
TNO en RIVM: gebruik AI door werknemers kan voor stress zorgen
DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op de werkvloer heeft ook risico's, naast dat het veel kansen biedt en taken uit handen kan nemen. Werk wordt moeilijker en zwaarder, wat voor een toenemende mentale belasting kan zorgen. Dat stellen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en kennisinstituut TNO op basis van een verkennende studie naar de gevolgen van technologische ontwikkelingen voor arbeidsomstandigheden.
Technologische ontwikkelingen, waaronder AI, kunnen werk uitdagender maken en geven ruimte voor eigen ontwikkeling, omdat veel routinematige en administratieve klusjes door AI kunnen worden geautomatiseerd. Het RIVM en TNO verwachten de grootste voordelen op het gebied van fysieke belasting en veiligheid, omdat robots bijvoorbeeld zwaar en gevaarlijk werk kunnen overnemen.
Tegelijkertijd is de keerzijde dat taken heel snel veranderen en niet iedereen dat kan bijhouden. "Dit kan voor stress zorgen", waarschuwen het RIVM en TNO. "Veel eenvoudige (routinematige) taken worden geautomatiseerd, waardoor het werk moeilijker wordt en meer aandacht vraagt."
Werkdruk
De verhoogde productiviteit kan aan de ene kant leiden tot minder werkdruk, stellen de instituten in het onderzoek. Maar het kan ook tot hogere verwachtingen leiden en meer verantwoordelijkheid, wat resulteert in meer werktaken en werkdruk.
"Voor taken die AI overneemt, komen doorgaans nieuwe taken terug. Deze kunnen minder routinematig zijn", leggen de onderzoekers uit. "Omdat routinematige taken de mogelijkheid bieden om even te herstellen van complexere taken is er minder hersteltijd, wat een belangrijke buffer is bij een hoge ervaren mentale belasting."
Veel is volgens het RIVM en TNO ook nog onzeker. Naar verwachting is de impact van nieuwe technologieën op de inhoud van werk en de werkomstandigheden in elk geval groot. Maar de gevolgen voor werkenden krijgen volgens hen minder aandacht en worden veelal pas na de invoering van een technologie duidelijk. Het RIVM en TNO adviseren daarom om de kansen en risico's al vroeg in kaart te brengen.
Meer uit Financieel
BERLIJN (ANP/AFP) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz heeft zich donderdag uitgesproken tegen vermeende Amerikaans-Russische plannen om de omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 alsnog in gebruik te nemen. "Nord Stream 2 heeft momenteel geen exploitatievergunning, en dat zal naar verwachting niet veranderen", zo werd Merz geciteerd door weekblad Die Zeit.
4 uur geledenNEW YORK (ANP) - Facebook-moederbedrijf Meta Platforms hoorde donderdag bij de verliezers op Wall Street na een bericht dat het socialemediabedrijf de lancering van een belangrijk kunstmatige intelligentie-model uitstelt. Verder was cryptobeurs Coinbase een stevige verliezer na nieuws over een hack en een onderzoek van beurswaakhond SEC.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische consumentenorganisatie Testaankoop spant een rechtszaak aan tegen Ryanair om vermeende misleidende praktijken bij het boekingsproces. Volgens Testaankoop worden de rechten van consumenten geschonden omdat Ryanair geld vraagt voor het meenemen van handbagage.
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie werkt aan het opstellen van speciale normen om het waterverbruik in datacenters te beperken. Dat is een van de manieren waarmee Brussel wil voorkomen dat er komende decennia watertekorten ontstaan, meldt persbureau Bloomberg dat een conceptdocument heeft ingezien.
6 uur geledenDOHA (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat hij Apple-topman Tim Cook heeft gevraagd te stoppen met het bouwen van fabrieken in India voor apparaten bestemd voor de VS. Hij dringt er bij de iPhone-maker op aan om de productie in de Verenigde Staten op te voeren nu het bedrijf zich van China afwendt.
6 uur geledenSAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Cryptobeurs Coinbase wordt gechanteerd door hackers die gevoelige klantgegevens hebben gestolen. Ze eisen 20 miljoen dollar. Coinbase zegt het losgeld niet te zullen betalen en schat dat het incident het Amerikaanse bedrijf tot 400 miljoen dollar kan kosten om op te lossen.
7 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Bedrijven in de Rotterdamse haven maken zich zorgen over de leveringszekerheid van elektriciteit. Ze vrezen dat de situatie nog ernstiger is dan netbeheerder TenneT donderdag in een rapport schetste. "Op basis van de TenneT-monitor en wat wij horen van leden verwachten we dat de situatie al veel eerder dan 2030 zeer kwetsbaar wordt als we nu niet in actie komen", zegt Deltalinqs, de ondernemersorganisatie voor de bedrijven in de haven.
8 uur geleden