
TotalEnergies aan de slag met groot olieproject bij kust Suriname
PARAMARIBO (ANP) - Het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies gaat aan de slag met de ontwikkeling van een groot olieproject voor de kust van Suriname. Topman Patrick Pouyanné van TotalEnergies had woensdag in Paramaribo hiervoor een ontmoeting met de Surinaamse president Chan Santokhi en de directeur van het Surinaamse staatsbedrijf Staatsolie.
TotalEnergies zet de stap na succesvolle proefboringen voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land. Bij die boringen werden oliereserves aangetroffen van bijna 700 miljoen vaten (van 159 liter) in twee olievelden. Die offshorevelden in het zogeheten Block 58 liggen op een diepte tussen de 100 en 1000 meter.
Het Franse concern werkt bij het project samen met het Amerikaanse oliebedrijf Apache Corporation. Ze hebben ieder een belang van 50 procent in Block 58. Met het project is een investering gemoeid van 9 miljard dollar, aldus TotalEnergies.
Productie in 2028
Het definitieve investeringsbesluit staat voor eind volgend jaar gepland en de daadwerkelijke productie zou dan in 2028 moeten beginnen. TotalEnergies zet dan een productieschip op 150 kilometer van de Surinaamse kust in om de olie naar boven te halen. De productiecapaciteit van dat schip bedraagt circa 200.000 vaten per dag.
Pouyanné stelt dat hiermee een belangrijke stap wordt gezet bij de ontwikkeling van de Surinaamse olie-industrie en dat TotalEnergies zijn kennis over oliewinning in diep water zal inzetten.
Santokhi
President Santokhi zei dat Suriname door een uitdagende economische periode gaat en dat dit project positieve ontwikkelingen voor het land en de bevolking zal brengen. Hij verklaarde dat de toekomstige inkomsten uit de olie- en gaswinning op zee op verstandige wijze gespendeerd zullen worden.
Voor de kust van buurland Guyana wordt al olie gewonnen door grote oliebedrijven. Het Amerikaanse ExxonMobil kondigde onlangs een nieuwe miljardeninvestering aan voor offshore oliewinning in Guyana.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - Vakbond CNV gaat in op de uitnodiging van NS voor hervatting van het cao-overleg. Daarbij belooft de bond tot in ieder geval woensdag geen nieuwe stakingen aan te kondigen. Het is onduidelijk of de andere bonden voor die tijd al wel met nieuwe acties willen komen.
18 minuten geledenFREMONT (ANP/BLOOMBERG) - De hersenimplantaatstart-up Neuralink van Elon Musk heeft een hersenimplantaat gebruikt om een aap iets te laten zien dat er fysiek niet was. Dit is volgens het Amerikaanse bedrijf een belangrijke stap richting het doel om blinde mensen te helpen zien.
45 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met flinke verliezen gesloten. De aanvallen die Israël en Iran sinds donderdag- op vrijdagnacht op elkaar hebben uitgevoerd, wakkerden de zorgen van beleggers aan over een escalatie van het conflict in het Midden-Oosten.
8 uur geledenTOKIO (ANP) - Japan en de Verenigde Staten willen de gesprekken over een handelsovereenkomst tussen de twee landen versnellen. De Japanse premier Shigeru Ishiba zei vrijdag dat hij en de Amerikaanse president Donald Trump het hierover eens zijn geworden.
8 uur geledenUTRECHT (ANP) - Rabobank heeft goedkeuring gekregen van certificaathouders om de structuur achter de certificaten die de bank uitgeeft te vereenvoudigen. Dit meldt de bank vrijdag na de vergadering hierover.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De lonen in nieuwe cao's zijn in mei met gemiddeld 4,2 procent gestegen. Dit meldt werkgeversvereniging AWVN, die naar eigen zeggen betrokken is bij het merendeel van alle ongeveer achthonderd Nederlandse cao's.
14 uur geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Er zijn geen "obstakels" meer bij het afronden van een handelsovereenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Dit heeft de Britse premier Keir Starmer vrijdag gezegd.
15 uur geleden