
Toespraak burgemeester Bergmann Keti Koti 2023
MIDDELBURG, vanochtend hield burgemeester Harald Bergmann een toespraak tijdens Keti Koti in Middelburg. De integrale tekst kunt u hieronder lezen.
Welkom iedereen. Fijn dat u hier vandaag bent.
We vieren vandaag Keti Koti, wat ‘ketenen gebroken’ betekent. Op deze dag vieren en herdenken we de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863. Toch is het vandaag niet het 160 jarig-, maar het 150 jarig jubileum. Dit omdat, ook na de afschaffing bij de Nederlandse wet, de tot slaaf gemaakten nog tien jaar moesten blijven werken op de plantages. Op 1 juli 1873 hield de slavernij daadwerkelijk op te bestaan.
Niet ver van waar wij nu staan, stuurde de Middelburgse Commercie Compagnie de slavenhandel aan. Hierdoor werd de Zeeuwse hoofdstad, in de achttiende en negentiende eeuw, één van de belangrijkste Nederlandse steden in de trans-Atlantische slavenhandel.
De MCC voer vanaf 1732 naar de bovenkust van Afrika. Naar Sierra Leone; Liberia en Ivoorkust alwaar - vaak slechts in ruil tegen glazen kralen- mensen werden gekocht.
Waar andere compagnieën mensen op contract kochten, tegen vastgestelde prijzen, voer de MCC op de bonnefooi om zo goedkoop mogelijk tot slaaf gemaakte Afrikanen te kopen.
De tot handelswaar teruggebrachte mensen werden vervolgens in Suriname en het Caribisch gebied weer verkocht. Met de opbrengst werden, voor die tijd zeer waardevolle, producten als suiker; cacao; koffie en tabak ingekocht. Eenmaal terug in Nederland werd veel geld verdiend met de verkoop van deze producten.
Wie een beeld wil vormen van hoe het er op zo’n reis aan toeging, kan zich wenden tot de website van Het Zeeuws Archief. Hierop is, op interactieve wijze, het scheepsjournaal en de reis van slavenschip d’ Eenigheid van 1761 tot 1763 te volgen. Gruwelijke en mensonterende details blijven u dan niet bespaard.
Tussen 1732 en 1807 kocht de MCC, tijdens 113 van dit soort reizen, 31.095 mensen om ze tot slaaf te maken. 31.095 mensen…in de gemeente Middelburg wonen momenteel rond de 50.000 mensen.
Het toenmalige stadsbestuur van Middelburg wist van deze zeer winstgevende handel, waar de hele stad – zowel kooplieden als particulieren- van profiteerde, maar heeft het niet gestopt. En als medebestuurders in de Staten van Zeeland waren zij medeverantwoordelijk voor de slavenhandel en slavernij. Zo hebben zij indirect én direct een rol gespeeld.
Op 1 juli 1863, de dag van de afschaffing van de slavernij, zijn we samen een weg vooruit gaan bewandelen. Terugkijkend zien we op die weg een aantal belangrijke markeringen. 1 juli 1873, de dag waarop de slavernij daadwérkelijk werd afgeschaft, is er daar één van. Maar ook de steeds prominentere plek die Keti Koti op de Nederlandse kalender heeft gekregen en de onthulling van het slavernijmonument op de Balans in 2005 zijn belangrijke gebeurtenissen geweest.
De weg heeft inmiddels anderhalve eeuw doorkruist. Nu, in 2023, presenteert Middelburg zich al een aantal jaar als de stad van vrijheden; is het de stad waar om de twee jaar de Four Freedoms Awards worden uitgereikt; zijn we een shelter city, waar mensenrechtenverdedigers van over heel de wereld onderdak kunnen krijgen én zetten we ons in voor de opvang van vluchtelingen. Alles waar Middelburg nu voor staat, kan ons pijnlijke verleden doen vergeten. Toch willen wij het niet vergeten.
We moeten onze ogen niet sluiten voor het verleden. We moeten ervan leren. We moeten onze geschiedenis onder ogen zien, om gezamenlijk naar de toekomst te kunnen kijken.
Excuses van het huidige stadsbestuur voor wat onze voorgangers hebben gedaan, is een volgende belangrijke markering die we op onze gezamenlijke weg kunnen gaan zetten.
En op de gezamenlijke weg komen we ook mensen tegen die niet achter ons besluit staan om excuses aan te bieden. Soms is er sprake van twijfel of zijn mensen er faliekant op tegen. Dat mag. Wij leven in een vrij land, waar iedereen recht heeft op een eigen mening. Maar met dat recht komt ook de plicht om iemand anders’ mening te respecteren. Laten we ons daarom bij discussies niet leiden door waarin we verschillen, maar door waarin we met elkaar overeenkomen. De discussie moet geen eindpunt zijn, maar het begin van het zoeken naar verbinding.
