Topman OpenAI wil biljoenen ophalen voor chipsector, meldt krant
SAN FRANCISCO (ANP/AFP) - Topman Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI wil biljoenen dollars ophalen om de wereldwijde halfgeleiderindustrie opnieuw vorm te geven. Hij heeft daarover gesprekken gevoerd met verschillende investeerders, meldt zakenkrant The Wall Street Journal.
Altman hoopt daarmee een oplossing te vinden voor de grootste uitdagingen waarmee de snelgroeiende sector van kunstmatige intelligentie (AI) wordt geconfronteerd. Zo wil hij het tekort aan geavanceerde computerchips, die nodig zijn om grote taalmodellen zoals ChatGPT aan te drijven, aanpakken. Altman heeft volgens de krant ontmoetingen gehad met hoge regeringsfunctionarissen uit de Verenigde Arabische Emiraten, evenals met de topman van de Japanse techinvesteerder SoftBank, Masayoshi Son, en vertegenwoordigers van de Taiwanese chipfabrikant TSMC.
Eerder meldden persbureau Bloomberg en de Britse zakenkrant Financial Times al dat Altman gesprekken heeft gevoerd met investeerders over financiering van een netwerk van chipfabrieken. Door een netwerk van eigen chipfabrieken op te zetten, kan Altman zorgen voor zekerheid bij leveringen van halfgeleiders voor AI en kan de afhankelijkheid van AI-chips van Nvidia worden verminderd.
Eigen plannen
Volgens The Wall Street Journal heeft Altman het idee geopperd om de komende jaren tientallen chipfabrieken te bouwen met geld van investeerders uit het Midden-Oosten, en vervolgens TSMC te betalen om ze te bouwen en te exploiteren. Veel landen hebben al eigen plannen onthuld om de binnenlandse chipproductie te ondersteunen. De financiële steun die zij hebben geboden verbleekt echter in vergelijking met de enorme sommen geld die Altman met investeerders heeft besproken.
De zakenkrant schat dat de totale kosten voor het realiseren van Altmans project wel 7 biljoen dollar, ofwel 7000 miljard dollar, zouden kunnen bedragen. Dat is grofweg een biljoen dollar meer dan de marktwaarde van de twee grootste beursgenoteerde bedrijven ter wereld, Apple en Microsoft, samen.
Meer uit Financieel
LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse drankenconcern Diageo is niet van plan om biermerk Guinness of zijn belang in Moët Hennessy, de drankentak van het Franse luxeconcern LVMH, te verkopen. Dat heeft de onderneming zondag in een verklaring naar buiten gebracht.
1 uur geledenBEIJING (ANP/AFP) - Op treinstations en vliegvelden in China is het dit weekeinde druk in verband met het aankomende Chinese Nieuwjaar. Veel Chinezen uit steden als Beijing en Shanghai gaan elk jaar terug naar hun geboortegrond om de feestdagen met familie door te brengen. Dit keer wordt een recordaantal reizigers verwacht.
5 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse dollar kende de voorbije dagen zijn zwakste week in veertien maanden, terwijl valutahandelaren worstelden met het op waarde schatten van de dreigementen van president Donald Trump over grootscheepse importheffingen. Dat heeft financieel persbureau Bloomberg becijferd.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt met meerdere mensen in gesprek te zijn over de aankoop van TikTok. Hij verwacht binnen dertig dagen een beslissing te nemen over de toekomst van het populaire socialemediaplatform.
11 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De regering van de Amerikaanse president Donald Trump werkt aan een plan om TikTok over te nemen, meldt National Public Radio (NPR). Softwarebedrijf Oracle en een groep externe investeerders zouden zijn benaderd om de wereldwijde activiteiten van het socialemediaplatform over te nemen.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse gebruikers van TikTok zeggen tekenen van censuur te zien op het socialemediaplatform sinds het in de Verenigde Staten weer in de lucht is. Zo melden sommige gebruikers dat ze minder livestreams zien en dat de zoekresultaten zijn beperkt. Ook zien Amerikanen meer waarschuwingen over desinformatie en verzoeken aan gebruikers om hun bronnen te controleren. TikTok stelt echter dit weekend geen aanpassingen te hebben gedaan.
23 uur geledenNEW YORK (ANP/RTR) - Ben & Jerry's heeft de druk op moederbedrijf Unilever verder opgevoerd in hun onlangs opgelaaide juridische conflict. De Amerikaanse ijsmaker had in november een aanklacht ingediend tegen het levensmiddelenconcern, waarin Unilever werd beschuldigd van het tegenhouden van steunbetuigingen aan Palestijnse vluchtelingen en de oproep om militaire hulp aan Israël te beëindigen. Nu beschuldigt de ijsmaker het moederbedrijf er ook van een verklaring over sociaal beleid te hebben tegengehouden, omdat de Amerikaanse president Donald Trump hierin werd genoemd.
1 dag geleden