Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tuinbezitters krijgen boompje voor beter kimaat

Tuinbezitters krijgen boompje voor beter kimaat

GOES/HEINKENSZAND - Ruim 3500 Zeeuwse tuinbezitters worden donderdag, vrijdag en zaterdag blij gemaakt met in totaal 16.000 gratis boompjes. Onder meer de gemeenten Goes en Borsele zijn hierbij betrokken.

De boompjes worden uitgedeeld door de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) en Velt Zeeuwse Eilanden. Op 11 locaties in Zeeland staan zo’n 150 vrijwilligers klaar om de boompjes uit te delen die Zeeuwse tuinbezitters in september konden bestellen. De uitdeelactie is gesteund door 9 gemeenten en 2 woningbouwcoöperaties; Tholen, Goes, Borsele, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Terneuzen, Sluis, Hulst, Middelburg en Woongoed en Clavis. ‘Zo konden we in totaal ruim 16.000 boompjes weggeven’, laten de organiserende partijen weten. 

Goes

De actie vindt plaats in het kader van Plan Boom. Binnen dit landelijke project van de Natuur en Milieufederaties, in samenwerking met verschillende partners, worden de komende jaren 10 miljoen bomen geplant door heel Nederland. ‘In Zeeland willen we voor iedere Zeeuw een boom planten, in totaal zo’n 380.000 bomen.’

In Goes deelt zaterdag wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes de eerste boompjes uit bij MEC De Bevelanden. Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen inwoners hun boompje ophalen. In Goes worden er volgens de gemeente zo’n duizend boompjes uitgedeeld. ‘Inwoners konden kiezen uit 11 soorten inheemse bomen en struiken, zoals meidoorn, wilg en linde’, aldus de gemeente Goes. ‘Er is bewust gekozen voor inheems, want inheemse soorten zijn beter voor de biodiversiteit. Ze zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische soorten. De vruchten van een aantal soorten zijn ook eetbaar voor de mens, zoals de hazelaar, wilde appel, walnoot en kerspruim. Bovendien dragen bomen op allerlei manieren bij aan een beter klimaat en een groene en gezonde leefomgeving.

Borsele

Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele vindt het belangrijk dat inwoners aan de slag gaan met hun tuin. ‘We willen onze inwoners stimuleren om letterlijk hun steentje bij te dragen aan een beter klimaat, want alle beetjes helpen.’ Inwoners van Borsele kunnen hun boompje zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur ophalen bij dorpshuis Vijverzicht in Borssele. Witkam deelt de eerste boompjes uit. Vrijwilligers van de werkgroepen Duurzaamheid uit Heinkenszand en Borssele geven de rest van de dag de boompjes mee. 

Omdat Borsele eerder dit jaar meedeed met het NK Tegelwippen - tuinbezitters verruilen tegels voor groen - daagt ze inwoners uit om tegels in te leveren bij het ophalen van het boompje. Bij het dorpshuis komt een container te staan voor de tegels. Borsele heeft een folder ontwikkeld met tips voor een klimaatvriendelijke tuin en een duurzame woning. Met deze tips kunnen inwoners zelf aan de slag met maatregelen die hen het meeste aanspreken. Het is een uitgebreide folder met onder andere tips over verstandig omgaan met water, natuurinclusief bouwen, groene daken, zuinige apparatuur, radiatorfolie en warmtepompen. ‘Het doel van deze folder is om inwoners nog meer te stimuleren om zich aan te passen aan het veranderende klimaat.’ De folder krijgen inwoners zaterdag mee met hun boomje.

Meer uit Beveland

Zeeuwse Milieufederatie klaagt Nederlandse staat aan voor PFAS-verontreiniging

MIDDELBURG - De Zeeuwse Milieufederatie heeft samen met toen andere belangenorganisaties de Staat der Nederlanden aangeklaagd voor de schadelijke gevolgen van PFAS-verontreiniging. De organisaties hebben Knoops' advocaten in de arm genomen en de rechtszaak begint op 7 augustus bij de rechtbank in Den Haag. In de rechtszaak wordt onder meer verwezen naar de hoge concentraties PFAS in de Westerschelde.

6 uur geleden
24-uurs evenement in Omnium Goes: CIOS Zuidwest-Nederland steunt Het Vergeten Kind

GOES - Donderdag om 9.00 uur is een evenement bij CIOS Zuidwest-Nederland begonnen: studenten zijn gedurende 24 uur non-stop in beweging, allemaal voor het goede doel. In samenwerking met stichting Het Vergeten Kind zullen de studenten geld inzamelen om kwetsbare kinderen een onvergetelijke ervaring te bezorgen. Het evenement vindt plaats in het Omnium in Goes en is open voor publiek, met vrije inloop.

9 uur geleden
Brandweer lang bezig met brand in hybride auto 's-Heer Arendskerke

's-HEER ARENDSKERKE - De brandweer heeft donderdagochtend haar handen vol gehad aan een in brand gevlogen hybride auto. Het voertuig is uitgebrand.

9 uur geleden
Belgische ministers bezoeken energie-eiland dat wordt gebouwd in Vlissingen-Oost

VLISSINGEN-OOST - In Vlissingen-Oost worden momenteel de fundamenten gelegd voor een baanbrekend project: het Prinses Elisabeth Energie Eiland voor de Belgische kust. Het eerste van de 23 immense betonnen caissons is bijna gereed. Deze mijlpaal trok vandaag hoog bezoek uit België naar Vlissingen-Oost, waar de bouw van deze innovatieve constructie plaatsvindt. De Belgische premier Alexander De Croo, minister van Energie Tinne Van der Straeten en staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine een bezoek aan de caissonwerf in Vlissingen.

1 dag geleden
Expositie over 165 jaar katholieke kerk in Ovezande

OVEZANDE - In dit jaar waarin Ovezande 700 jaar bestaat, viert de katholieke kerk in het dorp het 165-jarig bestaan. 'Daarmee is de kerk de oudste nog originele katholieke kerk van deze regio', aldus de kerkgemeente, die een expositie organiseert.

1 dag geleden
Groot feest op nieuw groen schoolplein De Zuidvliet in Kortgene

KORTGENE - IKC De Zuidvliet in Kortgene heeft een nieuw, groen schoolplein en dat is donderdag groots gevierd.

2 dagen geleden
Verbouwde VEG-kerk in Goes vanaf mei weer in gebruik

GOES - Na een verbouwing van enkele maanden wordt de kerk van de Vrije Evangelische Gemeente (VEG) aan de Beatrixlaan te Goes begin mei weer in gebruik genomen.

2 dagen geleden