Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toeslagen personeel kosten Schiphol tot 50 miljoen euro

Toeslagen personeel kosten Schiphol tot 50 miljoen euro

SCHIPHOL (ANP) - De zomertoeslagen die Schiphol aan personeel gaat uitbetalen, kosten de luchthavenuitbater tussen de 40 en 50 miljoen euro. Dat meldde Schiphol in een toelichting op het akkoord dat eerder met vakbonden was gesloten. De toeslagen zijn onderdeel van een breder akkoord tussen de luchthaven en de vakbonden FNV en CNV om het werk op Schiphol aantrekkelijker te maken.

Schiphol geeft personeel in drukke zomermaanden een toeslag van 5,25 euro per uur. Na de zomer krijgt het personeel nog eens 1,40 euro per uur extra. Deze laatste regeling loopt tot 1 september 2023.

Schiphol benadrukt dat de extra toeslagen voor rekening komen van de aandeelhouders van de luchthavengroep, die voor bijna 70 procent in handen is van de Staat en voor ruim 20 procent van de gemeente Amsterdam. Lang niet alle medewerkers die het extra loon krijgen, zijn in dienst van Schiphol. Veel van hen werken bijvoorbeeld voor beveiligingsbedrijven en afhandelaars als Swissport, Dnata, Menzies en Aviapartner die zijn ingehuurd door Schiphol of door luchtvaartmaatschappijen.

Aanleiding

"Gegeven hoe de tarieven op Schiphol werken, met een belangrijke tariefsverhoging voor luchtvaartmaatschappijen die we al hebben gezien, was het niet mogelijk om deze extra kosten door te berekenen aan de luchtvaartmaatschappijen", zei Schiphol-topman Dick Benschop.

Aanleiding tot de onderhandelingen tussen de bonden en Schiphol was de grote drukte van de afgelopen weken die, in combinatie met personeelstekorten, tot chaotische situaties en zelfs tot geschrapte vluchten leidde. Binnenkort begint een grote wervingscampagne voor werk op Schiphol, met radiospotjes, krantenadvertenties en een onlinecampagne.

Concurreren op prijs

De vakbonden wijten de chaos ook aan het systeem van aanbestedingen op Schiphol, waarbij beveiligingsbedrijven of afhandelaars meedingen naar opdrachten op de luchthaven. Te lang zou daarbij zijn geconcurreerd op prijs, waardoor personeel in de woorden van FNV-campagneleider Joost van Doesburg "werkend arm werd". Benschop belooft nu "doelbewust te kijken of bij nieuwe klussen wordt aanbesteed of niet". Als het toch tot een aanbesteding komt, zullen er ook sociale eisen aan opdrachtnemers worden gesteld. Ook wil Schiphol uiteindelijk minder verschillende afhandelaars op de luchthaven toelaten.

Of alle drukte hiermee de komende zomer beheersbaar zal blijven, is nog de vraag. Er moeten nog honderden vacatures worden vervuld. Ook is er volgens Benschop een betere doorstroming op de luchthaven nodig en moeten de operaties "voorspelbaarder worden". "We mogen er niet van uitgaan dat we het alleen maar met meer personeel kunnen oplossen."

Meer uit Financieel

Krant: Unilever schrapt derde van alle kantoorbanen in Europa

LONDEN (ANP) - Unilever is van plan om tegen eind volgend jaar een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo'n 3200 banen. Dat schrijft de Financial Times op basis van een videoboodschap van directeur personeelszaken Constantina Tribou, waarbij de zakenkrant kon meekijken. Daarmee treft de eerder dit jaar door Unilever aangekondigde reorganisatie het Europese deel van het bedrijf flink.

10 minuten geleden
Tekst- en spraakberichten van vrijwel alle AT&T-klanten gehackt

DALLAS (ANP/BLOOMBERG) - Hackers hebben in 2022 gedurende zes maanden inzage gehad in gegevens van gesprekken en tekstberichten van vrijwel alle mobiele klanten van het Amerikaanse telecomconcern AT&T. Het is een van de grootste privacy-inbreuken in de telecomwereld in de recente geschiedenis.

25 minuten geleden
Natuur & Milieu teleurgesteld na Schiphol-uitspraak Hoge Raad

UTRECHT (ANP) - Natuur & Milieu is zeer teleurgesteld in de uitspraak van de Hoge Raad over Schiphol. "We zijn nu overgeleverd aan Europa om te kunnen ingrijpen als in Nederland geluidsnormen structureel worden overschreden. Dat is ongelofelijk", zegt directeur Marjolein Demmers van de milieuorganisatie.

1 uur geleden
Nederlandse keten Fletcher mikt op honderden hotels in Duitsland

NIEUWEGEIN (ANP) - De Nederlandse hotelketen Fletcher denkt de komende tien jaar in Duitsland uit te groeien tot een keten met honderden hotels. In het buurland staan veel middelgrote hotels die gerund worden door families die geen opvolger kunnen vinden. Volgens Fletcher-topman Rob Hermans zijn dat ideale hotels voor zijn keten om over te nemen, ook omdat Duitsland een populaire bestemming is voor korte vakanties.

1 uur geleden
X van Elon Musk volgens Brussel in de fout met blauwe vinkjes

BRUSSEL (ANP) - Socialmediabedrijf X van Elon Musk misleidt volgens de Europese Commissie gebruikers met zijn blauwe vinkjes. Daarmee overtreedt het platform, voorheen bekend als Twitter, de Europese regels. X krijgt van Brussel nu een formele waarschuwing en mogelijk volgt later nog een hoge boete.

1 uur geleden
ING: hogere productiviteit hard nodig door personeelstekort

AMSTERDAM (ANP) - De technologische industrie is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de groeimotor van de gehele Nederlandse industrie. Om de groeikansen van de tech-industrie en daarmee de hele industrie te benutten zijn echter technologische vernieuwingen nodig om de productiviteit te verhogen. Dat komt doordat de personeelsschaarste in de sector steeds groter dreigt te worden, waarschuwt ING Research in een sectorrapport.

3 uur geleden
Aantal vakantieboekingen eerste helft 2024 met 6 procent gestegen

LEUSDEN (ANP) - Nederlanders zoeken vanwege het slechte weer dit jaar veel vaker de zon op. Reisbranchevereniging ANVR zag het aantal boekingen de eerste helft van dit jaar met 6 procent stijgen.

3 uur geleden