
Topvrouw KLM wil duidelijk en stabiel overheidsbeleid Schiphol
AMSTERDAM (ANP) - De KLM pleit voor een duidelijk en stabiel overheidsbeleid met betrekking tot de luchtvaartsector. Dat zei topvrouw Marjan Rintel in een toelichting op de kwartaalcijfers van de luchtvaartmaatschappij. Rintel reageerde daarmee op de onzekerheid over de toekomst van luchthaven Schiphol en de Nederlandse luchtvaart in het algemeen.
"We hebben goede financiële resultaten neergezet in het derde kwartaal, doordat onze klanten willen reizen", verklaarde Rintel. "Als KLM houden we koers. We gaan schoner, stiller en zuiniger vliegen en hebben daarom in september een miljardenorder bij Airbus geplaatst voor gloednieuwe Airbus A350's, die oudere toestellen gaan vervangen. Wij staan voor een goed verbonden Nederland en blijven daarin investeren. Alle KLM'ers zetten zich hiervoor in. Hier hebben we ook duidelijk en stabiel overheidsbeleid voor nodig."
KLM heeft de Nederlandse overheid meermaals gewezen op de mogelijke consequenties die een gedwongen krimp van Schiphol met zich mee kan brengen. De luchtvaartmaatschappij verzet zich ook bij de Hoge Raad tegen de krimp naar 460.000 vluchten per jaar, die het gerechtshof van Amsterdam eerder goedkeurde.
Deze week werd ook bekend dat de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij JetBlue er bij het Amerikaanse ministerie van Transport op aandringt om KLM van het New Yorkse vliegveld JFK te verbannen, als JetBlue straks niet meer op Schiphol zou kunnen vliegen. Daarmee ageert de Amerikaanse budgetvlieger tegen de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De maatschappij JetBlue, die pas sinds augustus van Schiphol naar de VS vliegt, maakt namelijk uit gesprekken met de Nederlandse slotcoördinator op dat zijn gloednieuwe start- en landingsrechten daarbij worden ingetrokken.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) hoopt dat er binnen enkele dagen een handelsakkoord op hoofdlijnen kan worden gesloten tussen de EU en de VS, zei hij woensdag in het Europees Parlement. Toch kon hij niet garanderen dat er een deal komt, al blijft dat de inzet van de Europese Commissie, benadrukte de Eurocommissaris.
22 minuten geledenZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.
44 minuten geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse regering wil dat de Europese Unie een onderzoek opent naar xAI van techondernemer Elon Musk. De chatbot Grok van het bedrijf in kunstmatige intelligentie baarde de afgelopen tijd opzien met uitspraken die tot klachten over antisemitisme leidden. Daarnaast beledigde het AI-programma Poolse politici.
47 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
2 uur geleden