Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toerisme in de zomer toegenomen vanwege vakanties in eigen land

Toerisme in de zomer toegenomen vanwege vakanties in eigen land

DEN HAAG (ANP) - Mensen die vakantie vieren in eigen land hebben afgelopen zomer gezorgd voor een toename van het aantal gasten in Nederlandse hotels en op campings en andere overnachtingsplekken. Daarmee werd de daling van het aantal buitenlandse gasten opgevangen. Maar er zijn nog steeds minder toeristen dan voor de coronapandemie. Dat constateert statistiekbureau CBS.

Het aantal buitenlandse gasten daalde in het derde kwartaal met 13 procent vergeleken met een jaar eerder. Daar staat een stijging van de Nederlandse gasten met 12 procent tegenover. Zo kan het dat hotels, groepsaccommodaties en kampeer- en huisjesterreinen samen toch 5 procent meer gasten ontvingen dan een jaar eerder.

Dat is nog steeds minder dan voor de coronacrisis. In juli, augustus en september bedroeg het totale aantal gasten 12,8 miljoen. In dezelfde maanden in 2019 waren 14 miljoen mensen hier op vakantie. Minder mensen checkten in bij hotels en groepsaccommodaties. Kampeer- en huisjesterreinen kregen juist meer boekingen te verwerken.

Vooral de Duitsers en Belgen bleven tijdens de zomermaanden weg uit Nederland. Dat komt waarschijnlijk omdat de coronabesmettingen hier snel toenamen aan het begin van de zomer. Nederland kleurde rood op de Europese coronakaart en werd daardoor volgens de statistici "mogelijk een minder aantrekkelijke vakantiebestemming".

Hotels, huisjesterreinen en groepsaccommodaties ontvingen meer gasten dan een jaar eerder, terwijl campings juist te maken hadden met een daling. Dat komt omdat de kampeerterreinen veel minder buitenlandse gasten trokken. Vooral Duitsers bleven hier weg.

De provincies Groningen, Limburg en Friesland trokken de afgelopen zomer minder gasten dan een jaar eerder. Drenthe kreeg bijna evenveel gasten te verwerken en de andere provincies hadden te maken met een toename. In Utrecht was de stijging met 19 procent relatief het grootst. Noord-Holland telde veruit het grootste aantal gasten.

Meer uit Binnenland

Halsema: hoop dat herdenking niet gekaapt wordt door emoties Gaza

AMSTERDAM (ANP) - Burgemeester Femke Halsema is "wel bezorgd" dat de Nationale Herdenking op de Dam "gekaapt gaat worden door alle emoties en sentimenten" die heersen rondom het huidige conflict in Israƫl en Gaza. Dat zei ze woensdagavond tijdens een bijeenkomst in De Balie in aanloop naar 4 mei.

1 uur geleden
Treinen tussen Haarlem en Voorhout rijden weer

HAARLEM (ANP) - Tussen Haarlem en Voorhout rijden weer treinen, nadat het treinverkeer door een beschadigde spoorbrug ruim anderhalf uur had stilgelegen. Ook tussen Leiden en Den Haag, die in het verlengde liggen van dat traject, reden daardoor minder intercity's, meldt de NS.

2 uur geleden
Fietser (88) komt om na aanrijding door auto op N357 in Friesland

FINKUM (ANP) - Een 88-jarige man is woensdagmiddag om het leven gekomen in het Friese Finkum, nadat hij op de fiets door een auto was aangereden. Het slachtoffer komt uit de gemeente Leeuwarden, waar Finkum toe behoort, meldt de politie.

4 uur geleden
Hoger beroep tegen veroordeling moord op AH-medewerkster Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De 57-jarige man die veroordeeld is voor moord op een AH-medewerkster van een filiaal in Den Haag gaat in hoger beroep. De advocaat van Jamel L. bevestigt een bericht daarover van Omroep West.

5 uur geleden
Halsema: maatregelen Nationale Herdenking niet in strijd met wet

AMSTERDAM (ANP) - De extra maatregelen die in Amsterdam gelden tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei zijn niet in strijd met de wet. Dat zegt burgemeester Femke Halsema in een bericht op LinkedIn. Daarmee reageert ze op meerdere hoogleraren die in verschillende media hun twijfels uiten over de wettelijkheid van de ingrepen.

5 uur geleden
NVJ wil dat inspectie erkent dat PowNed-docu geen commercial is

AMSTERDAM (ANP) - Journalistenvakbond NVJ wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) toegeeft dat journalistieke documentaires geen reclamespotjes zijn. Dat meldt woordvoerder Paul Teixeira van de NVJ in reactie op de waarschuwing die Omroep PowNed kreeg over het programma PowNed of View: De Prikpen, over het omstreden middel Ozempic. Het risico zou zijn dat de documentaire reclame zou maken voor het middel.

6 uur geleden
Code geel in Limburg en Noord-Brabant om onweer

DE BILT (ANP) - In Limburg en Noord-Brabant geldt woensdag vanaf 17.00 uur code geel omdat er kans is op onweersbuien, meldt het KNMI. De verwachte buien kunnen gepaard gaan met windstoten en hagel.

8 uur geleden