Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman Schiphol wil snel duidelijkheid van kabinet

Topman Schiphol wil snel duidelijkheid van kabinet

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol-topman Dick Benschop roept het kabinet op snel duidelijkheid te bieden over eventuele groei voor de luchtvaartsector. "Geef perspectief, dan gaan we samen aan de slag met minder hinder en meer duurzaamheid", zei hij tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op de luchthaven.

Volgens de president-directeur wordt 2020 een "cruciaal jaar". "De tijd dringt, er staat veel op het spel en de urgentie is hoog."

Benschop wil dat de regeringscoalitie de belofte uit het regeerakkoord waarmaakt. "Leg de verbinding met de middengroepen in de samenleving en verwar de flanken niet met de meerderheid." Volgens hem toont onderzoek aan dat gecontroleerde groei onder voorwaarden steun krijgt van ruim twee op de drie Nederlanders.

Duurzaamheid

Volgens geldende afspraken mag Schiphol tot 2021 niet verder groeien met het aantal vliegbewegingen, nu maximaal 500.000 per jaar. Benschop zei eerder dat Schiphol op een gematigde manier wil doorgroeien. Het kabinet moet daar binnenkort over beslissen.

De luchthaven moet inzetten op duurzaamheid, zei Benschop. "Voor de luchtvaart geldt dat meer van hetzelfde niet gaat. Voor de milieubeweging geldt dat minder van hetzelfde niet de ambitie zou moeten zijn. Het gaat om anders, duurzaam vliegen." De topman doelt onder meer op schonere, stillere en zuinigere vliegtuigen en duurzame brandstoffen. Schiphol, Eindhoven, Rotterdam en Lelystad willen dit decennium volgens Benschop uitstootvrij worden.

"Dit kan alleen lukken als innovatie, investeringen en beleid elkaar versterken", aldus de president-directeur. "Dat is nu nog niet het geval." Hij hoopt dat er snel een Europese aanpak komt die een internationale verplichting oplegt tot bijmenging van duurzame brandstoffen, de zogenoemde Green Deal van de Europese Commissie.

Meer uit Financieel

Britse waakhond beboet TikTok om gebrekkige informatie

LONDEN (ANP) - De Britse mediatoezichthouder Ofcom heeft de populaire filmpjesapp TikTok een boete van omgerekend ruim 2,2 miljoen euro opgelegd omdat het geen nauwkeurige informatie verstrekte over zijn ouderlijk toezicht. TikTok reageerde te laat op verzoeken van Ofcom en de informatie bleek niet te kloppen.

44 minuten geleden
FrieslandCampina blijft last houden van een dalende melkaanvoer

AMERSFOORT (ANP) - Zuivelconcern FrieslandCampina blijft last houden van een dalende aanvoer van melk, mede doordat meerdere Nederlandse melkveehouders zijn gestopt met hun bedrijf. "De politieke onzekerheid helpt daar ook niet bij", zegt Jan Derck van Karnebeek, topman van het bedrijf, in een toelichting op de halfjaarresultaten.

58 minuten geleden
Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

2 uur geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieƫn zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

3 uur geleden
Tieners geven volgens DNB-onderzoek makkelijker cash uit

AMSTERDAM (ANP) - Betalen doet pijn, maar minder als je een tiener bent en cashgeld in je portemonnee hebt. Dat concludeert De Nederlandsche Bank (DNB) na onderzoek. Volgens de centrale bank hangt het onder andere af van iemands leeftijd en van de betaalwijze hoe vervelend hij of zij het vindt om geld uit te geven.

3 uur geleden
Groei economische bedrijvigheid eurozone neemt verder af

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in juli opnieuw minder sterk gegroeid dan een maand eerder, meldt marktonderzoeker S&P Global. Dat kwam vooral door een onverwachte krimp in Duitsland, de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland.

4 uur geleden
ASMI zakt op Damrak na publicatie resultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASMI ging woensdag omlaag op de Amsterdamse beurs. Het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt, zag het aantal nieuwe orders afgelopen kwartaal flink stijgen. Ook de omzet viel hoger uit dan verwacht, dankzij de sterke vraag naar AI-gerelateerde producten. Voor de tweede jaarhelft rekent ASMI op een sterkere omzetgroei dan eerder voorzien. Het aandeel werd desondanks dik 2 procent lager gezet.

5 uur geleden