Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toeslagen personeel kosten Schiphol tot 50 miljoen euro

Toeslagen personeel kosten Schiphol tot 50 miljoen euro

SCHIPHOL (ANP) - De zomertoeslagen die Schiphol aan personeel gaat uitbetalen, kosten de luchthavenuitbater tussen de 40 en 50 miljoen euro. Dat meldde Schiphol in een toelichting op het akkoord dat eerder met vakbonden was gesloten. De toeslagen zijn onderdeel van een breder akkoord tussen de luchthaven en de vakbonden FNV en CNV om het werk op Schiphol aantrekkelijker te maken.

Schiphol geeft personeel in drukke zomermaanden een toeslag van 5,25 euro per uur. Na de zomer krijgt het personeel nog eens 1,40 euro per uur extra. Deze laatste regeling loopt tot 1 september 2023.

Schiphol benadrukt dat de extra toeslagen voor rekening komen van de aandeelhouders van de luchthavengroep, die voor bijna 70 procent in handen is van de Staat en voor ruim 20 procent van de gemeente Amsterdam. Lang niet alle medewerkers die het extra loon krijgen, zijn in dienst van Schiphol. Veel van hen werken bijvoorbeeld voor beveiligingsbedrijven en afhandelaars als Swissport, Dnata, Menzies en Aviapartner die zijn ingehuurd door Schiphol of door luchtvaartmaatschappijen.

Aanleiding

"Gegeven hoe de tarieven op Schiphol werken, met een belangrijke tariefsverhoging voor luchtvaartmaatschappijen die we al hebben gezien, was het niet mogelijk om deze extra kosten door te berekenen aan de luchtvaartmaatschappijen", zei Schiphol-topman Dick Benschop.

Aanleiding tot de onderhandelingen tussen de bonden en Schiphol was de grote drukte van de afgelopen weken die, in combinatie met personeelstekorten, tot chaotische situaties en zelfs tot geschrapte vluchten leidde. Binnenkort begint een grote wervingscampagne voor werk op Schiphol, met radiospotjes, krantenadvertenties en een onlinecampagne.

Concurreren op prijs

De vakbonden wijten de chaos ook aan het systeem van aanbestedingen op Schiphol, waarbij beveiligingsbedrijven of afhandelaars meedingen naar opdrachten op de luchthaven. Te lang zou daarbij zijn geconcurreerd op prijs, waardoor personeel in de woorden van FNV-campagneleider Joost van Doesburg "werkend arm werd". Benschop belooft nu "doelbewust te kijken of bij nieuwe klussen wordt aanbesteed of niet". Als het toch tot een aanbesteding komt, zullen er ook sociale eisen aan opdrachtnemers worden gesteld. Ook wil Schiphol uiteindelijk minder verschillende afhandelaars op de luchthaven toelaten.

Of alle drukte hiermee de komende zomer beheersbaar zal blijven, is nog de vraag. Er moeten nog honderden vacatures worden vervuld. Ook is er volgens Benschop een betere doorstroming op de luchthaven nodig en moeten de operaties "voorspelbaarder worden". "We mogen er niet van uitgaan dat we het alleen maar met meer personeel kunnen oplossen."

Meer uit Financieel

Amerikaans Hooggerechtshof wil zaak om heffingen niet versnellen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.

8 uur geleden
Weinig beweging op Wall Street door oorlog tussen Israël en Iran

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.

8 uur geleden
Europese Commissie wil nieuwe regels tegen greenwashing schrappen

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie is van plan om nieuwe regels tegen greenwashing te schrappen. Dit meldt de Europese Commissie nadat conservatieve politici kritiek hadden geuit op de regels. Die zouden volgens hen te belastend zijn voor bedrijven.

10 uur geleden
Uitzendbranche noemt uitzendverbod vleessector 'disproportioneel'

AMERSFOORT (ANP) - Uitzendverboden voor een bepaalde sector zoals het verbod op uitzendkrachten in de vleessector dat demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) voorbereidt, zijn "disproportioneel". Dit vindt adjunct-directeur van uitzendbrancheorganisatie NBBU Cor de Koeijer.

10 uur geleden
Fiscus loopt bijna miljard euro mis door uitspraak Hoge Raad

DEN HAAG (ANP) - De fiscus loopt richting een miljard euro aan belastinginkomsten mis, na een uitspraak van de Hoge Raad eerder dit jaar. De raad oordeelde eind maart dat Aegon het verlies bij de liquidatie van dochtervennootschappen wel degelijk mocht wegstrepen tegen de in Nederland belastbare winst. Alleen Aegon al hoefde daardoor 50 miljoen euro minder winstbelasting te betalen, maar in totaal kost de uitspraak de staatskas eenmalig 840 miljoen euro. Jaarlijks loopt de Belastingdienst bovendien 65 miljoen euro mis.

12 uur geleden
Han Noten toch geen toezichthouder bij FNV

AMSTERDAM (ANP) - Han Noten wordt toch geen lid van de raad van toezicht van FNV. De ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam wees de oud-PvdA-senator aan als een van de twee leden die moeten adviseren over een verbetering van de organisatie, die kampt met interne onrust. Maar Noten was zelf een van de 480 leden van FNV die hadden verzocht om zo'n ingreep, wat de ondernemingskamer naar eigen zeggen "ten onrechte" niet had opgemerkt.

12 uur geleden
Chipbedrijven lager op Damrak om mogelijke ontheffingenstop VS

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi stonden vrijdag bij de verliezers in de AEX-index. Een Amerikaanse functionaris heeft topfabrikanten van halfgeleiders laten weten dat hij de ontheffingen wil intrekken waarmee zij toegang hebben tot Amerikaanse technologie in China, meldden bronnen aan The Wall Street Journal. Door de maatregel kunnen de handelsspanningen tussen de twee landen oplopen.

13 uur geleden