Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tot dusver hoge opkomst bij Poolse presidentsverkiezing

Tot dusver hoge opkomst bij Poolse presidentsverkiezing

WARSCHAU (ANP/DPA) - Bij de Poolse presidentsverkiezing tekent zich een hoge opkomst af. Vroeg in de middag had 24 procent van de stemgerechtigden zijn voorkeur al laten weten. Dat is 10 procentpunt meer dan vijf jaar geleden op hetzelfde tijdstip. Dat heeft de Kiesraad zondag in Warschau bekendgemaakt. Als de trend doorzet zou het de hoogste opkomst kunnen worden bij verkiezingen sinds de val van het communisme.

De stembusgang zou eigenlijk op 10 mei zijn maar werd uitgesteld wegens de coronacrisis. Ook nu zijn er allerlei maatregelen getroffen om besmetting tegen te gaan. In het centrum van Warschau staan lange rijen voor de stembureaus, waar maar een beperkt aantal mensen tegelijk binnen mag zijn. Mondkapjes zijn verplicht. Bij de ingang kunnen de handen worden gedesinfecteerd. De medewerkers in de stemlokalen dragen handschoenen en hebben een doorzichtig vizier voor het gezicht.

De zittende president Andrzej Duda, die de conservatief-nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) achter zich heeft, is volgens de peilingen favoriet. Zijn belangrijkste tegenstander is Rafal Trzaskowski, de burgemeester van Warschau. Vermoedelijk is een beslissende tweede ronde nodig, omdat het er niet naar uitziet dat een van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen krijgt.

Meer uit Buitenland

Witte Huis: nog niet duidelijk of Rusland dam heeft verwoest

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - Het Witte Huis kan vooralsnog niet met zekerheid zeggen dat Rusland achter de verwoesting van de dam in het zuiden van Oekraïne zit. Wel verwacht Washington dat de overstromingen die volgden tot veel doden hebben geleid, zei de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad John Kirby dinsdag.

41 minuten geleden
Media: CIA wist van Oekraïens plan gaspijpleiding op te blazen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou al in juni 2022 van "een Europese geheime dienst" hebben gehoord dat speciale Oekraïense duikteams onder bevel van de legerleiding een aanslag op de gaspijpleidingen Nord Stream voorbereidden, meldt The Washington Post.

48 minuten geleden
Rusland vraagt internationale veroordeling Oekraïne over dam

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland heeft de internationale gemeenschap gevraagd "de criminele daden" van Oekraïne te veroordelen naar aanleiding van de verwoesting van een belangrijk deel van een stuwmeer en waterkrachtcentrale in de loop van de rivier de Dnipro.

1 uur geleden
Topman Franse vakbond: stakingen komen aan hun eind

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - De topman van de CFDT, een van de grootste Franse vakfederaties, zegt dat de actie van dinsdag de laatste is. Na vijf maanden van protesten komt "de wedstrijd tot een einde", zei Laurent Berger. Franse vakbonden hielden de protestacties vooral tegen de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 jaar naar 64 jaar die door de Franse president Emmanuel Macron is doorgevoerd.

1 uur geleden
Soedanese strijdende partijen praten weer in Jeddah

JEDDAH (ANP) - De Soedanese strijdkrachten en de rebellerende Rapid Support Forces (RSF) zijn, zij het indirect, weer in gesprek in de Saudische stad Jeddah, bericht de nieuwszender al-Arabiya. Afgelopen week staakten de strijdkrachten de gesprekken over tijdelijke wapenstilstanden en het mogelijk maken van humanitaire hulp omdat de RSF zich toch niet aan de in Jeddah gemaakte afspraken zou houden.

1 uur geleden
Navalni wint rechtszaak tegen Rusland bij Europees Hof

STRAATSBURG (ANP/DPA) - Rusland heeft de vergiftiging van dissident Aleksej Navalni in 2020 niet voldoende onderzocht, oordeelt het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Daarmee is Navalni's recht op leven geschonden.

2 uur geleden
Mogelijk al te laat om zee-ijs op de Noordpool in zomer te redden

SEOUL (ANP) - Zelfs als het lukt om de uitstoot van broeikasgassen aanzienlijk te verminderen, is de Noordpool in de zomer tussen 2030 en 2050 mogelijk al ijsvrij. Daarmee kan het zee-ijs in het noordpoolgebied tien jaar eerder gesmolten zijn dan aanvankelijk werd verwacht, concluderen onderzoekers dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.

2 uur geleden