
Touringcarbedrijven vragen om extra steun van de overheid
DEN HAAG (ANP) - De touringcarbranche vreest voor veel faillissementen als gevolg van de coronacrisis. Daarom vraagt de sector om extra steun van de Nederlandse overheid.
"Het kabinet heeft ons in een eerder stadium laten weten dat de overheid de economie niet kan overnemen. Dat begrijpen wij. We vinden het echter onbegrijpelijk dat we zo aan ons lot overgelaten worden en van het kastje naar de muur worden gestuurd. We vervullen aanwijsbaar een groot maatschappelijk nut", zegt voorzitter Theo Vegter van brancheorganisatie Busvervoer Nederland.
Touringcarbedrijven verdienen naar eigen zeggen al jaren hun geld zonder dat daar subsidies of belastingvoordelen aan te pas komen. Door de coronacrisis lukt dat dit jaar niet. Het vervoer lag de afgelopen maanden volkomen stil. Niet alleen de busreizen werden geschrapt. Maar ook ander werk zoals scholierenvervoer en de pendeldiensten op bedrijfsterreinen kwamen tot stilstand.
Toekomst
Door de misgelopen omzet staat volgens Busvervoer Nederland de toekomst van de sector op het spel. Dit jaar verwachten de ondernemers gemiddeld een omzetverlies van meer dan 70 procent. Zonder verdere steunmaatregelen zou tenminste 40 procent van de bedrijven failliet gaan. Vooral in het najaar en in de winter, als diverse uitgestelde betalingen opgeëist gaan worden, zullen waarschijnlijk veel bedrijven sneuvelen.
Onderzoeksinstituut Panteia heeft voor de sector uitgerekend dat een gemiddeld touringcarbedrijf dat aanspraak maakt op de maximale steunvergoedingen van het Rijk, nu nog geen 20 procent van de lasten vergoed krijgt. De sector zal 134 euro miljoen zelf moeten betalen. "Een onmogelijke opgave in een jaar waarin de omzet grotendeels weggevallen is", aldus Vegter.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
4 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
5 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
5 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
6 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
6 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
8 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
9 uur geleden