Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tonnie Bliek ontdekt raadslidmaatschap vanuit zolderkamer

Tonnie Bliek ontdekt raadslidmaatschap vanuit zolderkamer

KRABBENDIJKE - Met een vader als wethouder kwam Tonnie Bliek al jong in aanraking met de politiek. Na jaren van inzet voor SGP Reimerswaal achter de schermen, is de Krabbendijkse vader van zeven kinderen sinds april gemeenteraadslid. “Het is door de coronacrisis een vreemde tijd om aan het raadswerk te wennen, maar ik geef mezelf er vol voor”, vertelt Bliek.

Met veel digitale vergaderingen en een hoop inleeswerk ontdekt Tonnie Bliek (45) zijn nieuwe functie voornamelijk vanuit zijn zolderkamer. “Bij de beëdiging waren, naast de burgemeester, griffier en twee wethouders, maar elf raadsleden aanwezig en we mochten geen handen schudden. Dat was heel raar.” Zijn collega’s in de raad leren kennen is anders zonder fysieke vergaderingen met gezellig napraten in het gemeentehuis.

Meepraten

Voor de fractievergaderingen komen de SGP’ers wel bijeen, dus die kan Bliek bijwonen. Daarnaast is hij als nieuw raadslid veel aan het lezen en luisteren. “Ik begin middenin een raadsperiode, dus dan rol je opeens in flinke dossiers, zoals de nieuwe mestvergister en de aanpak van de Zanddijk. Gelukkig hebben we een grote fractie, met een hoop ervaring, dus ik heb de tijd om erin te komen. Tijdens de raadsvergaderingen luister ik nu nog vooral, maar hopelijk kan ik snel meer meepraten, want ik ben niet zo goed in mijn mond houden, haha.”

Bestuur

Bliek kwam ‘opeens’ in de gemeenteraad terecht, doordat fractievoorzitter Maarten Both werd benoemd tot wethouder, na het vertrek van Jaap Sinke. Als eerstvolgende op de lijst kwam Bliek in beeld voor de vrijgekomen raadszetel. “Ik had eerder niet de ambitie om raadslid te worden, omdat er altijd goede kandidaten uit Krabbendijke waren. De partij kijkt ook naar spreiding over de verschillende dorpen”, vertelt de geboren en getogen Krabbendijkenaar, die bijvoorbeeld wel jaren in het bestuur van SGP Krabbendijke zat.

Samen

Omdat Bliek een gezin heeft met ook nog jonge kinderen - de jongste is vier en de oudste 21 - en een fulltime baan, zei hij niet meteen ‘ja’ tegen de rol als volksvertegenwoordiger. Ook zijn gezondheid speelt daarbij mee. “Acht jaar geleden is bij mij een hersentumor geconstateerd. Het gaat gelukkig goed, maar ik sta wel onder controle. Maar ik voel me goed en mijn gezin heeft ook geen bezwaren, dus ik ga ervoor als raadslid. Ik sta voor de standpunten van de SGP en wil me graag inzetten voor de gemeente, met oog voor de samenleving in de hele breedte.” Bliek geniet van contact met mensen en heeft altijd al interesse gehad in de gevolgen van politieke besluiten voor inwoners, legt hij uit. “Ook als raadslid vind ik het belangrijk om te zien hoe mensen samen kunnen komen.”

Rijdende winkel

Het raadswerk doet Bliek naast zijn werk als controller bij TMC Wonen. Hier is hij al bijna 25 jaar in dienst. “Na de havo werkte ik op een rijdende winkel. Ik had verkering met Geralda en we wilden graag trouwen, dus hadden we centjes nodig”, lacht Bliek. “Rond etenstijd was ik vaak met de winkel in Kruiningen en dan parkeerde ik op het terrein van TMC. Op een dag zeiden ze daar dat ik gezellig bij hen kon komen zitten om te eten en zo kwam ik er later ook aan een baan. Ik heb een financiële opleiding gevolgd en het bedrijf groeide en groeide en ik kon ook doorgroeien. De melkboer is onze financiële man, grapt directeur Jaap Witte graag.”

Meer uit Reimerswaal

Dronken man steelt auto en rijdt zich vast

KRUININGEN - Een 24-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats wordt ervan verdacht in een dronken bui een auto te hebben gestolen vanaf een camping in Yerseke. De politie hield hem niet veel later aan.

1 dag geleden
Politie deelt 135 boetes uit tijdens verkeerscontrole

KRUININGEN - De politie heeft donderdag een verkeerscontrole gehouden met inzet van onder meer een touringcar op de snelweg A58 in Zeeland. Ze heeft 135 bekeuringen uitgeschreven voor verschillende overtredingen, maar vooral het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het besturen van de auto.

2 dagen geleden
Yersekenaar zwaait met 'vuurwapen' bij verkeersruzie in Kruiningen

KRUININGEN - De politie heeft vrijdag een 23-jarige man uit Yerseke aangehouden, omdat hij een vuurwapen tevoorschijn zou hebben gehaald bij een verkeersconflict in Kruiningen. Na onderzoek blijkt het te gaan om een nepwapen dat op het oog niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, aldus de politie.

2 dagen geleden
Genieten van langsvarende reus

HANSWEERT - Donderdagavond is het containerschip MSC Loreto over de Westerschelde gevaren. Dat trok op diverse plaatsen langs het water publiek. 

2 dagen geleden
Geen overtredingen geconstateerd bij grote controle buitengebied Reimerswaal

KRUININGEN - De politie heeft donderdag samen met andere partijen een grote controle gehouden in het buitengebied van de gemeente Reimerswaal. ‘Er zijn geen strafbare feiten geconstateerd’, laat de gemeente Reimerswaal weten. 

3 dagen geleden
Brandweer Kruiningen zet deuren open voor publiek

KRUININGEN - De brandweerpost in Kruiningen houdt dinsdag een open avond voor het publiek.

3 dagen geleden
Ons Genoegen in Kapelle bestaat 115 jaar

KAPELLE - Muziekvereniging Ons Genoegen in Kapelle bestaat 115 jaar. De club doet niet veel aan jubileumactiviteiten, maar blijft druk om de vereniging en het bespelen van muziekinstrumenten op de kaart te zetten bij jongeren. ‘’De aanwas van nieuwe jeugd is de reden dat we al zo lang bestaan’’, zegt voorzitter Jacomien Burgs-Van Willegen. ‘’Daar zetten we dit jaar nog meer op in.’’ 

4 dagen geleden