Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topman autofabrikant Volvo Cars 'geïrriteerd' over chiptekorten

Topman autofabrikant Volvo Cars 'geïrriteerd' over chiptekorten

GÖTEBORG (ANP) - De topman van autobouwer Volvo Cars is "geïrriteerd" over het wereldwijde tekort aan chips waarmee de auto-industrie worstelt. Dat zei hij in een interview met persbureau Bloomberg. Volgens topman Hakan Samuelsson is er een grote vraag naar de auto's van het Zweedse merk, maar kan door het chiptekort daar niet aan voldaan worden.

In de eerste helft van dit jaar steeg de verkoop van Volvo Cars, dat in handen is van het Chinese Geely, met 41 procent naar het recordniveau van 380.757 auto's vergeleken met een jaar eerder. Samuelsson zegt dat voor de tweede helft van het jaar op een aanhoudend sterke vraag wordt gerekend, maar dat de groei wordt geremd door de chiptekorten.

"Het is heel irritant, want we hebben veel klanten die onze auto's willen kopen. We zouden graag meer willen bouwen en meer willen verkopen, maar ik denk niet dat dit snel zal verbeteren", aldus Samuelsson. Volvo Cars heeft al in sommige fabrieken, waaronder in België, de productie tijdelijk stil moeten leggen. Ook andere grote autofabrikanten hebben veel last van de chiptekorten.

Mogelijk gaat Volvo Cars later dit jaar naar de beurs in Stockholm. Geely zal na die stap grootaandeelhouder blijven. Het Chinese autobedrijf kocht Volvo Cars in 2010 van het Amerikaanse autoconcern Ford Motor voor een bedrag van circa 1,4 miljard euro.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

12 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

15 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

17 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

21 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden