar over de eventuele toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO, waar Erdogan zich tegen verzet.

Erdogan wil onder meer dat het land stopt met zijn politieke en financiële steun aan terroristische organisaties en met het leveren van wapens aan deze groeperingen. Ook wil hij dat de Zweedse regering beperkingen op de wapenexport naar Turkije opheft. Deze beperkingen werden in 2019 ingevoerd na militaire operaties van Turkije in onder meer Noord-Syrië.

Zweden en Finland hebben woensdag officieel het NAVO-lidmaatschap aangevraagd. Erdogan verzet zich echter tegen hun toetreding. Beide landen zouden volgens hem terroristen herbergen, onder wie Koerdische militanten van de in Turkije verboden PKK. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Ann Linde benadrukte vrijdag dat Zweden als eerste land na Turkije de PKK als terroristisch bestempelde.

De Turkse president heeft zaterdag ook met zijn Finse ambtgenoot Sauli Niinistö gebeld. Volgens Niinistö hadden de twee een "open en direct" gesprek. "Ik heb duidelijk gemaakt dat Finland en Turkije zich als NAVO-bondgenoten zullen inzetten voor elkaars veiligheid en dat onze relatie hierdoor sterker zal worden. Finland veroordeelt alle vormen van terrorisme ", zei hij na afloop. Volgens de Finse president gaan de onderhandelingen verder.

Meer uit Buitenland

Man steekt zichzelf in brand bij rechtbank Trump-proces

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - Een man heeft zichzelf in brand gestoken bij de rechtbank in New York waar het eerste strafproces tegen de Amerikaanse ex-president Donald Trump wordt gehouden. Beelden van de Amerikaanse nieuwszender CNN tonen een man in vlammen. Het is nog onbekend wat het motief is.

11 minuten geleden
Iran meldt aanval met mini-drones zonder schade

TEHERAN (ANP/RTR) - Iran zegt dat er mini-drones zijn neergehaald in Isfahan, na berichten over een Israëlische raketaanval. Volgens buitenlandminister Hossein Amirabdollahian zijn er geen slachtoffers en is er geen schade ontstaan. Hij legde een link met aartsvijand Israël, door te stellen dat pro-Israëlische media het incident afschilderen als overwinning, terwijl het een nederlaag zou zijn.

1 uur geleden
Azerbeidzjan: Armenië geeft bezette grensdorpen terug

BAKU (ANP/RTR) - Armenië heeft ermee ingestemd vier dorpen aan de grens met Azerbeidzjan terug te geven aan het land, meldde het Azerbeidzjaanse buitenlandministerie. Het gaat om dorpen die sinds het begin van de jaren negentig in handen zijn van Armenië. Volgens het Armeense ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de landen een voorlopig akkoord bereikt over vier delen van hun betwiste grens.

1 uur geleden
NAVO-landen komen met meer luchtafweersystemen voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Verscheidene NAVO-landen hebben "concrete bijdragen" toegezegd voor de luchtafweer van Oekraïne, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg gezegd, na afloop van een bijeenkomst van NAVO-ministers van Defensie en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

2 uur geleden
Fors meer misdrijven door rechts-extremisten in Duitsland

BERLIJN (ANP/DPA) - Het aantal extreemrechts gemotiveerde misdrijven in Duitsland is vorig jaar aanzienlijk gestegen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn 28.945 van dergelijke misdrijven geregistreerd, ruim 5400 meer dan in 2022.

2 uur geleden
In Nederland gezochte Belgische drugscrimineel opgepakt in Berlijn

BERLIJN (ANP) - Een Belgische topcrimineel die ook in Nederland werd gezocht is opgepakt in Berlijn. De 48-jarige man stond hoog op de opsporingslijst van Europol.

3 uur geleden
Polen arresteert ook opdrachtgever aanval op bondgenoot Navalny

WARSCHAU (ANP/RTR/AFP) - Polen heeft een Belarus gearresteerd die ervan verdacht wordt opdracht te hebben gegeven voor een aanval op een bondgenoot van de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk gemeld op X.

3 uur geleden