Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toestemming Zweeds hof voor uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije

Toestemming Zweeds hof voor uitlevering PKK-aanhanger aan Turkije

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse hooggerechtshof heeft toestemming gegeven voor de uitlevering van een aanhanger van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) aan Turkije. De regering moet nog wel instemmen met de uitlevering. Ankara eist de uitlevering van een aantal PKK-aanhangers en anderen die als terroristen worden beschouwd als voorwaarde voor de toetreding van Zweden tot de NAVO.

De 35-jarige man kan de eerste PKK-aanhanger worden die Zweden aan Turkije uitlevert, schrijft de Zweedse krant Aftonbladet. Het besluit van het hof komt op een moment waarop de twee landen op het punt staan overleg te voeren over het Zweedse NAVO-lidmaatschapsverzoek. Turkije en Hongarije liggen dwars, terwijl alle andere NAVO-landen al hebben ingestemd met de toetreding van Zweden.

Aftonbladet schrijft dat de man in 2014 tot ruim 4,5 jaar cel in een Turkse gevangenis werd veroordeeld in een drugszaak. De man zou tijdens zijn voorwaardelijke vrijlating naar Zweden zijn verhuisd. Daar werd hij in augustus vorig jaar aangehouden, na een verzoek van Turkse aanklagers die willen dat de man zijn volledige straf uitzit.

Volgens de Zweedse krant wordt de man eigenlijk door de Turkse autoriteiten gezocht vanwege zijn banden met de pro-Koerdische partij HDP en de PKK, die zowel in Turkije als in de Europese Unie als een terroristische organisatie wordt beschouwd. Aftonbladet bericht dat het Zweedse hof de Turkse aanklager heeft gevraagd of de man wordt onderzocht in verband met terrorisme of belediging van de Turkse president. Volgens de aanklager zou dat niet het geval zijn.

Meer uit Buitenland

Blinken opnieuw naar Midden-Oosten voor gesprekken over Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken reist deze week naar Saoedi-Arabië en Egypte voor gesprekken over een bestand in de Gazastrook. Ook wil Blinken meer humanitaire hulp voor de Palestijnen verzekeren, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag.

1 uur geleden
Biden nodigt leiders Japan en Filipijnen uit

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden organiseert volgende maand de eerste gecombineerde top met de leiders van de Filipijnen en Japan, heeft het Witte Huis maandag bekendgemaakt. Het initiatief wordt gezien als deel van een strategie om een steeds agressiever China het hoofd te bieden.

3 uur geleden
Oud-adviseur Trump moet naar gevangenis, oordeelt hooggerechtshof

WASHINGTON (ANP/RTR) - Peter Navarro, een voormalige adviseur van de Amerikaanse oud-president Donald Trump, moet dinsdag naar de gevangenis in afwachting van zijn hoger beroep. Dat oordeelde maandag een rechter van het Hooggerechtshof.

6 uur geleden
Witte Huis: Israël heeft de nummer drie van Hamas gedood

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - Israël heeft vorige week een van de kopstukken van de Palestijnse militante groep Hamas gedood, meldt het Witte Huis. Israël had eerder gezegd dat Marwan Issa het doelwit was geweest van een luchtaanval in Gaza, maar had de dood van de nummer drie van Hamas niet bevestigd. Hij was intensief betrokken bij de grootscheepse Hamasaanval van 7 oktober op Israël.

10 uur geleden
Biden: Israëlische grondoperatie in Rafah zou een fout zijn

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn zorgen geuit over een Israëlisch plan voor een grootschalige grondoperatie in Rafah. Een dergelijk offensief zou volgens Biden een "fout" zijn, aldus het Witte Huis.

11 uur geleden
Ook Getty onderzoekt door William en Catherine verspreide foto's

SEATTLE (ANP) - Ook Getty Images gaat door prins William en prinses Catherine eerder verspreide foto's onderzoeken. Het fotopersbureau verwijdert foto's als blijkt dat daar "dingen op staan die niet hebben plaatsgevonden", aldus een woordvoerder.

12 uur geleden
VN-onderzoekers: gewelddadige dood Mahsa Amini onrechtmatig

GENÈVE (ANP/RTR) - De dood van de Iraanse Mahsa Amini (22) was "onrechtmatig" en veroorzaakt door geweld, bevestigt een VN-onderzoekscommissie. De vrouw stierf in september 2022 nadat ze door de Iraanse moraalpolitie was opgepakt voor het niet opvolgen van de islamitische kledingvoorschriften.

13 uur geleden