Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman Heijmans: goedkeuren stikstofwet goed voor woningmarkt

Topman Heijmans: goedkeuren stikstofwet goed voor woningmarkt

ROSMALEN (ANP) - De stikstofwet, die momenteel bij de Eerste Kamer ligt, moet zo snel mogelijk goedgekeurd worden. Met die oproep komt topman Ton Hillen van het bouwbedrijf Heijmans. Het aannemen van de wet is volgens Hillen van belang om verder te kunnen met het bouwen van extra huizen op de woningmarkt.

"Aan de stikstofwet hangt ook een subsidie van 500 miljoen euro waardoor we maatregelen kunnen nemen om de woningmarkt verder te verduurzamen", legt Hillen uit bij de presentatie van de jaarcijfers over 2020. "Ik hoop dat er snel een besluit komt dat de stikstofwet wordt goedgekeurd." Door een besluit van de Raad van State uit 2019 kwamen veel bouwprojecten in het gedrang door de maximale hoeveelheid stikstof die mag worden uitgestoten. Dat bemoeilijkt de ambities van het kabinet om tegen 2030 circa 1 miljoen huizen te bouwen.

Hillen herhaalde nog eens zijn eerdere wens voor een minister voor woningbouw in een komend kabinet. "Ik ben blij dat het onderwerp in de verkiezingsprogramma's landt." Hillen wil behalve regie op het bouwen van huizen ook een subsidiƫring voor jongeren om een eerste huis te kunnen kopen, zoals dat in het verleden het geval was.

Oud en jong bouwen

Volgens Hillen moet er zowel voor oud als jong gebouwd worden, omdat dat de doorstroming op de woningmarkt ten goede komt. Daarnaast zou de overheid ook moeten kijken naar de leencapaciteit voor jongeren. "Ik snap dat er gezegd wordt: we moeten niet teveel lenen. Maar ik kwam uit de tijd dat er nog een basisbeurs was. Nu hebben jongeren een leenbeurs. Als je vervolgens een hypotheek wilt, heeft dat een grote invloed op hun leencapaciteit."

Het aanbod aan te koop staande huizen is de laatste tijd flink geslonken, terwijl er nog wel veel mensen willen verhuizen. Ook zijn de hypotheekrentes nog altijd erg laag. Daardoor bieden kopers flink tegen elkaar op en hebben starters grote moeite om nog een huis te bemachtigen. Kenners roepen al langer dat er eigenlijk veel meer huizen bijgebouwd moeten worden.

De woningmarkt is volgens de topman van Heijmans ook gebaat bij meer plannen en locaties om te bouwen, het prefabriceren van huizen uit beton of bouwen met andere materialen zoals hout. Daarnaast zou het minder stapelen van eisen voor woningen en het "dimmen van de architectonische ambities" ervoor kunnen zorgen dat ook jongeren een huis kunnen kopen, denkt Hillen.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

5 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

7 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

9 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

10 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

11 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

11 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

20 uur geleden