Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toeleverancier apotheken: herstel planbare zorg Europa beperkt

Toeleverancier apotheken: herstel planbare zorg Europa beperkt

ROTTERDAM (ANP) - Het herstel van de planbare zorg bleef de afgelopen periode vooral in het noorden van Europa beperkt. Dat meldt Fagron, toeleverancier van apotheken en ziekenhuizen, in een kwartaalupdate. Het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf boekte daardoor minder omzet in Europa in de tweede helft van vorig jaar.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde eind vorige maand nog dat hier de afgelopen twee maanden ongeveer 24.000 extra operaties zijn uitgesteld. In december nam ook het aantal bezoeken aan de polikliniek af. Fagron merkte dat de planbare zorg in Noord-Amerika in de tweede helft van het vorig jaar herstelde.

Tegelijk nam de verkoop van coronagerelateerde producten wereldwijd af. Aan het begin van de pandemie nam de vraag naar bijvoorbeeld handgels en mondkapjes die Fagron verkoopt nog hard toe.

Hoge prijzen transport

De toeleverancier kampt net als andere bedrijven met blijvend hoge prijzen voor transport, verpakkingsmateriaal en sommige grondstoffen. "Deze kostenstijgingen kunnen we inmiddels grotendeels doorbelasten of we verwachten dat met enige vertraging te kunnen doen", zegt topman Rafael Padilla in een toelichting. Fagron merkte dat de loonkosten in de tweede helft van het jaar zijn gestegen.

Het bedrijf boekte in de tweede helft van 2021 een omzet van 297 miljoen euro. Dat is 7 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. Onder de streep resulteerde dat in een nettowinst van ruim 34 miljoen euro, op jaarbasis 21 procent meer.

Over heel 2021 boekte Fagron een omzet van 574 miljoen euro, tegen 556 miljoen euro in 2020. De winst steeg met 2 procent naar ruim 61 miljoen euro.

Meer uit Financieel

Brussel wil dat VS belastingvoordeel bij aankoop e-auto schrappen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de Verenigde Staten een passage over belastingvoordelen voor kopers van elektrische auto's uit een wetsvoorstel verwijderen. De voordelen gelden alleen als een bepaald deel van de batterijonderdelen uit de VS komt. Het dagelijks EU-bestuur meent dat hierdoor producten van buiten de VS worden benadeeld en dringt erop aan de wet in overeenstemming te brengen met de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

1 uur geleden
OPEC denkt minder olie op te hoeven pompen

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Oliekartel OPEC verwacht dit kwartaal minder olie op te hoeven pompen. Niet-OPEC-landen als de Verenigde Staten produceren meer olie, waardoor de landen van het kartel het rustiger aan kunnen doen. Ook is de vraag naar olie lager dan de OPEC eerder verwachtte. Dat laatste is opvallend, omdat het Internationaal Energieagentschap de vraag naar olie juist ziet toenemen.

1 uur geleden
Disney schiet omhoog op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Disney is donderdag ruim 8 procent omhooggeschoten na de opening van de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden verheugd op de sterke resultaten van het Amerikaanse entertainmentconcern. Vooral de sterke aanwas van nieuwe kijkers voor streamingdienst Disney+ viel goed na eerdere tegenvallende cijfers van concurrent Netflix. Disney boekte verder meer omzet en winst dan verwacht en kondigde aan de prijzen voor Disney+ te verhogen.

1 uur geleden
McDonald's wil weer vestigingen openen in Oekraïne

CHICAGO (ANP/RTR/AFP) - McDonald's wil de komende maanden weer restaurants openen in Oekraïne. Die beslissing volgt op verzoeken van personeel in het door Rusland binnengevallen land om weer aan het werk te kunnen, zegt internationaal directer Paul Pomroy.

1 uur geleden
IAO: werkgelegenheid jongeren nog niet op niveau van voor corona

GENÈVE (ANP/BELGA) - De wereldwijde werkgelegenheid voor jongeren zit nog niet op het niveau van voor corona. Dat blijkt uit een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO), die is verbonden aan de Verenigde Naties. Zo blijken jongeren meer dan andere leeftijdsgroepen de dupe van de coronapandemie.

2 uur geleden
Verkoop stekkerauto's sterk gestegen, veel verkopen in China

READING (ANP) - De verkoop van elektrische auto's en plug-inhybrides lag in de eerste zes maanden van dit jaar twee derde hoger dan vorig jaar. Dat meldt onderzoeksbureau Canalys, dat stelt dat er wereldwijd 4,2 miljoen stekkerauto's de showroom verlieten. Meer dan de helft daarvan werd in China verkocht.

2 uur geleden
ING: flinke daling huizenprijzen vooralsnog minder waarschijnlijk

AMSTERDAM (ANP) - Het is op dit moment waarschijnlijker dat de huizenprijzen stabiliseren dan dat de prijzen komende tijd flink omlaag gaan. Dat schrijven economen van ING in een nieuw rapport over de woningmarkt.

3 uur geleden