Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toezichthouder: risico's voor beschermen persoonsgegevens bij GGD

Toezichthouder: risico's voor beschermen persoonsgegevens bij GGD

DEN HAAG (ANP) - De GGD'en moeten de persoonsgegevens beter beschermen van mensen die zich laten testen op een coronabesmetting of die zich laten vaccineren. Dat zegt de toezichthouder voor privacy, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens de waakhond bestaan er "nog steeds wezenlijke risico's" voor de bescherming van persoonlijke gegevens van mensen.

Begin dit jaar bleek dat medewerkers van de GGD persoonlijke gegevens van mensen hadden gestolen. Die werden op de zwarte markt doorverkocht. Zulke informatie kan heel interessant zijn voor fraudeurs en cybercriminelen.

Na de datadiefstal heeft de GGD maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, maar dat is volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niet genoeg. Er moeten snel meer verbeteringen komen, schrijft de toezichthouder. Volgens de autoriteit zijn tientallen organisaties betrokken bij het testen, vaccineren en het doen van bron- en contactonderzoek. Er zijn echter geen duidelijke afspraken over de beveiliging rond die partijen. "Hierdoor is onvoldoende duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk is en wie welke maatregelen in dit verband dient te treffen. Dat vergroot de kans op nieuwe tekortkomingen in de beveiliging van persoonsgegevens", aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

De koepel van regionale gezondheidsdiensten, GGD GHOR Nederland, zegt in een reactie dat de meeste aanbevelingen van de AP meteen na de datadiefstal al zijn opgepakt.

Meer uit Binnenland

Poetin aan Xi: 'staan open voor onderhandelingen over Oekraïne'

MOSKOU (ANP/RTR) - Bij aanvang van hun eerste ontmoeting deze week in Moskou hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hun vriendschappelijke banden benadrukt. Ze spraken hun wederzijds respect uit en kondigden aan te zullen praten over Oekraïne.

1 uur geleden
Nederlandse IPCC-auteurs zien ook lichtpuntjes voor het klimaat

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse wetenschappers Detlef van Vuuren en Aimée Slangen leverden een belangrijke bijdrage aan het maandag verschenen rapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Ondanks de grotendeels sombere boodschap - de wereld doet nog steeds te weinig tegen klimaatverandering en dat heeft grote gevolgen - zien zij ook een aantal gunstige ontwikkelingen. "Er is zeker nog hoop, maar dat vergt veel inspanningen van iedereen wereldwijd", zegt Slangen, die werkt voor het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

2 uur geleden
Natuurorganisaties: alles nodig om klimaatverandering te beperken

AMSTERDAM (ANP) - Door alles op alles te zetten is het nog mogelijk om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, denken natuurorganisaties Greenpeace en Milieudefensie. Het is dan wel "alle hens aan dek", benadrukt Peer de Rijk van Milieudefensie.

2 uur geleden
Organisaties willen hoger ambitieniveau tegen klimaatverandering

DEN HAAG (ANP) - Groene en maatschappelijke organisaties pleiten voor grotere ambities in de strijd tegen klimaatverandering. Ze zien in het maandag verschenen rapport van het klimaatpanel IPCC een extra aansporing voor overheden om meer actie te ondernemen.

2 uur geleden
Máxima in Casablanca begonnen aan VN-reis Marokko

CASABLANCA (ANP) - Koningin Máxima is maandagmiddag aangekomen in Casablanca, waar zij aan haar driedaagse VN-reis aan Marokko begint. Zij landde maandagmiddag in de grootste stad van Marokko.

3 uur geleden
Michel Reijinga wil met Samen voor Nederland politiek in

DEN HAAG (ANP) - De voorman van protestbeweging Nederland in Verzet Michel Reijinga wil met Samen voor Nederland de politiek in. Het doel is om in 2025 mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Het partijprogramma wordt dinsdag officieel gepresenteerd.

3 uur geleden
Woningen onbewoonbaar na brand door explosie in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Enkele woningen zijn onbewoonbaar geraakt vanwege een brand na een explosie in een flat in Amsterdam Zuidoost in de nacht van zondag op maandag. Bewoners van het appartementencomplex aan het Maarsenhof hoorden even voor 03.00 uur een harde knal. De brand die daarop ontstond verspreidde zich "razendsnel"in het complex, aldus de politie.

4 uur geleden