Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toch subsidie voor podiuminstellingen die er buiten vielen

Toch subsidie voor podiuminstellingen die er buiten vielen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt voor de komende vier jaar nog eens miljoenen extra beschikbaar voor kunst en cultuur. Het Fonds Podiumkunsten kan daardoor jaarlijks 15 miljoen verdelen onder de podiuminstellingen die positief werden beoordeeld maar buiten de subsidie vielen doordat de pot van het fonds al was vergeven, zoals bijvoorbeeld Orkater.

De adviezen van de Raad voor Cultuur over wie en wat de komende vier jaar rechtstreeks subsidie moeten krijgen van het Rijk, zijn zoals verwacht door de regering grotendeels overgenomen. In totaal krijgen 113 culturele instellingen en zes fondsen een totaalbedrag van 413 miljoen subsidie, genoemde 15 miljoen meegerekend.

Zoals de Tweede Kamer wenste is het geruchtmakende advies van de raad om het Scapino Ballet in Rotterdam geen subsidie meer te geven om ruimte te geven aan een ander gezelschap, door het kabinet in de prullenbak gegooid. Het gezelschap krijgt ook de komende vier jaar rijksgeld. Er is meer geld vrijgemaakt voor de sector dans. Ook festival Eurosonic Noorderslag krijgt toch nog een projectsubsidie.

Kunst en cultuur kregen al twee coronacrisissteunpakketten: een van 300 miljoen voor dit jaar en een van 482 miljoen voor volgend jaar. Met geld uit verdere algemene steunmaatregelen loopt de coronasteun voor de sector op tot ruim 1 miljard euro, is de schatting. Dat is los van de gewone cultuurbegroting, die altijd voor vier jaar gemaakt wordt. Daarop staat voor volgend jaar ook 1 miljard voor de gehele sector, waaronder ook erfgoedbehoud en bibliotheken.

Het kabinet heeft overigens niet alleen oog voor de Randstad en daarom de komende vier jaar 2 miljoen jaarlijks uit het beschikbare budget speciaal bestemd voor Zeeland, Flevoland, Limburg, Drenthe, Overijssel en Friesland om het culturele leven daar verder te versterken.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Entertainment

Famke Louise betuigt spijt van #ikdoenietmeermee

DEN HAAG (ANP) - Vlogger Famke Louise (21) heeft spijt van haar steun aan de actie #ikdoenietmeermee, waarmee ze zich uitsprak tegen het coronabeleid. In een bericht op Instagram biedt ze haar excuses aan en schrijft ze dat ze zich in het vervolg beter wil laten informeren door experts.

9 uur geleden
Franse zangeres Juliette Gréco (93) overleden

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse zangeres Juliette Gréco is op 93-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie bekendgemaakt.

11 uur geleden
Bekende Nederlanders herzien mening over #Ikdoenietmeermee

DEN HAAG (ANP) - Steeds meer bekende Nederlanders trekken hun steun voor de actie #Ikdoenietmeermee in. Onder anderen Tim Douwsma, Thomas Berge, dj Mental Theo en rappers Yes-R en Bizzey verwijderden of veranderden hun bericht op sociale media.

15 uur geleden
Pathé vertoont niet langer films met Zwarte Piet

AMSTERDAM (ANP) - Bioscoopketen Pathé stopt met het vertonen van films waar Zwarte Piet in voorkomt. Dat heeft de onderneming woensdag bekendgemaakt via Instagram.

17 uur geleden
Boek Merlijn Kamerling op nummer 1 in bestsellerlijst

DEN HAAG (ANP) - Het boek Nu ik je zie van Merlijn Kamerling over zijn vader Antonie Kamerling is de nieuwe nummer 1 op de Bestseller 60. Dat maakte de Stichting CPNB woensdag bekend. Het boek maakte een grote sprong in de ranglijst, vorige week kwam het boek nog nieuw binnen op de twintigste plaats.

19 uur geleden
Schrijver Raad eens hoeveel ik van je hou (77) overleden

LONDEN (ANP) - Schrijver Sam McBratney, die wereldberoemd werd met zijn prentenboek Raad eens hoeveel ik van je hou, is overleden. Hij is 77 jaar geworden. De auteur overleed vrijdag, maakte uitgeverij Walker Books dinsdag bekend via sociale media.

1 dag geleden
Eefje de Visser winnares van De Gouden Notekraker 2020

DEN HAAG (ANP) - De Gouden Notekraker is dit jaar voor Eefje de Visser, zo heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt. De 34-jarige zangeres volgt daarmee My Baby op, die de prijs vorig jaar in de wacht sleepte. Eerdere winnaars van de Gouden Notekraker zijn onder anderen Douwe Bob, BLØF, Ilse DeLange, Golden Earring en Caro Emerald.

1 dag geleden