Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Torentje van ‘t Soepuus in Goes de lucht in

Torentje van ‘t Soepuus in Goes de lucht in

GOES - Het torentje van het historische Soepuus aan de stadshaven in Goes is maandag weggetakeld voor restauratie.

De vernieuwing van het torentje is onderdeel van een totale opknapbeurt van ‘t Soepuus. Het gebouw aan de Kleine Kade deed tot 1809, toen door een sluis geen getij meer in de Goese stadshaven bestond, dienst als getijwaterkorenmolen. Al in 1484 stond er hier zo’n molen, maar het huidige gebouw is ontstaan uit de herbouw in 1554. 

In 1641 is het gebouw vernieuwd. Het torentje met slagklokje en het eenwijzer-uurwerk zijn afkomstig van de in 1855 gesloopte Oostpoort. De molen werkte op water dat door sluisjes in een gebouwtje naast ‘t Soepuus bij hoog tij in de Achterhaven werd verzameld. Bij laag tij stroomde het weer terug. In de kademuur van de stadshaven is met een boog aangegeven waar het water werd doorgelaten.

In de negentiende eeuw werd het gebouw gebruikt als gaarkeuken. Tot in de jaren dertig werd hier soep verstrekt aan de arme inwoners van Goes. Aan deze functie dankt het gebouw haar naam. Tegenwoordig kunnen gebruikers van de jachthaven terecht in het gebouw, dat een sanitaire ruimte heeft.

Meer uit Beveland

Schrijfsel burgemeester Dijksterhuis: Wielerfestijn in Borsele

HEINKENSZAND - De maandelijkse bijdrage voor de Bode van burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele gaat deze keer over de ZLM Tour.

6 uur geleden
Personen op de vlucht na ongeluk A58 Goes

GOES - Twee personen zijn gisteren aan het einde van de avond op de vlucht geslagen nadat zij betrokken waren geraakt bij een ongeluk op de A58 bij Goes.Ter hoogte van de Nansenbaan zouden op de rijbaan richting Bergen op Zoom rond 23.25 uur twee personenauto’s met elkaar in botsing zijn gekomen. De inzittenden van één van de voertuigen zouden via de snelweg zijn weggerend richting het crematorium aan de Goese zijde van de A58. Politieagenten zochten nog in de omgeving maar er werd niemand aangetroffen.Een bergingsbedrijf heeft de betrokken auto’s getakeld. Het ongeluk werd overigens gemeld als zijnde met letsel, maar voor zover bekend raakte er niemand gewond

14 uur geleden
Column Goes Gezien: 'Hier rust Frans Naerebout' (en hier ook?)

Onze Grote Kerk is dit jaar tot en met oktober elke middag (behalve zondag en maandag) geopend, dankzij vrijwilligers zoals Willy, die me ook nog hielp bij het maken van de foto. Die openstelling is geweldig, want het is een heerlijke plek om zomaar rond te dwalen en van alles te ontdekken. Zo stond ik ineens bij een sober graf: ‘Hier rust Frans Naerebout’, de Vlissingse loods (1748-1818), die tientallen schipbreukelingen redde. Op dit beschadigde graf aan de noordkant van de kerk is het koperen plaatje van zijn doodskist geschroefd: naam, overlijdensdatum en leeftijd. Meer niet. Een beroemd mensenredder onwaardig, zou je zeggen. Bevangen door die gedachte maakte ik het rondje door de kerk af en toen stuitte ik aan de zuidkant op de grafsteen die op de foto staat. Merkwaardig! Naerebout rust gewoon tweemaal in de Grote Kerk!

1 dag geleden
Kleindochter Leala opent keramiekatelier Ine Haring in Ambachtscentrum Goes

GOES - Leala heeft het keramiekatelier van haar oma Ine Haring geopend in het ambachtscentrum in Goes.

2 dagen geleden
Burgernet stopt in september met sms en spraakbericht

DEN HAAG - Burgernet zal binnenkort alleen nog via de app berichten versturen over zoekacties rond inbraken, berovingen, vermiste personen en andere zaken waarvoor de hulp van het publiek wordt gevraagd. De meldingen via sms en spraakberichten komen daarmee te vervallen.

2 dagen geleden
Adrz haalt geld op voor Spoedeisende Geneeskunde Onderzoeksfonds

GOES - Zaterdag 27 mei werd op ‘International Emergency Medicine day’ door een team van ziekenhuis Adrz voor de 7e keer de SGO-run gelopen. 

2 dagen geleden
Geslaagde Moederdagactie: Honderden gratis taartjes over de toonbank

GOES - Honderden moeders zijn afgelopen Moederdag verrast met een gratis taartje van hun lokale bakker, dankzij de Moederdagactie van de Bode. Alle Vrienden van de Bode mochten kosteloos een taartje ophalen!

3 dagen geleden