Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tot dusver hoge opkomst bij Poolse presidentsverkiezing

Tot dusver hoge opkomst bij Poolse presidentsverkiezing

WARSCHAU (ANP/DPA) - Bij de Poolse presidentsverkiezing tekent zich een hoge opkomst af. Vroeg in de middag had 24 procent van de stemgerechtigden zijn voorkeur al laten weten. Dat is 10 procentpunt meer dan vijf jaar geleden op hetzelfde tijdstip. Dat heeft de Kiesraad zondag in Warschau bekendgemaakt. Als de trend doorzet zou het de hoogste opkomst kunnen worden bij verkiezingen sinds de val van het communisme.

De stembusgang zou eigenlijk op 10 mei zijn maar werd uitgesteld wegens de coronacrisis. Ook nu zijn er allerlei maatregelen getroffen om besmetting tegen te gaan. In het centrum van Warschau staan lange rijen voor de stembureaus, waar maar een beperkt aantal mensen tegelijk binnen mag zijn. Mondkapjes zijn verplicht. Bij de ingang kunnen de handen worden gedesinfecteerd. De medewerkers in de stemlokalen dragen handschoenen en hebben een doorzichtig vizier voor het gezicht.

De zittende president Andrzej Duda, die de conservatief-nationalistische regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) achter zich heeft, is volgens de peilingen favoriet. Zijn belangrijkste tegenstander is Rafal Trzaskowski, de burgemeester van Warschau. Vermoedelijk is een beslissende tweede ronde nodig, omdat het er niet naar uitziet dat een van de kandidaten meer dan 50 procent van de stemmen krijgt.

Meer uit Buitenland

Harris heeft genoeg steun van gedelegeerden voor nominatie

WASHINGTON (ANP) - Vicepresident Kamala Harris heeft maandag genoeg gedelegeerden achter zich geschaard om de Democratische presidentiële nominatie binnen te halen, zegt haar campagneteam aan persbureau Reuters. Daarmee neemt de oud-hoofdaanklager van Californië het zo goed als zeker op tegen Donald Trump in de presidentsverkiezing op 5 november.

1 uur geleden
Biden dinsdag terug naar Witte Huis

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden keert dinsdag terug naar het Witte Huis, na bijna een week in zijn persoonlijke residentie waar hij herstelde van covid en voor het eerst sinds hij zijn herverkiezingscampagne staakte.

2 uur geleden
Democratische partij belooft uiterlijk 7 augustus presidentskandidaat

WASHINGTON (ANP) - Uiterlijk 7 augustus, nog voor de Democratische partijconventie, wordt duidelijk wie de nieuwe presidentskandidaat van de partij wordt. Dat zei de voorzitter van het partijbestuur Jaime Harrison maandagavond.

2 uur geleden
VS waarschuwen voor samenwerking Rusland en China bij Noordpool

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Ministerie van Defensie waarschuwt voor toenemende samenwerking tussen Rusland en China in het Noordpoolgebied, nu klimaatverandering de regio ontsluit voor grotere concurrentie over maritieme routes en hulpbronnen. Dat zegt het Pentagon in een nieuw beleidsdocument.

3 uur geleden
Harris wil van recht op abortus prioriteit maken in campagne

WASHINGTON (ANP) - Kamala Harris wil in haar komende kiescampagne prioriteit geven aan het recht op abortus, strengere wapenwetgeving en het versterken van de middenklasse. Dat zei de Amerikaanse vicepresident tijdens een toespraak in haar campagnehoofdkwartier.

5 uur geleden
Ik ga campagne voeren voor Harris, zegt Biden

WASHINGTON (ANP) - Joe Biden gaat campagne voeren voor vicepresident Kamala Harris en heeft zijn campagnestaf opgeroepen om haar te steunen als Democratische kandidaat voor de verkiezingen in november. Dat zei de Amerikaanse president in een telefoongesprek met zijn team maandag, dat voor iedereen was te horen voorafgaand aan een speech van Harris.

5 uur geleden
Politico: Netanyahu wil Trump zien in VS

WASHINGTON (ANP) - De Israëlische president Benjamin Netanyahu wil tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Staten deze week ook de Amerikaanse oud-president Donald Trump spreken. Dat meldt Politico op basis van bronnen, die zeggen dat medewerkers van Netanyahu hierover contact hebben met het team van Trump.

8 uur geleden