Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Topberaad leiders Kosovo en Servië in Brussel

Topberaad leiders Kosovo en Servië in Brussel

BRUSSEL (ANP) - Premier Avdullah Hoti van Kosovo en de president van Servië Aleksandar Vucic komen zondag in Brussel bijeen voor beraad over het slepende conflict rond Kosovo, dat door veel westerse landen inclusief Nederland als onafhankelijk land is erkend. De ontmoeting vindt plaats onder toeziend oog van EU-buitenlandchef Josep Borrell en is bedoeld om de dialoog tussen Servië en Kosovo weer op gang te brengen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.

Het is voor het eerst sinds november 2018 dat de leiders elkaar onder toezicht van de EU over de zaak spreken. Op de bijeenkomst komen alle onopgeloste kwesties aan de orde, aldus de woordvoerder van Borrell en "worden de discussies en het werk hervat om een uitgebreide en juridisch bindende overeenkomst te bereiken over de normalisering van de betrekkingen tussen Servië en Kosovo".

Westerse mogendheden dwongen in de oorlog om Kosovo (1998-1999) met zware bombardementen op Servië de aftocht van Servische troepen uit het etnisch in meerderheid Albanese Kosovo.

Aangeklaagd

De president van Kosovo, Hashim Thaci, is inmiddels aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid door een speciaal Kosovotribunaal dat in 2015 is opgericht en in Den Haag is gevestigd. Thaci zou als kopstuk van het Kosovaarse Bevrijdingsleger (UÇK) verantwoordelijk zijn geweest voor gruwelen die tegen Serviërs zijn gepleegd. De beschuldigingen aan het adres van Thaci leidden ertoe dat een topconferentie die het Witte Huis belegde voor een oplossing voor Kosovo 27 juni niet is doorgegaan.

Servië beschouwt Kosovo als een onderdeel van Servië en als bakermat van de Servische natie en Servisch-orthodoxe kerk. De Servische autonome provincie Kosovo en de regio Metohija werden in 1999 losgemaakt van Servië door toedoen van westerse mogendheden en militair ingrijpen van de NAVO. Zij stelden daarbij de Albanese meerderheid in Kosovo van Servische onderdrukking te bevrijden. Het straatarme Kosovo werd in 2008 officieel onafhankelijk, wat door een groot aantal landen inclusief Nederland wordt erkend.

Meer uit Buitenland

Macron noemt rellen Nieuw-Caledonië 'ongekende opstand'

NOUMÉA (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron noemt de rellen in Nieuw-Caledonië een "absoluut ongekende opstand". Hij landde donderdagochtend lokale tijd op de eilandengroep en hoopt de rust weer terug te brengen.

12 minuten geleden
Doden en gewonden na instorten podium presidentskandidaat Mexico

MONTERREY (ANP/RTR) - In het noorden van Mexico is een podium ingestort tijdens een verkiezingsbijeenkomst van een presidentskandidaat. Er zijn negen doden en ongeveer vijftig gewonden gevallen, meldt de gouverneur van de staat Nuevo Leon.

52 minuten geleden
Troepen Taiwan paraat om militaire 'vergeldingsoefeningen' China

TAIPEI/BEIJING (ANP/RTR) - Het Taiwanese leger heeft zijn strijdkrachten gemobiliseerd nadat China donderdagochtend begonnen was aan twee dagen van militaire 'vergeldingsoefeningen' rond het eiland. China verwijt Taiwan "separatistische handelingen".

2 uur geleden
Boeing en NASA mikken nu op 1 juni voor lancering Starliner

CAPE CANAVERAL (ANP) - NASA en Boeing mikken op 1 juni voor de lancering van de eerste bemande vlucht in hun Starliner-ruimtevaartuig, meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Ingenieurs onderzoeken nog de oorzaak van een heliumlek, waardoor vorige week de lancering voor de derde keer deze maand werd uitgesteld.

4 uur geleden
Colombia gaat ambassade openen in Palestijnse stad Ramallah

BOGOTA (ANP) - De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft opdracht gegeven tot de opening van een ambassade in de Palestijnse stad Ramallah. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Luis Gilberto Murillo woensdag. Ramallah, waar de Palestijnse Autoriteit is gevestigd, fungeert als de administratieve hoofdstad van de Palestijnse gebieden.

4 uur geleden
VN stemmen over herdenkingsdag voor genocide Srebrenica

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties stemmen over een internationale herdenkingsdag voor de genocide in Srebrenica. De Algemene Vergadering buigt zich over het voorstel om voortaan op 11 juli de 8000 vermoorde Bosniërs te herdenken.

4 uur geleden
Media: VS benoemen Kenia tot 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot'

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zal naar verwachting Kenia kwalificeren als een 'belangrijke niet-NAVO-bondgenoot' tijdens een driedaags staatsbezoek van de Keniaanse president William Ruto deze week. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een bron die bekend is met de plannen.

6 uur geleden