
Trump prijst dictator Kim Jong-un en bekritiseert Zuid-Korea
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft vrijdag zijn vermeende vriendschap met de Noord-Koreaanse dictator Kom Jong-un benadrukt en leverde daarbij scherpe kritiek op Zuid-Korea, een belangrijke en trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten. Dat deed Trump in een verklaring.
"Kim Jong-un van Noord-Korea, die ik heb leren kennen en ben gaan mogen onder de meest beproevende omstandigheden, heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in nooit gerespecteerd", aldus Trump. "President Moon was een zwak leider en onderhandelaar, behalve als het aankwam op het langdurig militair oplichten van de Verenigde Staten", vervolgt de Amerikaanse oud-president.
Trump herhaalde daarop het verwijt dat hij tijdens zijn ambtstermijn bij veel bondgenoten maakte, namelijk dat zij te weinig zouden bijdragen aan de militaire verdediging die de Verenigde Staten bieden. "De regering-Biden gaat niet eens vragen naar de extra miljarden die Zuid-Korea heeft beloofd te betalen", vervolgde Trump.
Tijdens zijn presidentschap probeerde Trump als prominent als bemiddelaar op te treden bij de vredesonderhandelingen tussen het kapitalistische en democratische Zuid-Korea en het stalinistisch geleide Noord-Korea. In 2018 ontmoette Trump Kim Jong-un in Singapore. Dat was de eerste top tussen de VS en Noord-Korea, die formeel nog altijd met elkaar in oorlog zijn. De twee werden naderhand "verliefd", aldus Trump.
Hoewel Noord-Korea tijdens Trumps ambtstermijn voor zover bekend geen kernproreven en rakettesten meer uitvoerde, heeft het gesloten land volgens analisten echter niet stilgezeten met het verder ontwikkelen van zijn arsenaal.
Zuid-Korea beloofde de VS in maart om 13,9 procent meer te gaan betalen voor de Amerikaanse troepenaanwezigheid op het Koreaans schiereiland. Die deal was het gevolg van een dispuut tussen de twee bondgenoten, dat ontstond nadat Trump Zuid-Korea ervan beschuldigde te parasiteren op de VS. Washington heeft zo'n 28.500 militairen in Zuid-Korea gestationeerd om het land te beschermen van zijn vijandige noorderbuur en om Amerikaanse belangen in de regio veilig te stellen.
Meer uit Buitenland
KYIV (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin donderdag persoonlijk ontmoeten in Istanbul, schrijft Zelensky op X. Poetin had eerder voorgesteld om dan te beginnen met de vredesbesprekingen en Zelensky accepteert dat plan nu.
53 minuten geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Donald Trump zei zondag dat hij begint te twijfelen of Oekraïne een staakt-het-vuren met Rusland zal bereiken. Hij drong er bij Oekraïne op aan om donderdag met Russische functionarissen in Turkije te onderhandelen.
1 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland hebben duizenden mensen gedemonstreerd voor een verbod op de partij Alternative für Deutschland (AfD), die begin deze maand door de veiligheidsdienst werd aangemerkt als rechts-extremistisch. Volgens de actievoerders vormt de AfD een gevaar voor de democratie en de rechtsstaat.
1 uur geledenMUSCAT (ANP/AFP) - Een hoge Amerikaanse functionaris beschreef zondag gesprekken met Iran over zijn nucleaire programma als "positief" en zei dat er binnenkort een nieuwe ronde plaatsvindt. De gesprekken in Oman, geleid door de Amerikaanse speciale gezant Steve Witkoff, duurden meer dan drie uur.
3 uur geledenANTALYA (ANP/RTR) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Marco Rubio reist komende week naar Turkije voor een overleg met ministers van NAVO-bondgenoten. Hij zal van 14 tot 16 mei in Turkije zijn, dezelfde periode die de Russische president Vladimir Poetin heeft genoemd als startpunt voor eventuele vredesbesprekingen tussen Rusland en Oekraïne. Die gesprekken zouden ook moeten plaatsvinden in Turkije.
4 uur geledenBASEL (ANP) - Anti-Israëlactivisten hebben zich verzameld bij de openingsceremonie van het Eurovisie Songfestival in Basel. De demonstranten met Palestijnse vlaggen roepen in koor "shame on you" ("schaam je"), "free Palestine" en joelen "boe".
5 uur geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Israël steunt een Amerikaans plan om de levering van humanitaire hulp aan de Gazastrook te hervatten, zegt minister van Buitenlandse Zaken Gideon Saar. De Amerikaanse ambassadeur Mike Huckabee kondigde vrijdag aan dat er een nieuw 'mechanisme' zou worden opgezet voor de hulpverlening.
6 uur geleden