Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman IEA: wereldwijde energiecrisis kan nog erger worden

Topman IEA: wereldwijde energiecrisis kan nog erger worden

SYDNEY (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde energiecrisis, met de sterk gestegen prijzen voor olie en gas als gevolg van de oorlog in Oekraïne, kan nog erger worden. Daarvoor waarschuwde topman Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) op een energieconferentie in Sydney. Hij zei dat de wereld nog nooit een dergelijke energiecrisis heeft meegemaakt wat betreft omvang en complexiteit. En het ergste kan volgens Birol dus nog komen en kan de hele wereld raken.

Vanwege de verstoringen van de Russische leveringen van fossiele brandstoffen zijn de prijzen van olie en gas flink opgelopen. Daardoor wordt de inflatie aangewakkerd en staat de koopkracht van huishoudens zwaar onder druk. In verschillende landen waaronder Sri Lanka hebben die sterk gestegen prijzen samen met economische problemen zelfs geleid tot grote sociale onrust. Volgens Birol kan Europa het komende winter heel lastig gaan krijgen vanwege mogelijke tekorten aan gas, nu Rusland de gaskraan volledig dicht zou kunnen draaien. Hij zei hier erg bezorgd over te zijn en vreest dat dit wereldwijde gevolgen kan gaan krijgen. Birol verklaarde dat de energiecrisis wel een aanjager kan zijn voor de overstap naar duurzame energiebronnen.

De Amerikaanse energieminister Jennifer Granholm verklaarde op het forum dat de oorlog in Oekraïne heeft aangetoond dat het belangrijk is dat wordt overgestapt op alternatieve energiebronnen om de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen tegen te gaan. Volgens Granholm zou een wereldwijde transitie naar duurzame energie een soort belangrijk vredesplan kunnen betekenen. "We willen en moeten naar schone energie", aldus de minister.

Meer uit Financieel

Schiphol neemt meer tijd voor aanbesteding beveiliging na kritiek

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol neemt meer tijd voor de nieuwe aanbesteding van de beveiliging op de luchthaven. Volgens vakbond CNV is dat mede op aandringen van de vakbonden, omdat er bij de laatste tender, vier jaar geleden, problemen ontstonden. Veel beveiligers werden toen het slachtoffer van het "gevecht om een nieuw contract", zegt CNV-onderhandelaar Erik Maas.

23 minuten geleden
Tesla klaagt Indiase Tesla Power aan om schenden handelsmerk

NEW DELHI (ANP/RTR) - Tesla heeft een Indiase fabrikant van accu's voor voertuigen aangeklaagd. Volgens de Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's schendt het bedrijf met de naam Tesla Power handelsmerkrechten om zo zijn producten te verkopen. Tesla eist een schadevergoeding en wil dat de rechter in New Delhi het bedrijf verplicht een andere naam te gebruiken.

1 uur geleden
Werkgevers vinden ultimatum zwaarwerkregeling 'voorbarig'

DEN HAAG (ANP) - VNO-NCW, MKB-Nederland en de Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) vinden het ultimatum van de vakbonden over de vroegpensioenregeling voor mensen met zware beroepen "voorbarig". "De oplossingen hadden er al kunnen liggen", schrijven de ondernemersorganisaties in een brief aan hun leden.

1 uur geleden
Vervoerders kunnen nog zonder controle Verenigd Koninkrijk in

DEN HAAG (ANP) - Het overgrote deel van de vrachtwagens met bloemen, planten, vlees, vis en zuivel kan ook deze week gewoon nog zonder problemen naar het Verenigd Koninkrijk. Slechts enkele chauffeurs worden eruit gepikt voor een fysieke controle van hun lading, zeggen Nederlandse exporteurs en transporteurs. Dat zou sinds dinsdag wel verplicht zijn voor vrachtwagens met deze ladingen.

3 uur geleden
Uber-rivaal Bolt haalt geld op voor voorbereiding beursgang

TALLINN (ANP/BLOOMBERG) - Uber-rivaal Bolt heeft 220 miljoen euro krediet veiliggesteld. Het geld moet het Estse mobiliteitsbedrijf helpen zich voor te bereiden op een beursgang. "De financiering biedt ons extra flexibiliteit, terwijl we eraan werken om ons bedrijf klaar te maken voor een beursintroductie", zei topman en oprichter Markus Villig.

3 uur geleden
Busvervoerder Hermes zet studenten in als chauffeur om tekort

HILVERSUM (ANP) - Ov-bedrijf Hermes leidt studenten op tot buschauffeur om de personeelstekorten aan te pakken. Een wervingsactie in de regio Eindhoven heeft zestig student-chauffeurs opgeleverd, maakt het bedrijf vrijdag bekend.

3 uur geleden
Google vraagt rechter om appwinkel niet te hard aan te pakken

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Google heeft de rechtbank in de Amerikaanse stad San Francisco gevraagd om geen ingrijpende veranderingen op te leggen aan de appwinkel Google Play. Een jury oordeelde eind vorig jaar dat het moederbedrijf van Google, Alphabet, een illegaal monopolie heeft met zijn appwinkel omdat appontwikkelaars gebruikers moeten laten betalen via het betaalsysteem van Google.

4 uur geleden