
TomTom boekt winst na miljoenenverlies door kostenbesparingen
AMSTERDAM (ANP) - Navigatiedienstverlener TomTom heeft afgelopen kwartaal winst geboekt, na een miljoenenverlies een jaar eerder. Het Amsterdamse bedrijf gaf minder geld uit, vooral aan onderzoek en ontwikkeling van geografische data.
De nettowinst steeg in het eerste kwartaal naar 3 miljoen euro. In heel 2024 leed TomTom nog een verlies van ruim 17 miljoen euro, waarvan 4,9 miljoen euro in de eerste drie maanden. Vorig jaar had het bedrijf last van de problemen in de auto-industrie. Autofabrikanten zien de vraag naar elektrische auto's afnemen en ondervinden meer concurrentie uit China. In het eerste kwartaal van dit jaar verdiende het bedrijf opnieuw minder aan de auto-industrie.
De omzet nam vorig kwartaal met 1 procent toe tot 140,4 miljoen euro. TomTom profiteerde wel meer van het verkopen van zijn kaartentechniek aan autoproducenten, die de kaarten in de infotainmentsystemen van voertuigen inbouwen.
Consumententak
De consumententak leverde opnieuw minder op. Dat onderdeel krimpt al jaren omdat de meeste mensen geen los navigatieapparaat meer hebben.
De verwachtingen voor de korte termijn zijn volgens topman Harold Goddijn moeilijker te voorspellen door handelsspanningen en de onzekerheden die daarmee samenhangen. Dit jaar verwacht TomTom 505 miljoen tot 565 miljoen euro aan opbrengsten te behalen. Dat is minder dan de 574 miljoen euro in 2024.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Beleggers op Wall Street trokken zich woensdag op aan een bericht dat de Verenigde Staten proactief contact hebben gezocht met China om te onderhandelen over tariefkwesties. Dat zorgde voor hoop op onderhandelingen en daarmee ook op een de-escalatie van de handelsstrijd tussen de twee grootmachten. Daarmee werden eerdere zorgen van beleggers over de Amerikaanse economie deels weggenomen.
3 minuten geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering heeft het handelshof in New York gevraagd een rechtszaak van kleine bedrijven tegen alle heffingen van Donald Trump af te wijzen. De regering stelt dat het US Court of International Trade niet de bevoegdheid heeft om de noodtoestand die de president heeft afgekondigd voor het rechtvaardigen van de heffingen, te beoordelen.
34 minuten geledenLONDEN (ANP/RTR) - De Britse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar mogelijke omkoping rond de bouw van een datacenter in Nederland voor technologiegigant Microsoft. De overheidsinstantie voor ernstige fraude, het Serious Fraud Office (SFO), heeft vijf panden doorzocht en drie arrestaties verricht.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische spoorvakbonden schorten hun stakingsplannen op en gaan onderhandelen met de federale overheid. Sinds begin dit jaar legden ze 23 keer het werk neer uit protest tegen onder meer de pensioenplannen van de regering-De Wever. Die acties zorgden ook voor overlast voor Nederlandse reizigers, bijvoorbeeld doordat tussen Nederland en Belgiƫ minder internationale treinen reden.
2 uur geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Airbus houdt voorlopig vast aan zijn prognoses voor het hele jaar, ondanks onzekerheid over Amerikaanse importheffingen die wereldwijd toeleveringsketens verstoren. Dat betekent dat de Europese vliegtuigbouwer nog steeds verwacht ongeveer 820 toestellen af te leveren, tegen 766 in heel vorig jaar.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Digital Trust Center (DTC) waarschuwt voor een kwetsbaarheid in bedrijfssoftware van SAP. Eerder was al duidelijk dat deze kwetsbaarheid actief werd misbruikt. Nu blijkt dat aanvallers dit zwakke punt ook gebruiken om later opnieuw toegang tot systemen te krijgen.
3 uur geledenLONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben hun onvrede geuit over het beloningsbeleid bij de verkoper van merken als Axe, Dove en Knorr. Een aanzienlijke minderheid van bijna 28 procent stemde tegen het rapport over de beloningen voor bestuurders vorig jaar. Het ging om een adviserende stem op de aandeelhoudersvergadering in Londen, wat betekent dat Unilever niet verplicht is de beloningen aan te passen.
4 uur geleden