De excuses van vandaag zijn ook geen eindpunt op de weg, maar weer een belangrijke markering. Net zoals de realisatie van een Kenniscentrum Slavernijverleden in Middelburg dat in de toekomst zal zijn.
Niemand kan ook zeggen of de weg wel een eindpunt heeft. Zeker is wel dat we de weg samen moeten blijven wandelen. Met een blik over de schouder, een blik vooruit en een blik opzij naar elkaar. Samen hebben we een doel: een samenleving waaraan iedereen volwaardig kan deelnemen.
De stad Middelburg heeft zich beziggehouden met de handel in mensen. Daarvan hebben de stad en inwoners financieel geprofiteerd. Het stadsbestuur heeft destijds direct én indirect een belangrijke rol gespeeld bij deze mensonterende praktijken. Dit heeft geleid tot heel veel leed dat tot in de huidige generaties doorwerkt. Namens het college van Middelburg bied ik daarvoor mijn oprechte excuses aan.”
Meer uit Middelburg
MIDDELBURG - Op donderdag 12 juni gaat het jaarlijkse Lange Jan Project weer van start. Vanaf 12 juni tot eind oktober zijn er allerlei activiteiten in de Wandelkerk en Koorkerk in de Middelburgse binnenstad.
17 uur geledenMIDDELBURG - Het is dinsdagochtend 9.00 uur als er zo'n 30 van de jongste kinderen van basisschool De Wilgenhof in Dauwendaele staan te trappelen, wachtend op het startschot van wethouder Willemien Treurniet. '3-2-1' klinkt het en kunnen nu ook de jongste kinderen, die vaak nog niet kunnen meedoen omdat de 'grote' Avond 4-daagse te ver of te laat is.Door middel van het organiseren van de Kleuter 4-daagse, dekken we in Middelburg voor bijna alle kinderen de deelname aan de Wandel 4-daagse! Naast de reguliere Avond 4-daagse, organiseert de K.O.W. al een aantal jaren de Peuter 4-daagse. Nu ook de Kleuter 4-daagse plaatsvindt, kunnen alle leeftijdsgroepen meedoen met deze 'cult' wandelactiviteit.
23 uur geledenSEROOSKERKE/VROUWENPOLDER - Tijdens de Nationale Archeologiedagen organiseren Erfgoed Zeeland en het team van Strandarcheologie Zeeland - waaronder de Provincie Zeeland, de Walcherse Archeologische Dienst, strandzoekers en de toeristische sector - op zaterdag 14 juni tussen 13.00 en 16.00 uur - een leuke interactieve strandactiviteit die het Romeinse verleden van Zeeland onthult: 'Bouw mee aan een Romeins fort'.
1 dag geledenVLISSINGEN-OOST - Het ministerie van Klimaat en Groene Groei bereidt plannen voor een drijvende opslagvoorziening voor LNG (vloeibaar aardgas) voor. Mogelijke locaties zijn Vlissingen-Oost, het Sloegebied of de Braakmanhaven in Terneuzen. De plannen zijn online voor iedereen in te zien. Tot en met 12 juni kunnen ook reacties worden ingestuurd.
1 dag geledenARNEMUIDEN - De Riedijk Bestratingen Super Final bij TTV Arnemuiden is gewonnen door Rino Alberts (Smash Dolfijn). Rino won in de finale in vijf games van verdediger Arnoud Meijer (Gorkum). Er was deze editie geen uitgesproken titelfavoriet. Dit zorgde voor hoogstaande, maar bovenal ook spannende wedstrijden, waarbij tot het laatste punt werd gestreden.
1 dag geledenMIDDELBURG - De politie heeft dinsdagmorgen twee hennepkwekerijen aangetroffen in woningen aan de Veldmaarschalk Montgomerylaan in Middelburg.
1 dag geledenOOSTKAPELLE - De schaakcompetitie van de club uit Oostkapelle is dit jaar gewonnen door Wim van der Heijden. De beker werd hem deze week uitgereikt door de voorzitter A.Monté.De winnaar werd op de voet gevolgd door Anton Bil, die slechts enkele punten minder scoorde. Ook Ronald van de Wetering gooide hoge ogen, maar omdat hij minder partijen speelde kwam hij niet verder dan de derde plaats. In de Zeeuwse competitie heeft het team van Oostkapelle zich goed geweerd.
2 dagen geleden