
Topberaad leiders Kosovo en Servië in Brussel
BRUSSEL (ANP) - Premier Avdullah Hoti van Kosovo en de president van Servië Aleksandar Vucic komen zondag in Brussel bijeen voor beraad over het slepende conflict rond Kosovo, dat door veel westerse landen inclusief Nederland als onafhankelijk land is erkend. De ontmoeting vindt plaats onder toeziend oog van EU-buitenlandchef Josep Borrell en is bedoeld om de dialoog tussen Servië en Kosovo weer op gang te brengen, heeft de Europese Commissie bekendgemaakt.
Het is voor het eerst sinds november 2018 dat de leiders elkaar onder toezicht van de EU over de zaak spreken. Op de bijeenkomst komen alle onopgeloste kwesties aan de orde, aldus de woordvoerder van Borrell en "worden de discussies en het werk hervat om een uitgebreide en juridisch bindende overeenkomst te bereiken over de normalisering van de betrekkingen tussen Servië en Kosovo".
Westerse mogendheden dwongen in de oorlog om Kosovo (1998-1999) met zware bombardementen op Servië de aftocht van Servische troepen uit het etnisch in meerderheid Albanese Kosovo.
Aangeklaagd
De president van Kosovo, Hashim Thaci, is inmiddels aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid door een speciaal Kosovotribunaal dat in 2015 is opgericht en in Den Haag is gevestigd. Thaci zou als kopstuk van het Kosovaarse Bevrijdingsleger (UÇK) verantwoordelijk zijn geweest voor gruwelen die tegen Serviërs zijn gepleegd. De beschuldigingen aan het adres van Thaci leidden ertoe dat een topconferentie die het Witte Huis belegde voor een oplossing voor Kosovo 27 juni niet is doorgegaan.
Servië beschouwt Kosovo als een onderdeel van Servië en als bakermat van de Servische natie en Servisch-orthodoxe kerk. De Servische autonome provincie Kosovo en de regio Metohija werden in 1999 losgemaakt van Servië door toedoen van westerse mogendheden en militair ingrijpen van de NAVO. Zij stelden daarbij de Albanese meerderheid in Kosovo van Servische onderdrukking te bevrijden. Het straatarme Kosovo werd in 2008 officieel onafhankelijk, wat door een groot aantal landen inclusief Nederland wordt erkend.
Meer uit Buitenland
WONSAN (ANP/AFP) - De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un heeft zijn volledige steun voor de Russische oorlog in Oekraïne uitgesproken. Dat deed hij zaterdag tijdens een ontmoeting met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, berichten Noord-Koreaanse staatsmedia zondag.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse Gisèle Pelicot (72) heeft de hoogste onderscheiding in haar thuisland toegewezen gekregen. Ze is benoemd tot ridder in de Nationale Orde van het Legioen van Eer. Pelicot wordt internationaal geroemd voor haar moed in een grote misbruikzaak.
1 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk heeft een akkoord met Nieuw-Caledonië aangekondigd. Het overzeese gebied blijft Frans, maar wordt wel een staat. "Een staat Nieuw-Caledonië binnen de Republiek: het is een keuze gebaseerd op vertrouwen", schreef de Franse president Emmanuel Macron op X, en prees het "historische" akkoord.
13 uur geledenBARCELONA (ANP/AFP) - In en rondom Barcelona is het leven flink ontregeld door zware regenval. Het treinverkeer in Catalonië werd kortstondig stilgelegd en enkele wegen werden afgesloten, omdat een groot deel van de regio in het noordoosten van Spanje getroffen was door stortregens, aldus autoriteiten.
14 uur geledenWASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse regering is in gesprek met vijf door Republikeinen geleide staten om er nieuwe detentiecentra voor migranten te bouwen. Dat meldt minister van Binnenlandse Veiligheid, Kristi Noem. De nieuwe faciliteiten worden volgens Noem gemodelleerd naar een detentiecentrum in Florida dat bekendstaat als Alligator Alcatraz.
14 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - Het tekort aan brandstoffen in de Gazastrook heeft een "kritiek niveau" bereikt. Daarvoor hebben zeven agentschappen van de Verenigde Naties zaterdag gewaarschuwd in een verklaring.
16 uur geledenLONDEN (ANP/RTR/AFP) - De Britse autoriteiten zeggen opnieuw tientallen personen te hebben opgepakt die steun betuigden aan de verboden pro-Palestijnse groep Palestine Action. Dat gebeurde tijdens een demonstratie in de buurt van het parlementsgebouw. Actievoerders hadden borden meegenomen met teksten als 'Ik ben tegen genocide. Ik steun Palestine Action'.
18 uur geleden