Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije schort beurshandel Istanbul op na verliezen door bevingen

Turkije schort beurshandel Istanbul op na verliezen door bevingen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse aandelenbeurs in Istanbul heeft woensdag de handel opgeschort na de aanhoudende koersval die volgde op de verwoestende en dodelijke aardbevingen in het land. Het is voor het eerst in 24 jaar dat de Turkse aandelenhandel werd stilgelegd.

"We hebben besloten om de handel in aandelen, futures en optiemarkten stop te zetten", zei Borsa Istanbul in een verklaring. Er werd niet gezegd wanneer de handel zou worden hervat. De handelsonderbreking volgde op een koersdaling van de BIST 100-index, de hoofdgraadmeter van Istanbul, van dik 7 procent. Dinsdag zakte de index al 8,6 procent en maandag sloot de beurs 1,4 procent lager. De Turkse beurs koerst daarmee af op het grootste weekverlies sinds de financiële crisis van 2008.

De handelsonderbreking roept herinneringen op aan 1999, toen het land ook werd getroffen door een krachtige aardbeving. Het epicentrum van die aardbeving lag tussen de steden Izmit en Bursa, ongeveer honderd kilometer ten oosten van Istanbul. De handel in Turkse aandelen werd toen een week stilgelegd.

Cementbedrijven

Het besluit om de beurs niet meteen te sluiten na de zware aardbeving in de nacht van zondag op maandag, zorgde ook voor veel kritiek. Volgens de Turkse econoom Cem Seymen hadden de beurzen meteen hun deuren moeten sluiten. Ook het feit dat de Turkse cementbedrijven in de afgelopen dagen juist hard in waarde zijn gestegen wekte woede bij het publiek.

"Moge Allah je vervloeken", kopte het Turkse dagblad Yeni Cag dinsdag in een kop boven een artikel over de sterke koersstijgingen van de cementbedrijven. De krant gaf beleggers de schuld en zei dat ze opportunistisch waren terwijl mensen vechten om te overleven. Beleggers kochten de aandelen van de cementbedrijven omdat ze grote herstelwerkzaamheden verwachten in de komende maanden.

Meer uit Financieel

Europese Commissie: Alitalia moet staatslening terugbetalen

BRUSSEL (ANP) - De lening van 400 miljoen euro die de Italiaanse overheid in 2019 aan luchtvaartmaatschappij Alitalia verstrekte is illegale staatssteun, oordeelt de Europese Commissie. Italië moet het geld plus rente bij de maatschappij terughalen.

40 minuten geleden
Transavia vliegt ondanks algemene staking naar Israël

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij Transavia vliegt vooralsnog gewoon naar Israël ondanks een algemene staking in dat land. Daardoor vertrekken er geen vluchten vanaf de luchthaven van Tel Aviv. Maar zoals het er nu naar uitziet kunnen daar wel vliegtuigen landen, zegt Transavia. De prijsvechter heeft twee vluchten op de planning staan van Schiphol naar Tel Aviv.

1 uur geleden
Export Russische diesel richting record, ondanks sancties EU

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - De export van Russische diesel ligt op koers om deze maand een record te bereiken, ondanks de sancties van de Europese Unie. Gedacht werd dat de Russen juist minder zouden gaan verkopen door het Europese verbod op olieproducten uit Rusland. Het wegvallen van Europa als belangrijkste afnemer wordt echter ruimschoots goedgemaakt door hogere aankopen door onder meer Turkije, Marokko, Brazilië en Tunesië.

1 uur geleden
Wagamama sluit bij rechter akkoord met schuldeisers

AMSTERDAM (ANP) - Restaurantketen wagamama heeft een akkoord bereikt met schuldeisers bij de rechtbank van Amsterdam. De keten, met negen vestigingen in Nederland, kwam in de problemen door de coronamaatregelen. Als gevolg daarvan moest het enkele restaurants sluiten. Een faillissement lijkt nu afgewend.

1 uur geleden
Philips en ASMI aan kop in positieve AEX, Prosus onderaan

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak toonde maandag wat herstel onder aanvoering van zorgtechnologieconcern Philips en chipbedrijf ASMI. Techinvesteerder Prosus kampte daarentegen met een stevig koersverlies van het Chinese internet- en gamebedrijf Tencent, waarvan het grootaandeelhouder is, en was de grootste daler bij de hoofdfondsen.

1 uur geleden
Statiegeld op 2,5 miljard blikjes per jaar: 'gigantische operatie'

UTRECHT (ANP) - De invoering van statiegeld op blikjes is een "gigantische operatie" op logistiek gebied. Dat zegt directeur Hester Klein Lankhorst van het Afvalfonds Verpakkingen. Het Afvalfonds is verantwoordelijk voor recycling van alle verpakkingen zoals glas en papier maar ook voor statiegeld. Per 1 april zit er 15 eurocent statiegeld op blik. Er zat al statiegeld op kleine en grote plastic flessen.

1 uur geleden
Nederlanders kochten afgelopen jaar vaker biologische producten

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders kochten afgelopen jaar meer en vaker biologische producten. En ook inflatie zorgde ervoor dat de omzet in biologisch voedsel afgelopen jaar met 25 procent steeg, komt naar voren uit onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK.

1 uur geleden