Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump prijst dictator Kim Jong-un en bekritiseert Zuid-Korea

Trump prijst dictator Kim Jong-un en bekritiseert Zuid-Korea

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft vrijdag zijn vermeende vriendschap met de Noord-Koreaanse dictator Kom Jong-un benadrukt en leverde daarbij scherpe kritiek op Zuid-Korea, een belangrijke en trouwe bondgenoot van de Verenigde Staten. Dat deed Trump in een verklaring.

"Kim Jong-un van Noord-Korea, die ik heb leren kennen en ben gaan mogen onder de meest beproevende omstandigheden, heeft de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in nooit gerespecteerd", aldus Trump. "President Moon was een zwak leider en onderhandelaar, behalve als het aankwam op het langdurig militair oplichten van de Verenigde Staten", vervolgt de Amerikaanse oud-president.

Trump herhaalde daarop het verwijt dat hij tijdens zijn ambtstermijn bij veel bondgenoten maakte, namelijk dat zij te weinig zouden bijdragen aan de militaire verdediging die de Verenigde Staten bieden. "De regering-Biden gaat niet eens vragen naar de extra miljarden die Zuid-Korea heeft beloofd te betalen", vervolgde Trump.

Tijdens zijn presidentschap probeerde Trump als prominent als bemiddelaar op te treden bij de vredesonderhandelingen tussen het kapitalistische en democratische Zuid-Korea en het stalinistisch geleide Noord-Korea. In 2018 ontmoette Trump Kim Jong-un in Singapore. Dat was de eerste top tussen de VS en Noord-Korea, die formeel nog altijd met elkaar in oorlog zijn. De twee werden naderhand "verliefd", aldus Trump.

Hoewel Noord-Korea tijdens Trumps ambtstermijn voor zover bekend geen kernproreven en rakettesten meer uitvoerde, heeft het gesloten land volgens analisten echter niet stilgezeten met het verder ontwikkelen van zijn arsenaal.

Zuid-Korea beloofde de VS in maart om 13,9 procent meer te gaan betalen voor de Amerikaanse troepenaanwezigheid op het Koreaans schiereiland. Die deal was het gevolg van een dispuut tussen de twee bondgenoten, dat ontstond nadat Trump Zuid-Korea ervan beschuldigde te parasiteren op de VS. Washington heeft zo'n 28.500 militairen in Zuid-Korea gestationeerd om het land te beschermen van zijn vijandige noorderbuur en om Amerikaanse belangen in de regio veilig te stellen.

Meer uit Buitenland

Politico: Trump doelwit strafrechtelijk onderzoek

WASHINGTON (ANP) - Federale aanklagers hebben voormalig president Donald Trump in een brief laten weten dat hij het doelwit is van een strafrechtelijk onderzoek. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Politico op basis van een bron die op de hoogte is van de zaak.

1 uur geleden
Trump-adviseur Bannon gedagvaard in onderzoek Capitoolbestorming

WASHINGTON (ANP) - Voormalig Trump-adviseur Steve Bannon is gedagvaard in verband met het federale onderzoek naar de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 door aanhangers van voormalig president Donald Trump. Dat meldt NBC News op basis van twee bronnen. De dagvaarding zou eind mei al zijn verstuurd.

1 uur geleden
Trein richting Amsterdam strandt wegens brand in Tiroler tunnel

FRITZENS (ANP) - De Oostenrijkse hulpdiensten hebben vanwege brand rond de 370 treinreizigers uit een ruim vijftien kilometer lange tunnel in Tirol moeten redden. De trein was onderweg naar Amsterdam en Hamburg, melden Oostenrijkse media. Het vuur is gedoofd, ongeveer vijftig mensen raakten lichtgewond, meldt omroep ORF. Volgens de NS zaten waarschijnlijk ook Nederlanders in de trein. Maar hoeveel is niet bekend.

1 uur geleden
VK houdt eerste wereldwijde top over veiligheid AI

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Het Verenigd Koninkrijk houdt dit najaar een wereldwijde top over de veiligheid van kunstmatige intelligentie (AI). Dat heeft minister-president Rishi Sunak woensdag bekendgemaakt in Washington. Het onderwerp komt ook aan bod tijdens een gesprek dat de Britse premier donderdag heeft met de Amerikaanse president Joe Biden.

1 uur geleden
Milieudienst EPA: 100 miljoen Amerikanen hebben last van rook

WASHINGTON (ANP/AFP) - Door de natuurbranden in Canada komt zoveel rook vrij, dat in een gebied met ruim 100 miljoen mensen een waarschuwing geldt voor slechte lucht. De Amerikaanse milieuautoriteit EPA zegt dat mensen goed op de luchtkwaliteitswaarden moeten letten. Zeker als ze gezondheidsproblemen hebben.

3 uur geleden
Pence zet zich bij start van presidentscampagne af tegen Trump

ANKENY (ANP) - De voormalige Amerikaanse vicepresident Mike Pence heeft zich bij de aftrap van zijn campagne voor de presidentsverkiezingen afgezet tegen Donald Trump. Zijn "voormalige running-mate", zoals Pence Trump noemde, vindt zichzelf belangrijker dan de grondwet, zo zei hij.

6 uur geleden
Rechtbank Italiƫ schrapt coronazaak tegen oud-premier Conte

BRESCIA (ANP/RTR) - Een Italiaanse rechtbank heeft een zaak tegen oud-premier Giuseppe Conte en voormalig gezondheidsminister Roberto Speranza geseponeerd. Ze werden beschuldigd van nalatigheid bij hun aanpak in de beginfase van de coronapandemie in 2020.

6 uur geleden