
Transboot roept media op tot zorgvuldigheid in trans-onderwerpen
AMSTERDAM (ANP) - Deelnemers van de transboot die zaterdag meevaart in de Canal Parade, dragen die dag een boodschap uit. Ze roepen media op om "nauwkeurig te berichten over transgenderonderwerpen en desinformatie te stoppen, bijvoorbeeld door informatie goed te checken en door meerdere bronnen te spreken". Dat meldt Transgender Netwerk Nederland.
Onder het motto 'Disinformation hurts, spread understanding' stellen ze aan de kaak dat er "steeds vaker onwaarheden over transgender mensen" verschijnen in de media, zoals "dat zij kleedkamers of toiletten onveilig zouden maken voor anderen of dat transzorg gevaarlijk is".
"Er komt meer ruimte voor niet-onderbouwde meningen. Betrouwbaar onderzoek verdwijnt naar de achtergrond. Voor transgender mensen en hun zorgverleners is dat heel verontrustend", zegt Camiel Welling, GGD-arts en organisator van de Trans Pride.
Mediamonitor
Welling wil niet alle media over een kam scheren. "Media zijn een breed begrip, daaronder vallen ook sociale media. Maar onze oproep is specifiek voor professionele media. Ook in krantenartikelen of actualiteitenprogramma's zien we negatieve verhalen toenemen."
Transgender Netwerk Nederland concludeerde eerder in hun mediamonitor dat in 2022 bij transgenderonderwerpen in de media de negatieve sentimenten toenamen, terwijl de positieve en neutrale stellingnames juist afnamen. Welling zegt dat hij afgelopen jaar ook zeker verbetering heeft gezien. "We zien bovendien dat desinformatie niet alleen voor de transgemeenschap, maar in de algemeenheid een probleem is." Hij ziet de oproep dan als aanmoediging aan media om te blijven factchecken en om twee kanten bij elk verhaal te laten zien. "Laten we elkaar blijven vinden en gesprekken aangaan om desinformatie tegen te gaan."
Sinds 2019 vaart er jaarlijks een transboot mee in de Canal Parade. De botenoptocht is het sluitstuk van de jaarlijkse Amsterdam Pride, waarmee aandacht en begrip wordt gevraagd voor de regenbooggemeenschap.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - De problemen met het treinverkeer bij Rotterdam door een storing in een spoortunnel duren nog zeker tot zondag 14.15 uur. Dat meldt NS. Er rijden geen hsl-treinen tussen Rotterdam en Breda en ook tussen Rotterdam en Dordrecht rijden geen treinen.
3 uur geledenBREDA (ANP) - De politie heeft in Breda een 43-jarige man uit Rijsbergen aangehouden, die mogelijk iets te maken heeft met een explosie bij een bedrijf aan de Oosterstraat, aldus de politie op X.
4 uur geledenHORST (ANP) - In de woning in het Limburgse Horst waar mogelijk een gaskraan was opengedraaid is een overleden persoon aangetroffen. Dat meldt de Limburgse politie op Facebook.
4 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bij de Milieudienst Rijnmond (DCMR) zijn zaterdagavond tientallen klachten binnengekomen over geluidsoverlast door het dance- en technofestival Boothstock in het Kralingse Bos. De klachten komen uit Rotterdam en Capelle aan den IJssel.
14 uur geledenPERPIGNAN (ANP) - Door het begin van de vakantie was het zaterdag erg druk op de Franse snelwegen. Op het drukste moment stond er 1086 kilometer file in Frankrijk, meldt de ANWB. De toeristenorganisatie zag onder meer bijna twee uur vertraging op de A9 van Montpellier naar Perpignan.
18 uur geledenHILVERSUM (ANP) - Het doet Nienke Wijnhoven "pijn" dat Jeroen Rietbergen definitief niet wordt vervolgd in de zedenzaak rondom The Voice of Holland. Nu de juridische weg is afgesloten, is het tijd alles te verwerken, schrijft de zangeres op Instagram.
19 uur geledenHOLLYWOOD (ANP) - De Nederlandse film Doodgewoon van regisseur Ronald Zuidinga is dit jaar in de race voor een Studenten Oscar. Dat heeft de Academy in Hollywood, die de prijzen uitreikt, bekendgemaakt. De film is een van de vijftien kanshebbers in de categorie beste dramafilm.
22 uur geleden