
Tuinder Karin Körver: ‘Ik ben elke dag buiten en kan iets waardevols doen’
RITTHEM – Aan de Welzingseweg, tussen Ritthem en Middelburg, ligt Tuinderij Plantalia. Karin Körver is er bijna elke dag te vinden. Ze verzorgt de planten en staat bezoekers en deelnemers van de CSA te woord. Een uniek initiatief, met grootse idealen en de wens iedereen te laten zien dat kleinschalig boeren de toekomst heeft. Karin Körver is aan het woord. Niet aan de keukentafel, maar bij het omgekeerde kratje waar ze elke dag haar boterhammetjes eet.
Wil je vertellen wie je bent en waar je vandaan komt?
“Ik ben geboren in Dodewaard, in de Betuwe. Toen ik zeven was zijn mijn ouders en ik naar Goes verhuisd, omdat mijn vader daar een baan kreeg als bouwkundig tekenaar. Als puber ben ik vroegtijdig van school gegaan. Ik had nog leerplicht en ben de vormingsklas gaan volgen. Daarna heb ik een timmeropleiding gedaan en kon ik aan de slag in de timmerfabriek in Goes. Ik heb van alles gedaan, parketvloeren gelegd, kano’s gebouwd, noem maar op. Maar ik raakte nieuwsgierig naar de computers die in opkomst kwamen. Ik vond het fantastisch wat je er allemaal mee kon en ben een ICT-opleiding gaan volgen. Als helpdeskmedewerker heb ik bij verschillende bedrijven gewerkt en uiteindelijk een eigen bedrijfje voor het bouwen van websites opgezet. Dat laatste ben ik nu aan het afbouwen, omdat ik er te weinig tijd voor heb.”
Hoe ben je vanuit de ICT tuinder geworden?
“Toen ik klein was hadden mijn ouders een moestuin in de achtertuin. Het is mooi om te zien hoe worteltjes en radijsjes groeien. Ik ben geïnteresseerd in ecologisch leven en zet me in voor de Partij voor de Dieren als burgercommissielid bij de Provinciale Staten van Zeeland. Ik had zoveel gelezen over gezond eten en leven, dat ik mijn kennis in de praktijk wilde brengen. CSA staat voor Community Supported Agriculture en ik vind het heel interessant. Ik geloof dat we een betere samenleving kunnen creëren als we lokaal voedsel verbouwen en samen zorg dragen voor onze omgeving. In het Zeeuws-Vlaamse Groede is een gemeenschapstuinderij en in Middelburg is CitySeeds, die minimum-huishoudens ondersteunt. Dat zijn mooie projecten en erg inspirerend om ook een zelfoogst- en pluktuinderij op te zetten. Dat werd Tuinderij Plantalia.”
Je hebt geen agrarische achtergrond, begrijp ik. Hoe ben je dan aan deze mooie lap grond gekomen?
“Ik kwam in contact met Marieke Engelsman. Zij heeft samen met haar man een boerderij gekocht en is daar een permacultuurtuin, kampeerbos en voedselbos begonnen; Oest Farm & Stay. Ik heb op een dag de stoute schoenen aangetrokken en aan Marieke gevraagd of zij een stuk grond beschikbaar hadden dat ik zou kunnen pachten. Dat bleek zo te zijn. Ik heb onwijs veel geluk gehad dat dit op mijn pad kwam. Het was nu of nooit, dus ik heb mijn baan opgezegd en ben Tuinderij Plantalia begonnen.”
Ben je nu fulltime tuinder?
“Ja, ik ben hier zes dagen in de week. Het is hard werken, maar zo voelt het niet. Nooit eerder heb ik me zo goed gevoeld. Ik ben elke dag buiten en kan iets waardevols doen. Plantalia werkt met oogstaandelen. De deelnemers leggen aan het begin van het seizoen geld in. Daar kopen we onder andere zaden van die vrijwilliger Henk opkweekt tot plantgoed. De deelnemers mogen elke week zelf komen oogsten. Mee helpen mag ook, maar dat hoeft niet. We delen samen de opbrengst, ook als die tegenvalt. Gelukkig hebben we ook dit derde jaar weer goed gedraaid. Ik merk dat ik steeds bij leer en de beplanting en de oogst wordt daardoor steeds efficiënter. Het eerste jaar was het spannend. Het plan kon mislukken. Ik maakte me er geen grote zorgen over. Het ergste dat kon gebeuren was dat ik iedereen het geld terug zou moeten geven. Ik kreeg het vertrouwen van de deelnemers en het lukte om biologisch, zonder bestrijdingsmiddelen te telen. We gebruiken geen dierlijke mest. In plaats daarvan zet ik groenbemesters, zoals compost in. We zijn nu drie jaar bezig en hebben dertig huishoudens die meedoen. Ik heb als tuinder net genoeg inkomsten om rond te komen. Een iets grotere lap grond zou fijner zijn, dus als er ergens iets vrij komt voor erbij hoor ik het graag. Wat voor mij nu het belangrijkste is, is dat we hebben bewezen dat een CSA hier in Zeeland rendabel is. Het kan.”
