Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tonnie Bliek ontdekt raadslidmaatschap vanuit zolderkamer

Tonnie Bliek ontdekt raadslidmaatschap vanuit zolderkamer

KRABBENDIJKE - Met een vader als wethouder kwam Tonnie Bliek al jong in aanraking met de politiek. Na jaren van inzet voor SGP Reimerswaal achter de schermen, is de Krabbendijkse vader van zeven kinderen sinds april gemeenteraadslid. “Het is door de coronacrisis een vreemde tijd om aan het raadswerk te wennen, maar ik geef mezelf er vol voor”, vertelt Bliek.

Met veel digitale vergaderingen en een hoop inleeswerk ontdekt Tonnie Bliek (45) zijn nieuwe functie voornamelijk vanuit zijn zolderkamer. “Bij de beëdiging waren, naast de burgemeester, griffier en twee wethouders, maar elf raadsleden aanwezig en we mochten geen handen schudden. Dat was heel raar.” Zijn collega’s in de raad leren kennen is anders zonder fysieke vergaderingen met gezellig napraten in het gemeentehuis.

Meepraten

Voor de fractievergaderingen komen de SGP’ers wel bijeen, dus die kan Bliek bijwonen. Daarnaast is hij als nieuw raadslid veel aan het lezen en luisteren. “Ik begin middenin een raadsperiode, dus dan rol je opeens in flinke dossiers, zoals de nieuwe mestvergister en de aanpak van de Zanddijk. Gelukkig hebben we een grote fractie, met een hoop ervaring, dus ik heb de tijd om erin te komen. Tijdens de raadsvergaderingen luister ik nu nog vooral, maar hopelijk kan ik snel meer meepraten, want ik ben niet zo goed in mijn mond houden, haha.”

Bestuur

Bliek kwam ‘opeens’ in de gemeenteraad terecht, doordat fractievoorzitter Maarten Both werd benoemd tot wethouder, na het vertrek van Jaap Sinke. Als eerstvolgende op de lijst kwam Bliek in beeld voor de vrijgekomen raadszetel. “Ik had eerder niet de ambitie om raadslid te worden, omdat er altijd goede kandidaten uit Krabbendijke waren. De partij kijkt ook naar spreiding over de verschillende dorpen”, vertelt de geboren en getogen Krabbendijkenaar, die bijvoorbeeld wel jaren in het bestuur van SGP Krabbendijke zat.

Samen

Omdat Bliek een gezin heeft met ook nog jonge kinderen - de jongste is vier en de oudste 21 - en een fulltime baan, zei hij niet meteen ‘ja’ tegen de rol als volksvertegenwoordiger. Ook zijn gezondheid speelt daarbij mee. “Acht jaar geleden is bij mij een hersentumor geconstateerd. Het gaat gelukkig goed, maar ik sta wel onder controle. Maar ik voel me goed en mijn gezin heeft ook geen bezwaren, dus ik ga ervoor als raadslid. Ik sta voor de standpunten van de SGP en wil me graag inzetten voor de gemeente, met oog voor de samenleving in de hele breedte.” Bliek geniet van contact met mensen en heeft altijd al interesse gehad in de gevolgen van politieke besluiten voor inwoners, legt hij uit. “Ook als raadslid vind ik het belangrijk om te zien hoe mensen samen kunnen komen.”

Rijdende winkel

Het raadswerk doet Bliek naast zijn werk als controller bij TMC Wonen. Hier is hij al bijna 25 jaar in dienst. “Na de havo werkte ik op een rijdende winkel. Ik had verkering met Geralda en we wilden graag trouwen, dus hadden we centjes nodig”, lacht Bliek. “Rond etenstijd was ik vaak met de winkel in Kruiningen en dan parkeerde ik op het terrein van TMC. Op een dag zeiden ze daar dat ik gezellig bij hen kon komen zitten om te eten en zo kwam ik er later ook aan een baan. Ik heb een financiële opleiding gevolgd en het bedrijf groeide en groeide en ik kon ook doorgroeien. De melkboer is onze financiële man, grapt directeur Jaap Witte graag.”

Meer uit Reimerswaal

Yersekenaar Frans van Pagee weet zeldzame velduil haarscherp vast te leggen

YERSEKE - Frans van Pagee uit Yerseke fotografeert graag dieren en stuitte deze winter in zijn 'achtertuin', natuurgebied de Yerseke en Kapelse Moer, op een wel heel mooi en zeldzaam onderwerp: een velduil. Later bleek het zelfs om een paartje te gaan.

1 dag geleden
Woning en twee loodsen drie maanden afgesloten wegens illegale activiteiten

WEMELDINGE - Locoburgemeester Jon Herselman van de gemeente Kapelle heeft maandag een woning en twee loodsen in Wemeldinge voor drie maanden gesloten. 'In de loodsen aan de Noordelijke Achterweg zijn overtredingen van de Opiumwet vastgesteld', laat de gemeente weten. 'Bij de woning werd illegaal stroom afgenomen voor een hennepkwekerij.' 

2 dagen geleden
Puzzel er rijdend op los in en om Kapelle met Fruitteeltrit

KAPELLE - MAC "de Bevelanden" organiseert een leuke puzzelrit, zonder controles, door enkele kernen en het buitengebied van de mooie gemeente Kapelle. 

5 dagen geleden
Dijk bij Wemeldinge 'aangekleed' met toiletvoorziening en zonnebrandpaal en krijgt opgang voor mindervaliden

WEMELDINGE - Op de dijk bij Wemeldinge heeft de Kapelse wethouder Jon Herselman vrijdag de nieuwe zonnebrandpaal, met gratis zonnebrandcrème, in gebruik genomen. Ook is er een toiletvoorziening geplaatst.

6 dagen geleden
Jan-Willem de Coninck is eerste buurtwerker in Reimerswaal: 'Ik kom voor allerlei zaken bij mensen over de vloer'

KRUININGEN - Sinds begin maart heeft de gemeente Reimerswaal voor het eerst een buurtwerker. Jan-Willem de Coninck is met veel enthousiasme intussen al zo'n vier maanden bezig. Inmiddels is hij letterlijk en figuurlijk een stuk meer wegwijs geworden in Kruiningen en Yerseke, de dorpen waarvoor hij actief is.

6 dagen geleden
Lezersfoto van de week van een supercel

KAPELLE - Wat een prachtige foto van de supercel, de zware onweerswolk, vorige week dinsdag genomen bij de Spaartweg in Kapelle. Het is de 'Lezersfoto van de week' geworden in de Reimerswaalse & Kapelse Bode.

1 week geleden
Open dagen bij Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke

YERSEKE - Tot half september staan op de zaterdagen van 11.00 tot 16.00 uur de deuren weer open bij de Galerie van de Kunst Kring Reimerswaal in Yerseke.

1 week geleden