Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toyota en chipbedrijven stijgen op lagere Japanse beurs

Toyota en chipbedrijven stijgen op lagere Japanse beurs

TOKIO (ANP) - In Japan, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, ging de aandelenbeurs vrijdag licht lager het weekeinde in. Stevige koerswinsten in de chipsector en van automaker Toyota hielden het verlies beperkt. De beurshandel verliep verder zeer rustig aangezien veel belangrijke aandelenmarkten in de Aziatische regio gesloten bleven vanwege de viering van het Chinees Nieuwjaar.

De Nikkei in Tokio eindigde 0,1 procent in de min op 29.520,07 punten. Toyota dikte ruim 3 procent aan. De Japanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal fors meer winst en verhoogde zijn verwachtingen. Ook denkt het bedrijf op korte termijn geen last te hebben van de chiptekorten in de autosector. Wereldwijd kampen automakers met chiptekorten, waardoor ze minder voertuigen kunnen produceren en verkopen. Dit komt vooral omdat de coronacrisis de verkoop van apparaten voor thuisgebruik heeft aangejaagd.

De Japanse chipbedrijven Tokyo Electron en Advantest stegen meer dan 3 procent in navolging van de koerswinsten onder Amerikaanse en Europese branchegenoten. Persbureau Bloomberg meldde dat de Amerikaanse overheid agressieve stappen wil nemen om het chiptekort in de autosector aan te pakken. Ook de Europese Unie overweegt naar verluidt een eigen chipfabriek te bouwen om de afhankelijkheid van leveringen uit Azië en de Verenigde Staten te verkleinen.

In Shanghai, Hongkong en Zuid-Korea waren de financiële markten de hele dag dicht. De Chinese beurzen gaan donderdag 18 februari pas open. Het Chinees Nieuwjaar is één van de belangrijkste traditionele feesten in China. Veel bedrijven en fabrieken zijn dicht en voor de meeste Chinezen is het de enige tijd in het jaar waarop ze hun familie kunnen bezoeken. Dat leidt doorgaans tot massale reisbewegingen in het land. Als gevolg van het coronavirus zal er dit jaar naar verwachting minder worden gereisd dan in voorgaande jaren.

Meer uit Financieel

Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

52 minuten geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

2 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

2 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

3 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

3 uur geleden
Frankrijk dwingt grote voedselproducenten prijzen te verlagen

PARIJS (ANP/RTR) - Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.

4 uur geleden
Mars-reep, Whiskas-voeding en Maggi-blokjes keren terug bij Jumbo

VEGHEL (ANP) - Producten van Mars en Nestlé zoals Mars-repen, Whiskas-dierenvoeding en Maggi-blokjes keren terug in de schappen van supermarktketen Jumbo. Deze producten verdwenen er eerder dit jaar als gevolg van strubbelingen in de prijsonderhandelingen tussen Jumbo en de voedingsmiddelenconcerns. Maar deze week is Jumbo erin geslaagd om tot nieuwe prijsafspraken te komen.

4 uur geleden