Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toezichthouder ziet vooruitgang in ziekenhuizen op alle fronten

Toezichthouder ziet vooruitgang in ziekenhuizen op alle fronten

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen pakken hun gewone werkzaamheden weer steeds meer op. In een rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt op alle fronten vooruitgang ten opzichte van vorige week. Meer operatiekamers zijn weer in gebruik genomen en de grote meerderheid van de ziekenhuizen levert inmiddels weer planbare zorg. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Negen ziekenhuizen hebben de planbare ingrepen nog niet hervat, maar dat waren er een week geleden nog 28.

Ook de zogenoemde "kritieke planbare zorg" loopt weer wat beter dan in de voorgaande rapportage. Hiermee bedoelt de toezichthouder zorg die noodzakelijk is binnen zes weken omdat anders gezondheidsschade dreigt voor de patiënt. Door de grote coronadrukte die de ziekenhuizen sinds eind vorig jaar te verduren hadden, haalden veel ziekenhuizen de termijn niet altijd. Vorige week konden negentien van de 73 ziekenhuizen deze urgente zorg nog niet altijd op tijd leveren, nu is dat aantal gedaald naar zestien.

In lijn hiermee is de operatiecapaciteit afgelopen week verder uitgebreid. De NZa meldt dat het aantal operatiekamers dat in gebruik is nog 24 procent lager ligt dan normaal, zonder alle coronadruk. Een week eerder lag dit percentage nog op 34.

Flinke afname coronapatiënten

De NZa vraagt ziekenhuizen bij het opschroeven van de reguliere zorg wel rekening te houden met de druk op de thuiszorg en de huisartsen. Zij nemen vaak de vervolgzorg voor hun rekening na een opname of ingreep.

De verbeteringen in de ziekenhuizen komen voort uit een flinke afname van het aantal opgenomen coronapatiënten in de afgelopen weken. Hoewel het aantal besmettingen de afgelopen weken fors is gestegen, ook toen het land nog in lockdown was, is daar in ziekenhuizen vooralsnog niks van te merken. Daar liggen nu minder dan 1200 mensen met een coronabesmetting, het laagste aantal sinds eind oktober.

De omikronvariant van het virus, die nu de overhand heeft, is volgens diverse onderzoeken minder ziekmakend dan de deltavariant die hiervoor dominant was. Als het besmettingscijfer nog verder stijgt, zou het aantal opnames echter toch weer kunnen toenemen, denkt onder meer het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Meer uit Gezond

Agema bezorgd over terugloop ic, maar vreest geen overbelasting

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Fleur Agema vindt geen enkel begrip bij de oppositie voor haar plannen met de zorgsector en de geplande bezuinigingen. In het debat over haar begroting voor 2025 clasht ze daarover frontaal met de linkse oppositiepartijen. Die verwijten haar dat ze als minister niet waarmaakt waar ze als PVV-Tweede Kamerlid jarenlang voor streed.

3 uur geleden
Landelijke staking treft apotheken op 12 november

DEN HAAG (ANP) - Apotheekmedewerkers leggen op 12 november landelijk het werk neer. Dit betekent dat er in het hele land apotheken dicht blijven, hoewel in elke regio ook vestigingen open zullen blijven voor mensen in nood die medicijnen nodig hebben. Dat hebben de vakbonden FNV en CNV aangekondigd. Ze bevestigen een mededeling van apothekerskoepel KNMP.

7 uur geleden
Extra geld voor stervenszorg, inenting in de buurt en kinderbril

DEN HAAG (ANP) - Op aandringen van de Tweede Kamer trekt het kabinet extra geld uit voor pijnbestrijding op het sterfbed en voor het inenten van kinderen in de buurt. Ook komt er meer geld voor ouders die geen bril voor hun kind kunnen betalen en voor Kamp Westerbork.

10 uur geleden
Medisch-techbedrijf Onward haalt 50 miljoen op voor onderzoek

EINDHOVEN (ANP) - Het Eindhovense medisch-technologisch bedrijf Onward Medical heeft bij investeerders een bedrag van 50 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf werkt aan technologie die mensen met een dwarslaesie weer moet helpen bewegen.

12 uur geleden
Meer en langer verzuim in zorg, met name onder 55-plussers

AMSTERDAM (ANP) - Het langdurig verzuim door zorgmedewerkers is in een derde kwartaal niet eerder zo hoog geweest als dit jaar, meldt onderzoeksbureau en kennisnetwerk Vernet. Verzuim en vooral langdurig verzuim namen de afgelopen drie maanden op alle leeftijden toe, maar langdurig verzuim het meest en meer onder 55-plussers.

12 uur geleden
Ook diabetespatiënt moet als piloot kunnen werken, vindt vakbond

BADHOEVEDORP (ANP) - Nederland moet een einde maken aan het verbod voor mensen met diabetes om als piloot of luchtverkeersleider te werken, vindt de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). De pilotenvakbond wijst erop dat onder andere Ierland, Canada, de Verenigde Staten en Oostenrijk al jaren geleden zijn gestopt met het weren van diabetespatiënten die piloot willen worden. Sindsdien zijn er geen aan diabetes te linken incidenten geweest tijdens vluchten met piloten uit die landen, dus moet Nederland volgens de VNV dat voorbeeld volgen.

14 uur geleden
Mogelijk listeria in geraspte geitenkaas Jumbo

DEN HAAG (ANP) - In de geraspte geitenkaas van de Jumbo zit mogelijk de bacterie listeria, dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag. Het eten van de bacterie kan ontstekingen veroorzaken.

22 uur geleden