Dat klinkt alsof je nogal eens mensen moet overtuigen?
“Het ligt eraan met wie je praat. Veel mensen weten niet wat het is, anderen geloven niet dat het kan, omdat ze denken dat moestuinen niet genoeg opleveren. Maar een moestuin met een tuinder is geen hobby. Het is een serieuze manier om gezond voedsel te kweken, op een manier die goed is voor de aarde. Waar je wel rekening mee moet houden, is dat we met de seizoenen mee eten. In het voorjaar zijn er geen courgettes, wel in de zomer. We oogsten de groenten op het moment dat ze oogstrijp zijn. Wat we eten passen we daarop aan. Door het jaar heen hebben we zo’n vijftig verschillende gewassen, die je deels niet in de supermarkt kunt krijgen.”
Met wie zou jij eens aan de keukentafel willen zitten?
“Met gemeentes. Ik vind dat er meer ruimte gemaakt moet worden voor buurttuinen met een tuinder. Een halve hectare is genoeg om een tuinder een goed inkomen te geven en zo’n zestig huishoudens van groenten en fruit te voorzien. Een moestuin in de buurt kan natuurlijk ook, maar met een tuinder erbij werkt het efficiënter en heb je meer continuïteit in de oogst. De tuinder kan overzicht behouden over wat oogstrijp is en wat nog niet. We leven in een tijd waarin dingen moeten veranderen. CSA’s kunnen zeker een rol spelen in de omslag naar een duurzame voedselproductie. Ik zou gemeentes graag helpen om projecten op te zetten. Eenieder die vragen heeft kan me bereiken via de website www.plantalia.nl.”
PASPOORT:
Naam:
Karin Körver
Gezin:
Woont samen met partner Petra de Ruiter
Beroep:
Tuinder bij Tuinderij Plantalia en ICT’er
Hobby’s:
Tuinieren, lezen en met mensen praten over ecologisch leven
Meer uit Beveland
MIDDELBURG - Rijkswaterstaat voert in mei onderhoud uit aan de Vlaketunnel bij Kapelle en het Dampoortaquaduct bij Middelburg. Ze kondigt afsluitingen aan om weggebruikers te attenderen op een langere reistijd.
29 minuten geledenHEINKENSZAND - Timmerfabriek De Mol uit Heinkenszand heeft de Groene Pluim ontvangen voor haar opvallende inzet op het gebied van duurzaamheid en sociaal beleid. Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele reikte de erkenning uit aan eigenaar Marco Traas.
2 uur geledenGOES - De jaarrekening over 2024 van waterschap Scheldestromen is opgemaakt. Van de begroting à ruim 165 miljoen euro is 8,2 miljoen euro overgebleven.
4 uur geledenGOES - "Vrijheid is niet vanzelfsprekend." Met die woorden vat Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp, de kern van zijn missie samen.
6 uur geledenGOES - Europa Kinderhulp biedt vakanties bij vakantiegezinnen aan voor kinderen uit diverse Europese landen. Maar er is ook een groeiende groep kinderen uit Nederland die een onbezorgde vakantie goed kunnen gebruiken. In o.a. Zeeland wordt er daarom nu alvast gezocht naar gezinnen die komende zomer een kind willen uitnodigen.
20 uur geledenBORSSELE/RILLAND - Netbeheerder Tennet heeft de nieuwe 380 kV-hoogspanningsverbinding tussen Borssele en Rilland officieel in gebruik genomen. 'De transportcapaciteit van de bestaande 380 kV-verbinding tussen Borssele en Rilland is hiermee meer dan verdubbeld', laat Tennet weten. Nu de nieuwe masten klaar zijn, kan het afbreken van de oude beginnen.
23 uur geledenBORSELE - Woon je in de gemeente Borsele en zorg je wekelijks voor een naaste? Dan kun je je inschrijven als mantelzorger bij het Welzijnshuis Borsele. Inschrijven kan al vanaf 6 jaar via www.welzijnshuisborsele.nl.
1 dag geleden