Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tot 270.000 huishoudens kwetsbaar in vervoer bij energietransitie

Tot 270.000 huishoudens kwetsbaar in vervoer bij energietransitie

DEN HAAG (ANP) - Tussen de 113.000 en 270.000 huishoudens in Nederland zijn op het gebied van vervoer kwetsbaar in de energietransitie, meldt onderzoeksinstituut TNO. Deze huishoudens hebben namelijk een laag inkomen en zijn relatief veel geld kwijt aan brandstof voor een auto. Mogelijk kunnen deze mensen minder goed meegaan in de energietransitie, omdat zij niet genoeg geld hebben om bijvoorbeeld een elektrische auto te kopen.

Kwetsbare mensen zijn volgens de onderzoekers relatief vaak eenoudergezinnen en eenpersoonshuishoudens die vaak aan de rand van een stad wonen, ver van openbaar vervoer. Als mensen met een laag inkomen geen geld hebben voor benzine of slecht toegang hebben tot openbaar vervoer, kunnen ze bijvoorbeeld niet op hun werk komen of mensen bezoeken. Dit kan volgens de onderzoekers bijdragen aan werkloosheid, een slechtere gezondheid of eenzaamheid.

Tussen de 73.000 en 175.000 mensen hebben daarnaast weinig geld en het openbaar vervoer voor deze mensen is slecht bereikbaar. Daarom zijn zij volgens TNO extra kwetsbaar. Hoeveel mensen precies kwetsbaar zijn, hangt naast inkomen onder meer af van hoe hoog de brandstofprijzen zijn.

Hogere milieubelasting

TNO verwacht dat kwetsbare huishoudens komende jaren nog meer geld kwijt zijn aan autorijden. Dat komt onder meer door een hogere milieubelasting op fossiele brandstoffen als benzine en milieuzones in sommige gemeenten. De groep kwetsbare huishoudens gebruikt 40 procent meer brandstof dan het gemiddelde Nederlandse huishoudens met een eigen auto. Waarom zij meer rijden, weten de onderzoekers niet. Kwetsbare mensen zijn tussen de 10 en 12 procent van hun inkomen kwijt aan brandstof, terwijl mensen in Nederland gemiddeld 4,5 procent van hun inkomen besteden aan brandstof.

Het kabinet moet maatregelen nemen, anders wordt de ongelijkheid in mobiliteit en bereikbaarheid nog groter, aldus TNO. Zo vinden de onderzoekers dat het kabinet meer moet investeren in openbaar vervoer, waaronder betere metro- en tramverbindingen aan de randen van steden.

Maatregelen vooral generiek

Afgelopen jaren voerde het kabinet meerdere maatregelen in om minder fossiele brandstoffen te verbruiken, zoals subsidies voor een elektrische auto. Maar dit soort maatregelen zijn generiek en subsidies komen vooral terecht bij mensen met een hoger inkomen. Maak maatregelen die zijn gericht op risicohuishoudens, zegt senior onderzoeker Peter Mulder. "Je kan een subsidie beperken voor hogere inkomens. Alleen als je een bepaald laag inkomen hebt, krijg je subsidie. Daarboven word je geacht om iets zelf te betalen."

Meer uit Financieel

AEX-index koerst af op licht lager begin na inauguratie Trump

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een licht lager begin. Beleggers wachten vooral op meer duidelijkheid over het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Maandag zorgden berichten dat Trump niet direct na zijn aantreden nieuwe importtarieven zou gaan invoeren op producten uit andere landen, nog voor enige opluchting op de beurzen. Na zijn inauguratie liet Trump echter weten vanaf 1 februari 25 procent aan invoerrechten te willen heffen op goederen uit buurlanden Canada en Mexico.

11 minuten geleden
Omzetstijging supermarkten na jaren voorbij door tabaksverbod

DIEMEN (ANP) - De omzet van supermarkten is in 2024 voor het eerst in jaren gedaald. Dat kwam door het verbod om tabak te verkopen, maar ook in andere productcategorieƫn verkocht de branche volgens marktonderzoeker NielsenIQ minder. Nieuwe prijsverhogingen (van gemiddeld 4,5 procent in 2024), hielden het omzetverlies beperkt tot 1 procent.

25 minuten geleden
Biotechnoloog Pharming maakt opvolger De Vries bekend

LEIDEN (ANP) - Pharming heeft een nieuwe topman bekendgemaakt. Fabrice Chouraqui volgt Sijmen de Vries op, die zestien jaar leidinggaf aan het Leidse biotechnologische bedrijf.

28 minuten geleden
Autoverkoop in EU stagneert door minder vraag elektrische auto's

BRUSSEL (ANP) - De verkoop van nieuwe personenauto's in de Europese Unie is in 2024 nauwelijks toegenomen, meldt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. In de grote automarkten Frankrijk, Duitsland en Italiƫ daalde de verkoop vorig jaar, terwijl Spanje een sterke groei liet zien. Ook daalde de verkoop van elektrische auto's in Europa.

1 uur geleden
TikTok krijgt 75 dagen uitstel van Trump

WASHINGTON (ANP/RTR) - President Donald Trump heeft een bevel uitgevaardigd waardoor TikTok 75 dagen langer operationeel kan blijven in de Verenigde Staten. Trump zei vanuit de Oval Office dat hij het recht heeft om "TikTok te verkopen of te sluiten". Wat hij gaat doen, is nog onduidelijk. "We zullen dat nog bepalen", liet hij weten. Hij zei wel dat hij "een zwak" heeft voor TikTok.

2 uur geleden
Minder koffie en thee van Douwe Egberts bij AH door prijsconflict

ZAANDAM (ANP) - Pickwick-thee en koffie van onder meer de merken Douwe Egberts en L'OR zijn minder goed verkrijgbaar bij Albert Heijn door moeizame prijsonderhandelingen met fabrikant JDE Peet's. "Wij voeren elk jaar gesprekken met onze leveranciers. Op dit moment voeren we nog gesprekken met Jacobs Douwe Egberts (JDE) over de prijzen en zijn we het niet met elkaar eens", laat een woordvoerder van de supermarktketen weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.

14 uur geleden
Internationaal toerisme bereikt niveau van voor coronacrisis

MADRID (ANP/AFP) - Het internationale toerisme heeft afgelopen jaar voor het eerst weer het niveau van voor de coronacrisis aangetikt. In 2024 waren er wereldwijd ongeveer evenveel buitenlandse uitstapjes als in 2019 en 11 procent meer dan een jaar eerder, meldt het toerisme-agentschap van de Verenigde Naties (UNWTO). Onder meer het Midden-Oosten, Afrika en Europa ontvingen meer toeristen dan vijf jaar eerder.

14 uur geleden