Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump schrapt weekendtrip om Washington veilig te houden

Trump schrapt weekendtrip om Washington veilig te houden

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn geplande weekendbezoek aan zijn golfresort in New Jersey geschrapt en blijft in Washington om er zeker van te zijn dat de openbare orde in de hoofdstad wordt gehandhaafd.

"De brandstichters, anarchisten, plunderaars en onruststokers zijn grotendeels tegengehouden", zei Trump op Twitter. "Ik doe wat nodig is om onze gemeenschap veilig te houden - en deze mensen zullen voor het gerecht worden gebracht!"

Trump heeft beloofd alles in het werk te stellen om te voorkomen dat historische monumenten worden vernietigd of vernield. En dreigt met het gebruik van geweld tegen sommige demonstranten, nu al wekenlang demonstraties tegen racisme en politiegeweld worden gehouden in de Verenigde Staten.

Honderden ongewapende troepen van de nationale garde staan ​​paraat om de politie te helpen bij het beschermen van monumenten in Washington. Afgelopen maandag probeerden demonstranten in een park bij het Witte Huis een standbeeld van de voormalige president Andrew Jackson omver te trekken.

De roep om verwijdering van standbeelden van historische figuren met een besmet verleden, ze hielden bijvoorbeeld slaven, gaat gepaard met protesten van de Black Lives Matter-beweging. Die demonstraties zijn begonnen na de dood van George Floyd, een zwarte man die op 25 mei stierf door politiegeweld.

Meer uit Buitenland

Lichte vooruitgang op klimaattop, maar het gaat traag

DUBAI (ANP) - Na een week van gesprekken lijkt op de klimaattop in Dubai enige vooruitgang te zien, maar over het algemeen gaan de onderhandelingen nog traag. Vrijdag publiceerden de organisatoren een nieuw concept van de eindtekst waarmee COP28 afgesloten zou moeten worden. Daarin staan ferme opties genoemd om fossiele brandstoffen uit te faseren. Dat is best bijzonder: bij eerdere toppen zijn landen het hier nog nooit over eens geworden. Maar een gelopen race is de klimaattop allerminst, het kan er ook op uitdraaien dat er niets in de eindtekst komt over uitfasering van fossiele brandstoffen.

2 uur geleden
Guterres dringt in VN-Veiligheidsraad aan op wapenstilstand Gaza

NEW YORK (ANP/RTR) - VN-topman António Guterres heeft in de VN-Veiligheidsraad verklaard dat hij wil dat de raad zich inzet voor een staakt-het-vuren om humanitaire redenen in de Gazastrook. De vijftien lidstaten stemmen vrijdag nog over een resolutie waarin wordt opgeroepen tot een dergelijk bestand.

3 uur geleden
Radicaal-rechtse politica Le Pen voor de rechter om verduistering

PARIJS (ANP/AFP/BELGA) - De Franse radicaal-rechtse politica Marine Le Pen, haar partij Rassemblement National (RN) en 26 handlangers komen voor de rechter omdat ze worden verdacht van verduistering van Europees overheidsgeld tussen 2004 en 2016. Dat hebben twee onderzoeksrechters besloten, meldt justitie in Parijs.

4 uur geleden
Macron: de Notre-Dame wordt over precies een jaar heropend

PARIJS (ANP/AFP) - Met nog precies een jaar tot de grote heropening is in Parijs stilgestaan bij het werk dat is verzet aan de Notre-Dame. De Franse president Emmanuel Macron beklom de steigers rond de beroemde 96 meter hoge vieringtoren die in oktober 2019 instortte en beloofde dat de opening volgens planning op 8 december 2024 zal doorgaan. Hij hoopt dat de paus de opening bijwoont.

4 uur geleden
VN-experts tegen lidstaten: doe alles voor wapenstilstand Gaza

GENÈVE (ANP) - Mensenrechtendeskundigen van de Verenigde Naties roepen de VN-lidstaten op alles te doen om een "onmiddellijk en permanent staakt-het-vuren in Gaza" te bevorderen. Vrijdag komt de VN-Veiligheidsraad bijeen om zich te buigen over het conflict in de Gazastrook.

5 uur geleden
Oekraïne neemt wetgeving aan om EU-gesprekken op gang te brengen

KYIV (ANP/RTR) - Het Oekraïense parlement heeft een drietal wetten aangenomen die nodig zijn om toetredingsgesprekken met de Europese Unie op gang te brengen. Een van de wetten ziet toe op de rechten van minderheden in Oekraïne.

5 uur geleden
Israël: in afgelopen etmaal aanvallen op 450 doelen in Gazastrook

TEL AVIV (ANP/RTR/AFP) - De Israëlische strijdkrachten zeggen in het afgelopen etmaal meer dan 450 doelen in de Gazastrook te hebben getroffen. Dat is het grootste aantal sinds het aflopen van een tijdelijk bestand tussen Israël en Hamas vorige week.

7 uur geleden