Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije overlegt met VS en Iran, wil spanningen doen verminderen

Turkije overlegt met VS en Iran, wil spanningen doen verminderen

ANKARA (ANP) - Turkije wil zich inzetten om de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten te doen verminderen. Minister Mevlut Cavusoglu (Buitenlandse Zaken) heeft gebeld met zijn collega's in Washington en Teheran. "We blijven de komende dagen samenwerken met andere landen om dit probleem op te lossen of spanningen te de-escaleren."

De toch al bekoelde relatie tussen Iran en de VS is nog verder verslechterd na de dood van de Iraanse topmilitair Qassem Soleimani. Hij kwam om het leven bij een Amerikaanse droneaanval in Irak. Iran reageerde woedend en heeft aangekondigd zijn dood te zullen vergelden.

De crisis heeft geleid tot koortsachtig overleg tussen meerdere landen. Cavusoglu zei dat de crisis verder besproken zal worden als de Russische president Vladimir Poetin woensdag een bezoek brengt aan Turkije. Ook zou de Turkse president Erdogan al overleg hebben gevoerd met leiders in Iran, Irak, Frankrijk en Qatar.

"Onze gedeelde zorg is dat Irak verandert in een conflictgebied voor andere landen", zei Cavusoglu. "Dat vormt een groot risico voor Irak en onze regio." De minister kreeg ook de vraag of zijn land bereid is te bemiddelen tussen Teheran en Washington. Hij zei dat Turkije alle stappen wil ondersteunen die de spanning kunnen doen afnemen.

Meer uit Buitenland

Moslimgroep VS wil berisping congreslid dat zei: dood ze allemaal

WASHINGTON (ANP) - De Council on American-Islamic Relations (CAIR) heeft de leden van het Amerikaanse congres opgeroepen om het Republikeinse congreslid Andy Ogles te veroordelen. Volgens de CAIR riep Ogles op tot massamoord op de Palestijnen.

1 uur geleden
Door Marx aan Darwin gegeven exemplaar Das Kapital tentoongesteld

LONDEN (ANP) - Een zeldzaam boek dat in 1873 door Karl Marx aan Charles Darwin werd geschonken, keert na een vijf jaar lange restauratie terug naar Darwins huis in Kent. Daar zal het boek, dat de Engelse natuuronderzoeker vermoedelijk nooit heeft uitgelezen, aan het publiek worden tentoongesteld.

1 uur geleden
VN-commissie roept Israël op hulp aan Gaza te vergemakkelijken

GAZA-STAD (ANP) - De VN-commissie die de samenwerking faciliteert tussen humanitaire organisaties van de VN en buiten de VN, heeft Israël opgeroepen zijn "wettelijke verplichting" na te komen om voedsel en medische voorraden aan Gaza te leveren en hulpoperaties te vergemakkelijken.

3 uur geleden
Koning Charles tot tranen toe geroerd door beterschapswensen

LONDEN (ANP) - Koning Charles heeft sinds zijn kankerdiagnose veel kaartjes en berichten gehad. De beterschapswensen hebben de 75-jarige vorst vaak "tot tranen toe geroerd", vertelde hij tijdens een ontmoeting met premier Rishi Sunak op Buckingham Palace.

8 uur geleden
Uitspraak beroepszaak Assange mogelijk pas over enkele weken

LONDEN (ANP/AFP) - Een Brits gerechtshof heeft na twee dagen de hoorzittingen afgesloten over de uitlevering van WikiLeaks-oprichter Julian Assange. De rechters deden niet meteen uitspraak. Dat betekent dat de 52-jarige activist mogelijk pas over enkele weken duidelijkheid krijgt over wat hem te wachten staat.

8 uur geleden
Polen vreest Russische infiltratie bij boerenprotesten

WARSCHAU (ANP/DPA) - De Poolse regering vreest mogelijke Russische infiltratie bij de Poolse boerenbetogingen tegen goedkope Oekraïense import. Tijdens recente boerenblokkades doken anti-Oekraïense leuzen op. Bewegingen van buitenaf, dus niet van boeren zelf, zijn mogelijk beïnvloed door de Russische inlichtingendiensten om de protestbeweging over te nemen, denkt het ministerie van Buitenlandse Zaken in Warschau.

9 uur geleden
Advocaten VS: beschouw Assange niet als normale journalist

LONDEN (ANP/RTR) - Advocaten van de Amerikaanse overheid hebben in Londen betoogd dat Julian Assange niet gezien kan worden als een normale journalist. Tijdens een zitting over de uitlevering van de WikiLeaks-oprichter klonk het verwijt dat Assange te ver ging door namen te publiceren van mensen die "als informant hebben opgetreden voor de Verenigde Staten".

11 uur geleden