Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TSMC akkoord met bouw nieuwe chipfabriek in Duitsland

TSMC akkoord met bouw nieuwe chipfabriek in Duitsland

DRESDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft dinsdag groen licht gegeven voor de bouw van een nieuwe chipfabriek bij de Duitse stad Dresden. Het bedrijf werkt daarbij samen met de Duitse bedrijven Robert Bosch en Infineon en de van oorsprong Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors.

De partijen hebben een samenwerkingsverband opgezet voor de bouw van de fabriek die tegen het einde van 2027 moet gaan beginnen met het produceren van computerchips. Met het project is een investeringsbedrag gemoeid van meer dan 10 miljard euro, wat voor een groot deel bestaat uit subsidies van de Duitse overheid en de Europese Unie.

De fabriek komt te staan onder leiding van TSMC, dat een belangrijke klant is van de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML. In het samenwerkingsverband krijgen de Taiwanezen een belang van 70 procent. Robert Bosch, Infineon en NXP krijgen ieder 10 procent van de joint venture. Infineon heeft in Dresden al een eigen grote chipfabriek.

Langdurige samenwerking

De nieuwe chipfabriek moet Europa helpen om minder afhankelijk te worden van chipleveringen uit Azië. De halfgeleiders uit de TSMC-vestiging bij Dresden gaan onder meer naar de auto-industrie.

De bouw van de fabriek zou in de tweede helft van volgend jaar moeten beginnen. De locatie moet werk gaan bieden aan ongeveer 2000 mensen. "Deze investering in Dresden toont de betrokkenheid van TSMC om onze klanten te voorzien in hun strategische capaciteits- en technologische behoeften, en we zijn verheugd over deze kans om onze langdurige samenwerking met Bosch, Infineon en NXP te verdiepen", aldus topman C.C. Wei van het bedrijf.

Maagdenburg en Wroclaw

De Duitse minister van Economische Zaken Robert Habeck verwelkomde het nieuws. Hij stelde dat met TSMC een nieuwe grote speler in de chipsector naar Duitsland komt.

Het Amerikaanse chipconcern Intel is ook bezig met investeringen in Europa om de productiecapaciteit te vergroten. Intel wil bij de Duitse stad Maagdenburg en in het Poolse Wroclaw nieuwe fabrieken bouwen.

Meer uit Financieel

China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag twee belangrijke rentetarieven verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

25 minuten geleden
Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden
Gat in Britse financiën dreigt bij loonsverhoging publieke sector

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het Verenigd Koninkrijk krijgt mogelijk te maken met een gat in de financiën als de nieuwe Labour-regering instemt met loonsverhogingen die hoger zijn dan de inflatie voor miljoenen werkenden in de publieke sector, zoals leraren en verpleegkundigen. De nieuwe Britse minister van Financiën Rachel Reeves hintte erop dat ze overweegt die loonsverhogingen in te voeren, om stakingen te voorkomen.

19 uur geleden