Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Trump: ik heb een goede relatie met medisch topadviseur Fauci

Trump: ik heb een goede relatie met medisch topadviseur Fauci

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft benadrukt een prima relatie te hebben met zijn medische topadviseur Anthony Fauci. "Ik vind hem een erg aardige persoon, al ben ik het niet altijd met hem eens", zei de president na berichten dat het Witte Huis heeft geprobeerd Fauci via de media te ondermijnen.

De relatie tussen Trump en de uitgesproken topadviseur ligt in de VS onder een vergrootglas. Fauci heeft duidelijk gemaakt dat in zijn ogen meer gedaan had moeten worden om de uitbraak van het coronavirus te bestrijden, terwijl Trump graag de economische schade door de pandemie wil beperken door maatregelen juist op te heffen. Hij zei vorige week ook al dat Fauci "een aardige man" is. "Maar hij heeft ook veel fouten gemaakt", voegde hij eraan toe.

Uit peilingen komt naar voren dat veel Amerikanen de 79-jarige arts vertrouwen. De relatie met president Trump lijkt echter te zijn bekoeld. Een bron binnen de regering zei onlangs tegen The Washington Post dat Fauci de president niet meer persoonlijk bijpraat en ook "nooit meer" in het kantoor van de president is. De mannen zouden elkaar begin juni voor het laatst hebben gesproken.

Aanval

Medewerkers van het Witte Huis openden afgelopen weekend de aanval op de geloofwaardigheid van de prominente immunoloog. Ze speelden media een lijst door met uitspraken die Fauci in het verleden heeft gedaan over het coronavirus. Ze wilden aantonen dat de immunoloog er ook regelmatig naast heeft gezeten.

Bronnen zeggen tegen The New York Times dat het niet de bedoeling was de expert zwart te maken. Het Witte Huis zou de bevolking alleen willen aanmoedigen om naar meer experts te luisteren en het beeld willen ontkrachten dat de regering nalatig is als het niet altijd naar Fauci luistert. Die zou door tegenstanders van Trump op een voetstuk worden gezet.

Meer uit Buitenland

EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

29 minuten geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

44 minuten geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

59 minuten geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

1 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

2 uur geleden
Duitsers willen dat China Moskou onder druk zet om Oekraïne

BEIJING/KYIV (ANP/AFP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft er bij de Chinese president Xi Jinping op aangedrongen Rusland onder druk te zetten om een einde te maken aan de "zinloze" oorlog in Oekraïne. Xi zou zijn steun hebben uitgesproken voor een vredesconferentie in Zwitserland, aldus Scholz.

3 uur geleden
Europese missie Rode Zee niet bedreigd door aanval Iran op Israël

LARISSA (ANP/RTR/AFP) - De marinemissie van de Europese Unie in de Rode Zee had niet te lijden onder de aanval van Iran op Israël afgelopen weekend. Wel zijn meer gevechtsschepen nodig om koopvaardijschepen te beschermen tegen aanvallen door Houthi-rebellen in Jemen, aldus de commandant van de missie. Volgens hem is door de enorme uitgestrektheid van het te bewaken gebied minstens een verdubbeling nodig, vooral als de scheepvaart weer toeneemt.

3 uur geleden