Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toestand in Antakya hartverscheurend, ziet minister Schreinemacher

Toestand in Antakya hartverscheurend, ziet minister Schreinemacher

ANTAKYA (ANP) - In de Turkse stad Antakya zag minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hoe groot de schade is die de aardbeving van 6 februari heeft aangericht. Straat na straat ligt in puin. "Hartverscheurend", zegt de bewindsvrouw nadat ze door de burgemeester van de stad is rondgeleid.

Schreinemacher wilde met eigen ogen aanschouwen wat het natuurgeweld heeft gedaan. Ze is een van de eerste buitenlandse bewindslieden die de stad bezoekt sinds de aardbeving. Antakya ligt in de provincie waar de meeste doden vielen. In de stad verloren alleen al ruim 21.000 mensen het leven en worden nog 4000 mensen vermist, meldt de burgemeester. Tienduizenden huizen zijn er ingestort.

Turkije heeft hard steun nodig, maakt iedere gesprekspartner van de minister deze dag duidelijk. Bijna twee miljoen mensen leven in tenten en containers en nog eens 3,7 miljoen zijn uit het rampgebied geëvacueerd. "De wereld moet niet onderschatten hoeveel hulp nodig is", zegt Lotte Ruppert van het Rode Kruis in een tentenkamp waar 2000 mensen zijn ondergebracht.

50 miljoen euro

Ruppert merkt al dat de aandacht voor de ramp afneemt, net als het geld dat wordt gestuurd. De komende maand zal het nog wel gaan, denkt ze. Het is de vastenmaand ramadan en dan geven vooral islamitische landen veel. Maar in mei, vreest ze, zal het wel minder worden. De Turkse Rode Maan deelt elke dag alleen al 3,5 miljoen maaltijden uit. "Dat is niet vol te houden."

Nederland heeft bijna 50 miljoen euro aan Turkije en Syrië gegeven. Daar blijft het voorlopig bij. "Ik heb nu geen ruimte om meer te doen", zegt Schreinemacher. Een kasschuif (geld bestemd voor komende jaren naar voren halen) ziet ze niet zitten. Misschien dat Turkije nog een lening van de Wereldbank kan krijgen. Daar wil ze dan nog 10 miljoen in steken.

Wederopbouw

Schreinemacher benadrukt in elk gesprek dat het Nederlandse bedrijfsleven graag mee wil helpen met de wederopbouw. Onlangs kwamen bedrijven al samen om hierover te praten. De VVD-minister ziet kansen in onder meer watermanagement, infrastructuur en landbouw. "We helpen bedrijven met contacten." Nederland is een van de grootste investeerders in Turkije.

De aardbeving trof het zuidoosten van Turkije, maar ook het noordwesten van Syrië. De hulpverlening verloopt hier moeizaam. Het gebied is in handen van opstandelingen en de Syrische regering werkt niet mee. Door de burgeroorlog waren de inwoners hier al zwaar getroffen en afhankelijk van hulp.

Slechts drie grensovergangen

Volgens David Carden van VN-organisatie OCHA is de situatie "heel moeilijk" in Syrië. Hij somt op: meer dan tienduizend gebouwen zijn verwoest en 100.000 mensen zijn ontheemd door de beving. Vaak gaat het ook nog om mensen die al op de vlucht waren. Noodonderkomens en geld zijn dringend nodig, zegt hij. Een lichtpuntje is dat er geen grote cholera-epidemie is uitgebroken.

Steun komt vooral via Turkije. Maar slechts drie grensovergangen zijn open voor hulpverlening. En elke keer moet in de VN-Veiligheidsraad worden gestemd over het langer openhouden van de grenzen. Dat frustreert hulpverleners. Veel extra hulp bereikt Syrië ook niet sinds de beving. Gingen vorig jaar dagelijks twintig trucks met hulp de grens over, momenteel zijn dat er slechts drie tot vier meer per dag, ondanks de veel grotere behoefte aan hulp na de aardbeving. "We moeten inzetten om zo lang mogelijk hulp naar Syrië te krijgen", zegt Schreinemacher. "Daar wil ik me hard voor maken."

Meer uit Politiek

NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

1 dag geleden
VluchtelingenWerk blij met uitspraak over asielverzoeken Jemen

DEN HAAG (ANP) - VluchtelingenWerk Nederland zegt blij te zijn met de uitspraak van de Raad van State over de asielaanvragen van mensen uit Jemen. De hoogste bestuursrechter oordeelde woensdag dat demissionair minister David van Weel van Asiel beter moet uitleggen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen.

2 dagen geleden
RvS: onderbouw waarom niet alle Jemenieten asiel krijgen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister David van Weel (Asiel, VVD) moet beter onderbouwen waarom niet alle vluchtelingen uit Jemen asiel krijgen, oordeelt de Raad van State. Momenteel is het beleid dat Jemenieten alleen mogen blijven als zij persoonlijk gevaar lopen. De minister vindt dat er geen sprake is van een uitzonderlijk onveilige situatie, waarin alle asielzoekers zouden mogen blijven. Maar de hoogste bestuursrechter vindt dat hij dit niet goed heeft gemotiveerd.

2 dagen geleden
Meer partijen willen verkiezingsprogramma laten doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.

3 dagen geleden
Veldkamp tevreden over militaire steun VS voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

3 dagen geleden
Veldkamp wil dat afspraken Israël blijven staan, geen maatregelen

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.

3 dagen geleden
RvS komt eind zomer met advies strafbaarstelling illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.

5 dagen geleden