
Top kabinet buigt zich over politieke aardverschuiving
DEN HAAG (ANP) - De betekenis van de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en het verlies van alle coalitiepartijen bij de recente provinciale verkiezingen worden dinsdagavond door de top van het kabinet besproken. De vraag die voor premier Mark Rutte en de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten centraal staat, is wat de onvrede en het onbehagen in het land voedt. Ook zal worden besproken of er consequenties aan het signaal van de kiezer moeten worden verbonden: moet het regeerakkoord op bijvoorbeeld het stikstofdossier worden opengebroken.
BBB verzet zich fel tegen het stikstofbeleid van het kabinet, dat uitgaat van een halvering van de stikstofuitstoot in 2030. Vooral boeren moeten daar een grote bijdrage aan leveren. De partij van Caroline van der Plas is in alle provincies vanuit het niets de grootste geworden. De verwachting is dat BBB met zeventien zetels ook in één klap de grootste partij in de Eerste Kamer wordt. Politiek Den Haag kan niet meer om BBB heen. De partij heeft nu één zetel in de Tweede Kamer.
Volgens de top van het kabinet is de onvrede van de kiezer dieper en breder dan alleen 'stikstof'. De groeiende armoede en ongelijkheid in het land en de stijgende prijzen spelen ook mee. Net zoals het tekort aan woningen, de asielcrisis en de klimaatopgave.
Rutte heeft diverse keren gezegd dat de grote winst van BBB een krachtig signaal van de kiezer is, en dat hij wil kijken hoe hiermee om te gaan als kabinet. Ook CDA-leider Wopke Hoekstra blijft sinds de verkiezingsnederlaag van zijn partij herhalen dat het "glasheldere signaal" van de kiezer niet kan worden genegeerd. "We hebben geen oogkleppen op en blijven oog houden voor de veranderde omstandigheden", zei ook Kaag (D66) vrijdag op de wekelijkse persconferentie.
In haar ogen moet een balans worden gevonden tussen de ambities van het kabinet die in het regeerakkoord zijn vastgelegd en de realiteit van vandaag. In dat regeerakkoord staat dat de stikstofuitstoot in 2030 moet zijn gehalveerd. Voor het CDA is dat jaartal niet meer heilig, ook de VVD lijkt te willen schuiven. D66 houdt (vooralsnog) vast aan 2030.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - De Raad van State ziet enkele nadelen aan een voorstel om soepeler om te gaan met schade die mogelijk veroorzaakt is door de aardgaswinning in Groningen en Drenthe. Dat schrijft de belangrijkste raadgever van het kabinet op het gebied van wetgeving in een maandag gepubliceerd advies.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie moet landelijk kiezen naar welke onopgeloste strafzaken nieuw onderzoek komt. Dat staat in een plan dat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Songül Mutluer zaterdag presenteert samen met de Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers. Op die manier zouden kansrijke cold cases eerder aan bod kunnen komen.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De PVV-ministers scharen zich achter de brief van minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) waarin hij een onderzoek eist naar schending van een EU-verdrag door Israël. "Het kabinet heeft het vanochtend onderschreven", zei premier Dick Schoof vrijdag na de ministerraad.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Buitenlandminister Caspar Veldkamp heeft zijn collega-ministers beloofd hen voortaan "goed te informeren" over zijn beleidsbeslissingen. Dat heeft de NSC-bewindsman gezegd na afloop van de ministerraad. Hij kreeg kritische vragen vanuit het PVV-smaldeel in het kabinet over zijn openlijke kritiek op het optreden van Israël in de Gazastrook.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Asielminister Marjolein Faber wil bezuinigen op het activiteitenbudget voor asielzoekers. Dat zei ze vrijdag na de ministerraad naar aanleiding van het geannuleerde Efteling-uitje voor jonge asielzoekers. "Overal waar ik kan bezuinigen zal ik dat zeker doen", zegt de PVV-bewindsvrouw. Nu moet dus de pot voor activiteiten bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eraan geloven.
3 dagen geleden