
Tuinbezitters krijgen boompje voor beter kimaat
GOES/HEINKENSZAND - Ruim 3500 Zeeuwse tuinbezitters worden donderdag, vrijdag en zaterdag blij gemaakt met in totaal 16.000 gratis boompjes. Onder meer de gemeenten Goes en Borsele zijn hierbij betrokken.
De boompjes worden uitgedeeld door de Zeeuwse Milieufederatie (ZMf), Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) en Velt Zeeuwse Eilanden. Op 11 locaties in Zeeland staan zo’n 150 vrijwilligers klaar om de boompjes uit te delen die Zeeuwse tuinbezitters in september konden bestellen. De uitdeelactie is gesteund door 9 gemeenten en 2 woningbouwcoöperaties; Tholen, Goes, Borsele, Noord-Beveland, Schouwen-Duiveland, Terneuzen, Sluis, Hulst, Middelburg en Woongoed en Clavis. ‘Zo konden we in totaal ruim 16.000 boompjes weggeven’, laten de organiserende partijen weten.
Goes
De actie vindt plaats in het kader van Plan Boom. Binnen dit landelijke project van de Natuur en Milieufederaties, in samenwerking met verschillende partners, worden de komende jaren 10 miljoen bomen geplant door heel Nederland. ‘In Zeeland willen we voor iedere Zeeuw een boom planten, in totaal zo’n 380.000 bomen.’
In Goes deelt zaterdag wethouder Joan Veldhuizen van de gemeente Goes de eerste boompjes uit bij MEC De Bevelanden. Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen inwoners hun boompje ophalen. In Goes worden er volgens de gemeente zo’n duizend boompjes uitgedeeld. ‘Inwoners konden kiezen uit 11 soorten inheemse bomen en struiken, zoals meidoorn, wilg en linde’, aldus de gemeente Goes. ‘Er is bewust gekozen voor inheems, want inheemse soorten zijn beter voor de biodiversiteit. Ze zijn beter bestand tegen ziektes en trekken meer bijen, vlinders, vogels en andere insecten aan dan exotische soorten. De vruchten van een aantal soorten zijn ook eetbaar voor de mens, zoals de hazelaar, wilde appel, walnoot en kerspruim. Bovendien dragen bomen op allerlei manieren bij aan een beter klimaat en een groene en gezonde leefomgeving.
Borsele
Wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele vindt het belangrijk dat inwoners aan de slag gaan met hun tuin. ‘We willen onze inwoners stimuleren om letterlijk hun steentje bij te dragen aan een beter klimaat, want alle beetjes helpen.’ Inwoners van Borsele kunnen hun boompje zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur ophalen bij dorpshuis Vijverzicht in Borssele. Witkam deelt de eerste boompjes uit. Vrijwilligers van de werkgroepen Duurzaamheid uit Heinkenszand en Borssele geven de rest van de dag de boompjes mee.
Omdat Borsele eerder dit jaar meedeed met het NK Tegelwippen - tuinbezitters verruilen tegels voor groen - daagt ze inwoners uit om tegels in te leveren bij het ophalen van het boompje. Bij het dorpshuis komt een container te staan voor de tegels. Borsele heeft een folder ontwikkeld met tips voor een klimaatvriendelijke tuin en een duurzame woning. Met deze tips kunnen inwoners zelf aan de slag met maatregelen die hen het meeste aanspreken. Het is een uitgebreide folder met onder andere tips over verstandig omgaan met water, natuurinclusief bouwen, groene daken, zuinige apparatuur, radiatorfolie en warmtepompen. ‘Het doel van deze folder is om inwoners nog meer te stimuleren om zich aan te passen aan het veranderende klimaat.’ De folder krijgen inwoners zaterdag mee met hun boomje.
Meer uit Beveland
Duizenden deelnemers stapten vrijdag en zaterdag in Goes weer op de fiets voor kankeronderzoek. De Delta Ride for the Roses begon vrijdagavond op de markt in Goes met de Ladies Night Ride.
4 uur geledenKAMPERLAND - Op vrijdagavond 20 juni brengt gitarist en zanger Gino Buysrogge zijn album 'Instrumentals' officieel uit. De presentatie vindt plaats in Brasserie Blush aan de Uithaven 5 in Kamperland.
8 uur geledenHEINKENSZAND - Het idee is simpel: in plaats van dat iedereen een eigen auto heeft, worden auto's gedeeld met elkaar. Dat is beter voor het milieu, voordeliger en efficiënter. Inwoners van de gemeente Borsele kunnen vanaf donderdag 5 juni gebruikmaken van maar liefst twee elektrische deelauto's. Borsele heeft samen met OnzeAuto en de werkgroep Duurzaam Heinkenszand de twee deelauto's officieel in gebruik genomen. Voor wie niet dagelijks een auto nodig heeft, is het dus een handig en duurzaam alternatief.
1 dag geledenHeeft u ooit een romantisch afspraakje gehad op een bankje in een park of plantsoen? Vast wel, maar vast niet hier in het Paaneevéézjiezplantsoen, want zo spreken we de stadsnaam ongeveer uit volgens een Litouwse dame via Wikipedia (allemaal lange klinkers en de klemtoon op véézj). Het straatnaambordje Panevežysplantsoen heeft als uitleg: Panevežys - Goes | 1993 - 2013. Dit bordje kunt u ontdekken op de foto; het paaltje staat een beetje scheef in het gras. Zo werd alhier de twintigste verjaardag van de Goese stedenband met de Litouwse stad Panevežys gevierd: een folkloristisch optreden op de Grote Markt en een eigen plantsoen(tje). De toenmalige voorzitter van de stedenband was docent aan het Groen College en kon goed aan wat fruitbomen komen. Een straatnaambordje erbij en klaar waren Kees en Kazys.
1 dag geledenKORTGENE - Een woning aan de Oudedijk in Kortgene is in de nacht van zaterdag op zondag in vlammen opgegaan. De brandweer schaalde al snel op naar een middelbrand, maar kon de woning niet meer redden. In de woning was niemand aanwezig.
1 dag geledenKAMPERLAND - De Flex rijdt vanaf maandag 16 juni ook op Noord-Beveland. Flex is flexibel vervoer op aanvraag, een taxi of een busje met chauffeur, aanvullend op het bestaande openbaar vervoer. Na de succesvolle start op Schouwen-Duiveland is Noord-Beveland de tweede gemeente waar de Flex rijdt.
1 dag geledenGOES - Tussen de notenbomen van een oude boomgaard en een prachtig onderhouden tuin aan de rand van Goes, ligt een plek waar leven en sterven elkaar raken: hospice Het Clarahofje. Op 10 juli is het vijftien jaar geleden dat het hospice in Goes werd geopend. "Het is een huis. Een huis waar bewoners rust en comfort vinden", vertelt Ellen Koole. Samen met Addien Joosse is ze coördinator van het hospice. Samen vertellen ze over het werk dat zij en hun vrijwilligers dagelijks met liefde en toewijding verrichten.
1 dag geleden