Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Turkije mogelijk op zwarte EU-lijst belastingparadijzen

Turkije mogelijk op zwarte EU-lijst belastingparadijzen

BRUSSEL (ANP) - De EU overweegt Turkije op haar zwarte lijst van belastingparadijzen te zetten. Ankara weigert belastinginformatie met de EU-lidstaten te delen. Nederland is volgens ingewijden voorstander van de maatregel.

De EU-ministers van Financiën vergaderen dinsdag over mogelijke aanpassing van de lijst, maar het is niet zeker dat de 27 landen het eens kunnen worden over Turkije. De zwarte lijst wordt twee keer per jaar herzien voor landen en gebieden buiten de Europese Unie waar de autoriteiten (bijna) geen vennootschapsbelasting heffen, niet transparant zijn of onwelwillend staan tegenover de strijd tegen belastingontwijking.

Er staan momenteel twaalf landen van buiten de EU op de lijst, waaronder Barbados, Panama en de Amerikaanse Maagdeneilanden. Volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam moet de EU haar criteria versterken en bovendien Europese belastingparadijzen aanpakken. Slechts twee van de dertien landen buiten de EU die helemaal geen vennootschapsbelasting heffen staan op de lijst en maar een van de achttien met een belasting beneden 12,5 procent, stelt Oxfam in een nieuwe analyse van de lijst. De organisatie vindt dat ook EU-landen Nederland, Cyprus, Ierland, Luxemburg en Malta erop horen.

Kritiek

Ook het Europees Parlement heeft kritiek op de lijst. Vorige maand nam het een resolutie aan van Paul Tang (PvdA) om het "verwarrende en inefficiënte" systeem te herzien en aan te scherpen, met duidelijke criteria en harde maatregelen tegen belastingparadijzen.

De laatste aanpassing dateert van oktober met de toevoeging van de Caribische eilanden Anguilla en Barbados. De Kaaimaneilanden en Oman gingen er juist af omdat die hervormingen in hun belastingwetgeving hadden doorgevoerd, stelden de ministers toen.

De lijst werd in december 2017 voor het eerst opgesteld.

Meer uit Financieel

Duizenden Citroën-rijders wachten nog op nieuwe airbag

HOOFDDORP (ANP) - Meer dan 16.000 Citroën-rijders in Nederland wachten nog steeds op een nieuwe airbag. Ze hebben van de fabrikant het advies gekregen niet meer de weg op te gaan om defecte airbags die bij een aanrijding kunnen ontploffen. De levering van nieuwe airbags gaat echter langzaam, waardoor het vervangen waarschijnlijk nog weken duurt.

18 minuten geleden
UWV vordert te hoge uitkeringen door WIA-fouten niet terug

AMSTERDAM (ANP) - Het UWV gaat geen geld terugvorderen bij mensen die een te hoge arbeidsongeschiktheidsuitkering hebben ontvangen door fouten van de uitkeringsinstantie. Dat heeft demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) vrijdag bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer. Afgelopen jaar kwam aan het licht dat het UWV bij de vaststelling van WIA-uitkeringen veel fouten heeft gemaakt.

21 minuten geleden
Saudi's produceerden in juni meer olie dan afgesproken, stelt IEA

RIYAD (ANP/BLOOMBERG) - Saudi-Arabië heeft vorige maand meer olie opgepompt dan afgesproken in de productiequota van olieverbond OPEC+, meldt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een nieuw rapport. Gedurende de aanvallen over en weer tussen Israël en Iran maakten de Saudi's mogelijk haast met het exporteren van olie via de Perzische Golf om eventuele blokkades voor te zijn.

24 minuten geleden
Wet in de maak waardoor ontslag na doorstart niet zomaar mag

DEN HAAG (ANP) - Werknemers mogen niet meer zomaar worden ontslagen als hun bedrijf failliet gaat, als het aan staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) en minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) ligt. De demissionaire NSC-bewindsmannen hebben een wet in de maak die dat regelt. De ministerraad is vrijdag akkoord gegaan met de plannen.

55 minuten geleden
Kabinet komt met actieplan om innovatie aan te jagen

DEN HAAG (ANP) - Nederland blijft achter bij andere landen op het gebied van innovatie. Om het tij te keren, heeft het kabinet vrijdag na de ministerraad een actieplan gepresenteerd. Het doel daarvan is om op termijn 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling. Daarvoor is nog bijna 15 miljard euro aan publieke en private investeringen nodig.

1 uur geleden
Shell mag diepzeeboringen uitvoeren voor westkust Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP) - Shell mag maximaal vijf diepzeeboringen voor de westkust van Zuid-Afrika uitvoeren. Dat meldt Reuters op basis van een verklaring van het olie- en gasconcern. Eerdere pogingen van Shell om olie en gas te vinden langs de oostkust van het land werden nog belemmerd door rechtszaken. Zo zijn er onder meer zorgen over het onderwaterleven.

2 uur geleden
Levi's: ruim de helft van nodige jeans dit jaar al ingevoerd in VS

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Levi Strauss heeft al meer dan de helft van alle spijkerkleding voor de Amerikaanse markt die het jeansmerk dit jaar nodig denkt te hebben, geïmporteerd in de Verenigde Staten. Dat zei financieel topman Harmit Singh in een toelichting op de tweedekwartaalcijfers.

3 uur geleden