Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Toch subsidie voor podiuminstellingen die er buiten vielen

Toch subsidie voor podiuminstellingen die er buiten vielen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt voor de komende vier jaar nog eens miljoenen extra beschikbaar voor kunst en cultuur. Het Fonds Podiumkunsten kan daardoor jaarlijks 15 miljoen verdelen onder de podiuminstellingen die positief werden beoordeeld maar buiten de subsidie vielen doordat de pot van het fonds al was vergeven, zoals bijvoorbeeld Orkater.

De adviezen van de Raad voor Cultuur over wie en wat de komende vier jaar rechtstreeks subsidie moeten krijgen van het Rijk, zijn zoals verwacht door de regering grotendeels overgenomen. In totaal krijgen 113 culturele instellingen en zes fondsen een totaalbedrag van 413 miljoen subsidie, genoemde 15 miljoen meegerekend.

Zoals de Tweede Kamer wenste is het geruchtmakende advies van de raad om het Scapino Ballet in Rotterdam geen subsidie meer te geven om ruimte te geven aan een ander gezelschap, door het kabinet in de prullenbak gegooid. Het gezelschap krijgt ook de komende vier jaar rijksgeld. Er is meer geld vrijgemaakt voor de sector dans. Ook festival Eurosonic Noorderslag krijgt toch nog een projectsubsidie.

Kunst en cultuur kregen al twee coronacrisissteunpakketten: een van 300 miljoen voor dit jaar en een van 482 miljoen voor volgend jaar. Met geld uit verdere algemene steunmaatregelen loopt de coronasteun voor de sector op tot ruim 1 miljard euro, is de schatting. Dat is los van de gewone cultuurbegroting, die altijd voor vier jaar gemaakt wordt. Daarop staat voor volgend jaar ook 1 miljard voor de gehele sector, waaronder ook erfgoedbehoud en bibliotheken.

Het kabinet heeft overigens niet alleen oog voor de Randstad en daarom de komende vier jaar 2 miljoen jaarlijks uit het beschikbare budget speciaal bestemd voor Zeeland, Flevoland, Limburg, Drenthe, Overijssel en Friesland om het culturele leven daar verder te versterken.

Meer uit Entertainment

Britse schrijver van The Horse Whisperer overleden

LONDEN (ANP) - De Britse schrijver Nicholas Evans, beroemd door zijn werk The Horse Whisperer, is op 72-jarige leeftijd aan een hartaanval overleden. De in 1995 gepubliceerde roman werd wereldwijd een enorm succes. Er werden vijftien miljoen exemplaren verkocht van het boek, dat in Nederland werd uitgebracht onder de titel De paardenfluisteraar. Het is in tientallen talen vertaald.

1 jaar geleden
BNN 25 jaar: van tv-programma tot spraakmakende publieke omroep

HILVERSUM (ANP) - BNN, dat staat voor Bart's Neverending Network, is maandag 25 jaar geleden opgericht. De publieke omroep werd op 15 augustus 1997 in het leven geroepen door Bart de Graaff, Gerard Timmer, Willem de Bois en Frank Timmer. Na de fusie van BNN en VARA staat de omroep inmiddels al een aantal jaar bekend als BNNVARA.

1 jaar geleden
Conservatieve Iraanse media prijzen aanvaller Rushdie

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - Conservatieve media in Iran prijzen de man die vrijdag de schrijver Salman Rushdie heeft neergestoken. Rushdie kampt sinds 1988 met bedreigingen vanwege zijn boek De duivelsverzen, dat door sommige moslims als godslasterlijk wordt beschouwd.

1 jaar geleden
Minister gaat FM-radiofrequenties veilen na uitspraak rechter

DEN HAAG (ANP) - Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) komt dit najaar met een voorstel voor een herverdeling van de landelijke FM-frequenties door middel van een veiling. De rechter zette onlangs een streep door het besluit van haar ambtsvoorganger Mona Keijzer om de bestaande vergunningen met drie jaar te verlengen.

1 jaar geleden
Grease-actrice Olivia Newton-John (73) overleden

LOS ANGELES (ANP) - Olivia Newton-John is maandag op 73-jarige leeftijd overleden. De actrice, met name bekend van haar rol als Sandy in de musical Grease, sliep in het bijzijn van vrienden en familie vredig in op haar ranch in Californië, meldt haar echtgenoot John Easterling op Facebook.

1 jaar geleden
Actrice Anne Heche in kritieke toestand na auto-ongeluk

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse actrice Anne Heche is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat ze met haar auto een woning in reed in Los Angeles. De auto en het huis vlogen in brand en de bestuurder liep ernstige brandwonden op, melden Amerikaanse media. Een anonieme bron bevestigde aan CNN dat het om Heche ging en de LA Times meldt dat de auto op haar naam geregistreerd stond.

1 jaar geleden
1,9 miljoen kijkers zien Engelse voetbalsters EK winnen

HILVERSUM (ANP) - Bijna 1,9 miljoen mensen hebben zondag gekeken naar de finale van het EK tussen de voetbalsters van Engeland en Duitsland. Via NPO 1 zagen zij hoe de Engelsen, gecoacht door de Nederlandse Sarina Wiegman, er met de winst vandoor gingen.

1 jaar geleden