Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Truss: fouten gemaakt in communicatie rond omstreden begroting

Truss: fouten gemaakt in communicatie rond omstreden begroting

LONDEN (ANP) - De Britse premier Liz Truss zegt fouten te hebben gemaakt in de communicatie rond begrotingsplannen die voor paniek op de financiële markten hebben gezorgd. In een tv-interview met de BBC zegt ze dat ze het publiek beter had moeten voorbereiden op wat er zou komen. In het vraaggesprek, voorafgaand aan het partijcongres van de Conservatieven, bleef ze de omstreden begroting verdedigen.

Truss en minister van Financiën Kwasi Kwarteng kondigden ruim een week geleden forse belastingverlagingen aan, waaronder de afschaffing van het tarief voor de hoogste vermogens. Tegelijkertijd geeft haar kabinet veel uit aan steun wegens de energiecrisis. Dat heeft tot grote zorgen over de overheidsfinanciën geleid. Het Britse pond daalde vorige week naar het laagste niveau ooit en staatsobligaties daalden zo hard in waarde dat de Bank of England moest ingrijpen om een crisis bij pensioenfondsen te voorkomen.

Maar de minister-president zei tegen de BBC het volste vertrouwen te hebben in haar plan, dat voor hogere economische groei moet zorgen. "Ik sta achter het pakket dat we hebben aangekondigd, en achter het feit dat we dit snel hebben aangekondigd, omdat we tot actie moesten overgaan, maar ik erken dat we al een betere basis hadden moeten leggen." Ze vertelde er ook bij dat het schrappen van het hoogste belastingtarief, een van de meest controversiële maatregelen, niet met het hele kabinet was besproken en de verantwoordelijkheid was van Kwarteng.

Kritiek

Beleggers en economen zijn kritisch, omdat nog niet bekend is hoe het Verenigd Koninkrijk het plan gaat bekostigen. De angst is dat de regering door grote sommen bij te lenen de inflatie kan aanjagen terwijl de centrale bank die juist omlaag wil krijgen. Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde bovendien dat het plan de ongelijkheid kan vergroten.

Truss hield in het interview, net zoals in een eerder ingezonden stuk in The Sun, vol veel te doen voor gewone Britten met maatregelen om de energierekening betaalbaar te houden. Maar ze sloot bezuinigingen op publieke voorzieningen niet uit en zei te geloven in "een goede prijs-kwaliteitverhouding voor de belastingbetaler."

Paniek

De paniek op de markten na de bekendmaking van de zogeheten minibegroting was ook ingegeven door het ontbreken van een onafhankelijke doorrekening door het Office for Budget Responsibility (OBR). Daar zou geen tijd meer voor zijn geweest, hield ze vol. Het OBR zei eerder wel een prognose te kunnen geven.

Leden van Truss' eigen Conservatieve partij lieten al doorschemeren tegen de begrotingsplannen te stemmen. Tory-parlementslid Michael Gove zei tegen de BBC dat ze "de verkeerde waarden tentoonspreidt" door de meest vermogende Britten een belastingverlaging te gunnen terwijl veel mensen kampen met dalende koopkracht.

Meer uit Financieel

Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

1 uur geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

1 uur geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

1 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

1 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

2 uur geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt.

2 uur geleden
Tata Steel sluit eerdere sluiting Kooksgasfabriek 2 niet uit

DEN HAAG (ANP) - Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, is "heel blij" dat het kabinet steun heeft uitgesproken voor het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Hij sluit ook niet uit dat de vervuilende en verouderde Kooksgasfabriek 2 eerder dicht kan dan 2029. Maar dat is onderdeel van maatwerk, waarover Van den Berg nog in gesprek gaat met de overheid.

3 uur geleden