Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toestand in Antakya hartverscheurend, ziet minister Schreinemacher

Toestand in Antakya hartverscheurend, ziet minister Schreinemacher

ANTAKYA (ANP) - In de Turkse stad Antakya zag minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) hoe groot de schade is die de aardbeving van 6 februari heeft aangericht. Straat na straat ligt in puin. "Hartverscheurend", zegt de bewindsvrouw nadat ze door de burgemeester van de stad is rondgeleid.

Schreinemacher wilde met eigen ogen aanschouwen wat het natuurgeweld heeft gedaan. Ze is een van de eerste buitenlandse bewindslieden die de stad bezoekt sinds de aardbeving. Antakya ligt in de provincie waar de meeste doden vielen. In de stad verloren alleen al ruim 21.000 mensen het leven en worden nog 4000 mensen vermist, meldt de burgemeester. Tienduizenden huizen zijn er ingestort.

Turkije heeft hard steun nodig, maakt iedere gesprekspartner van de minister deze dag duidelijk. Bijna twee miljoen mensen leven in tenten en containers en nog eens 3,7 miljoen zijn uit het rampgebied geëvacueerd. "De wereld moet niet onderschatten hoeveel hulp nodig is", zegt Lotte Ruppert van het Rode Kruis in een tentenkamp waar 2000 mensen zijn ondergebracht.

50 miljoen euro

Ruppert merkt al dat de aandacht voor de ramp afneemt, net als het geld dat wordt gestuurd. De komende maand zal het nog wel gaan, denkt ze. Het is de vastenmaand ramadan en dan geven vooral islamitische landen veel. Maar in mei, vreest ze, zal het wel minder worden. De Turkse Rode Maan deelt elke dag alleen al 3,5 miljoen maaltijden uit. "Dat is niet vol te houden."

Nederland heeft bijna 50 miljoen euro aan Turkije en Syrië gegeven. Daar blijft het voorlopig bij. "Ik heb nu geen ruimte om meer te doen", zegt Schreinemacher. Een kasschuif (geld bestemd voor komende jaren naar voren halen) ziet ze niet zitten. Misschien dat Turkije nog een lening van de Wereldbank kan krijgen. Daar wil ze dan nog 10 miljoen in steken.

Wederopbouw

Schreinemacher benadrukt in elk gesprek dat het Nederlandse bedrijfsleven graag mee wil helpen met de wederopbouw. Onlangs kwamen bedrijven al samen om hierover te praten. De VVD-minister ziet kansen in onder meer watermanagement, infrastructuur en landbouw. "We helpen bedrijven met contacten." Nederland is een van de grootste investeerders in Turkije.

De aardbeving trof het zuidoosten van Turkije, maar ook het noordwesten van Syrië. De hulpverlening verloopt hier moeizaam. Het gebied is in handen van opstandelingen en de Syrische regering werkt niet mee. Door de burgeroorlog waren de inwoners hier al zwaar getroffen en afhankelijk van hulp.

Slechts drie grensovergangen

Volgens David Carden van VN-organisatie OCHA is de situatie "heel moeilijk" in Syrië. Hij somt op: meer dan tienduizend gebouwen zijn verwoest en 100.000 mensen zijn ontheemd door de beving. Vaak gaat het ook nog om mensen die al op de vlucht waren. Noodonderkomens en geld zijn dringend nodig, zegt hij. Een lichtpuntje is dat er geen grote cholera-epidemie is uitgebroken.

Steun komt vooral via Turkije. Maar slechts drie grensovergangen zijn open voor hulpverlening. En elke keer moet in de VN-Veiligheidsraad worden gestemd over het langer openhouden van de grenzen. Dat frustreert hulpverleners. Veel extra hulp bereikt Syrië ook niet sinds de beving. Gingen vorig jaar dagelijks twintig trucks met hulp de grens over, momenteel zijn dat er slechts drie tot vier meer per dag, ondanks de veel grotere behoefte aan hulp na de aardbeving. "We moeten inzetten om zo lang mogelijk hulp naar Syrië te krijgen", zegt Schreinemacher. "Daar wil ik me hard voor maken."

Meer uit Politiek

Informateurs zien 'cruciale' laatste week komen

DEN HAAG (ANP) - De laatste week van deze fase van de informatie zal "cruciaal" zijn, zeggen informateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. De komende week gaat het Centraal Planbureau (CPB) "flink wat maatregelen" doorrekenen en daarna moeten door PVV, VVD, NSC en BBB knopen worden doorgehakt, zeiden ze woensdag.

11 uur geleden
CPB: volgende week meer duidelijkheid voor formerende partijen

DEN HAAG (ANP) - CPB-directeur Pieter Hasekamp verwacht de formerende partijen eind volgende week te kunnen bijpraten over de financieel-economische gevolgen van de plannen die zij willen laten doorrekenen. Hij wil niet zeggen hoe gedetailleerd die zijn en of er verschillende scenario's voorliggen, zoals de informateurs eerder aankondigden.

16 uur geleden
ChristenUnie aan Rutte: kom met Catshuissessie over antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie wil dat demissionair premier Mark Rutte tijdens een Catshuissessie met verschillende sectoren gaat praten over de stijgende haat tegen Joden in Nederland. De partij zal dit voorstel donderdagavond doen tijdens het Kamerdebat over antisemitisme in ons land.

16 uur geleden
DENK slaat Europese verkiezingen over

DEN HAAG (ANP) - DENK doet in mei niet mee aan de verkiezingen voor het Europees parlement. Als reden daarvoor geeft de partij dat zij in Brussel waarschijnlijk alleen komt te staan in haar standpunten over de strijd in de Gazastrook. DENK kwam bij de vorige verkiezingen in 2019 niet in de buurt van een zetel en maakt daar volgens recente peilingen ook nu weinig kans op.

16 uur geleden
Gronings regioberaad over Nieuw Begin moet openbaar

GRONINGEN (ANP) - Volksvertegenwoordigers in Groningen willen grip houden op de besteding van de aardbevingsmiljarden, maar de manier waarop ze dat tot nu toe organiseren stuit op kritiek in Provinciale Staten. Het Regioberaad van Staten- en raadsleden over "democratische verankering" bij de vormgeving van een 'Nieuw Begin' na het gaswinningsleed vergadert vooralsnog in beslotenheid, maar dat moet volgens een meerderheid in Provinciale Staten transparanter.

17 uur geleden
Export van Nederlandse onderdelen van F-35 wordt niet gestopt

DEN HAAG (ANP) - De export van in Nederland geproduceerde onderdelen voor de F-35 naar andere landen dan Israël wordt niet stopgezet. Dat schrijft minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel) in een aanvullende toelichting op de uitspraak van het gerechtshof aan de Tweede Kamer.

18 uur geleden
Van der Burg moet asielaanvragen van Palestijnen gewoon behandelen

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) moet de aanvragen van asielzoekers uit de Palestijnse gebieden gewoon in behandeling nemen. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald. In december besloot Van der Burg dat de aanvragen tijdelijk bevroren zouden worden, maar volgens de Raad van State heeft hij zijn besluit niet goed gemotiveerd, omdat hij zich niet baseerde op de meest actuele informatie.

19 uur geleden