Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump tegen verwijderen standbeeld Theodore Roosevelt

Trump tegen verwijderen standbeeld Theodore Roosevelt

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump is tegen het verwijderen van het standbeeld van Theodore Roosevelt buiten het Natuurhistorisch Museum van New York City. Hij zei dat maandag op Twitter.

De stap werd zondag aangekondigd in de nasleep van antiracismeprotesten in de Verenigde Staten en daarbuiten na de dood van een ongewapende zwarte man, George Floyd, tijdens een politieactie op 25 mei in Minneapolis.

Het beeld toont de vroegere president Roosevelt op een paard, met een inheemse Amerikaan en een Afrikaanse man aan zijn zijde. Velen stellen dat het beeld rassendiscriminatie en koloniale expansie symboliseert.

De Blasio

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, zei zondag dat de stad voor het verzoek van het museum was om het standbeeld te verwijderen omdat het "zwarte en inheemse mensen afschildert als onderworpen en raciaal inferieur".

"Belachelijk, doe het niet", zei Trump in een tweet.

Monumenten

Tijdens de voortdurende demonstraties tegen racisme hebben demonstranten geëist dat de autoriteiten monumenten ter ere van de slavernij en de architecten van de Europese koloniën weghalen.

Trump heeft de protesten gehekeld door te zeggen dat demonstranten zich slecht hebben gedragen.

"De losgeslagen linkse meute probeert onze geschiedenis te vernielen, onze monumenten, onze prachtige monumenten, te ontheiligen, onze standbeelden neer te halen en iedereen te straffen en te vervolgen die niet voldoet aan hun eisen voor absolute en totale controle. We gaan daar niet in mee", zei de Amerikaanse president vorige week tijdens een betoging.

Meer uit Buitenland

VS: Servië moet zich terugtrekken uit grensgebied met Kosovo

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse regering heeft Servië opgeroepen om zich terug te trekken uit het grensgebied met Kosovo. Het Witte Huis zegt een "grote militaire inzet" langs de grens te zien met zwaar wapentuig. Minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft hierover contact gehad met de president van Servië.

37 minuten geleden
Republikeins lapmiddel om shutdown in VS te voorkomen verworpen

WASHINGTON (ANP/RTR) - Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om de zogenoemde shutdown tijdelijk af te wenden, heeft het niet gered. De parlementariërs hadden een zogenoemde 'stopgap' voorgesteld, een stoplap. Die kreeg onvoldoende steun. Het is nog de vraag wat er nu gaat gebeuren.

1 uur geleden
Armenië eist vertrek troepen uit Nagorno-Karabach via gerechtshof

DEN HAAG (ANP) - Armenië probeert via het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag af te dwingen dat Azerbeidzjan zijn troepen terugtrekt uit Nagorno-Karabach. Ook moet het land internationale organisaties in het gebied toelaten, stelt Armenië in een aanvraag bij het hof.

1 uur geleden
VN sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach

NEW YORK (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Verenigde Naties sturen dit weekend een missie naar Nagorno-Karabach. Het voornaamste doel is uitzoeken waar behoefte aan is in het gebied, zegt het kantoor van secretaris-generaal António Guterres. "De regering van Azerbeidzjan en de VN hebben overeenstemming bereikt over een missie naar de regio", aldus zijn woordvoerder Stéphane Dujarric.

2 uur geleden
Man gearresteerd in onderzoek naar moord op rapper Tupac Shakur

LAS VEGAS (ANP) - De politie van Las Vegas heeft een man gearresteerd in verband met de moord op de wereldberoemde rapper Tupac Shakur in 1996. Dat melden Amerikaanse media na eerste berichtgeving van persbureau AP.

2 uur geleden
Duitsland bespreekt sancties met Centraal-Aziatische leiders

BERLIJN (ANP/DPA/AFP) - De Duitse Bondskanselier Olaf Scholz heeft afspraken gemaakt met de vijf voormalige Sovjetlanden in Centraal-Azië. Er zijn afspraken gemaakt over onder meer economie en energie. Ook de handhaving van sancties maken er deel van uit, waarbij Rusland nadrukkelijk niet bij naam wordt genoemd.

2 uur geleden
New York getroffen door noodweer, noodtoestand uitgeroepen

NEW YORK (ANP/DPA/RTR) - Zware regenval heeft geleid tot overstromingen in New York. De autoriteiten hebben de noodtoestand uitgeroepen in en rond de stad. Snelwegen, wegen en luchthaventerminals zijn gesloten. Het stadsbestuur heeft mensen opgeroepen thuis te blijven.

2 uur geleden