
Treinverkeer lamgelegd door spoorstaking in Engeland
LONDEN (ANP/RTR) - Duizenden medewerkers van de Britse spoorwegen zijn dinsdagochtend begonnen met staken. Naar verwachting doen 40.000 mensen mee aan de staking die het treinverkeer in het land volledig stillegt. Het metropersoneel staakt dinsdag eveneens.
De staking geldt vooral voor het Engelse spoorpersoneel. In Wales is ervoor gekozen om niet te staken, maar daar rijden door de Engelse staking veel minder treinen. Ook de dienstregeling in Schotland is flink ontregeld doordat er niets rijdt in Engeland.
Veel spoormedewerkers staan met borden en spandoeken voor treinstations. Zij zijn ontevreden over de inflatie en dat hun loon niet meegroeit, waardoor ze veel koopkracht verliezen. "Onze campagne blijft lopen zolang als het nodig is", aldus een van de vakbondsleiders.
Zomer van onvrede
De vakbonden denken dat de spoorstaking een startschot kan zijn voor andere sectoren om ook de straat op te gaan. "De zomer van onvrede", noemen de bonden het. Leraren, medisch personeel, afvalverwerkers en zelfs advocaten zouden in actie willen komen tegen de stijgende prijzen en inflatie.
De regering noemt de staking contraproductief. Door deze acties zouden forenzen minder vaak kiezen voor de trein, wat uiteindelijk minder geld oplevert, aldus de regering. Minister van Transport Grant Shapps zei tegen Sky News dat hij bezig is met een wet die het mogelijk maakt uitzendkrachten in te zetten tijdens stakingen.
Het is dinsdag niet drukker op de Engelse wegen dan op een normale dinsdag. Het was wel de verwachting dat meer mensen de auto zouden nemen en er daardoor meer files zouden zijn. Donderdag en zaterdag wordt ook gestaakt door het spoorpersoneel.
Meer uit Buitenland
WASHINGTON (ANP/RTR) - Bij voormalig Amerikaans president Joe Biden is een "agressieve vorm" van prostaatkanker vastgesteld die is uitgezaaid tot in het bot. Hij en zijn familie bespreken met artsen de behandelingsmogelijkheden. Dat meldt Bidens kantoor in een verklaring.
15 minuten geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - Israël zal de toegang van een "basishoeveelheid voedsel" tot de Gazastrook toestaan om een hongersnood te voorkomen, meldt het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Israël laat sinds 2 maart geen humanitaire hulp meer toe in de belegerde kuststrook.
1 uur geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - Rafal Trzaskowski, de kandidaat van de Poolse regerende centristische Burgercoalitie (KO) van premier Donald Tusk, gaat aan de leiding in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit een exitpoll.
1 uur geledenBOEKAREST (ANP/RTR) - De Roemeense burgemeester van Boekarest, Nicusor Dan, lijkt op weg de presidentsverkiezingen te winnen, blijkt uit een exitpoll.
2 uur geledenAL-FASHIR (ANP/AFP) - Minstens veertien mensen zijn gedood bij aanvallen van de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF) op een vluchtelingenkamp in de West-Soedanese regio Darfur. Dat melden lokale hulpverleners. De aanvallen waren gericht op de markt en andere delen van het kamp, waaronder moskeeën en huizen in de buurt van openbare infrastructuur, aldus de noodhulpdienst in een verklaring.
4 uur geledenVATICAANSTAD (ANP/AFP) - De Amerikaanse vicepresident JD Vance heeft in Rome overleg gevoerd met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De twee bespraken het voor maandag geplande gesprek over Oekraïne tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin.
6 uur geledenTEL AVIV (ANP/DPA) - Het Israëlische leger is begonnen met een grootschalige inzet van grondtroepen als onderdeel van zijn nieuwe grote offensief in de Palestijnse Gazastrook. In het noorden en zuiden van het kustgebied vechten militairen sinds zaterdag tegen de Hamas-beweging, aldus de strijdkrachten zondag.
6 uur geleden