Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Timmermans wil ook hoorzitting in Kamer met nieuwe premier

Timmermans wil ook hoorzitting in Kamer met nieuwe premier

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans wil dat ook de toekomstige premier zich tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer komt verantwoorden, en niet alleen de beoogde ministers. Dat schrijft hij in een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma.

De Kamer besloot vorig jaar dat kandidaat-bewindslieden voordat zij benoemd worden, eerst in een openbare hoorzitting vragen van Kamerleden moeten beantwoorden. In de uitwerking is er echter voor gekozen dat dit niet geldt voor de minister-president.

GroenLinks-PvdA vond dit oorspronkelijk "een goed te begrijpen uitgangspunt". De premier is doorgaans de leider van de grootste regeringspartij, heeft campagne gevoerd en is daardoor zowel bij de Kamer als bij het publiek al bekend.

'Buitengewone situatie'

Inmiddels is duidelijk dat voor het nieuwe kabinet "een kandidaat-minister-president van buiten de actieve politiek wordt aangezocht". Timmermans spreekt van "een buitengewone situatie" die maakt dat zijn partij ditmaal ook de beoogde premier vooraf zou willen bevragen over zijn of haar "geschiktheid en motivatie".

Timmermans wijst erop dat de premier "het voornaamste gezicht van de Nederlandse overheid zal zijn". Hij denkt ook dat het bijdraagt aan de gewenste "transparantie rond het formatieproces" als zo'n hoorzitting er komt.

Meer uit Politiek

Blijft Markuszower Kamerlid, vragen oppositiepartijen na screening

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen zich af of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven na het bericht dat hij geen minister en vicepremier wordt na een screening door de AIVD. DENK-leider Stephan van Baarle wil komende dinsdag een debat aanvragen over de gang van zaken en is van plan om hier Kamervragen over in te dienen. Markuszower verliest wat hem betreft ook zijn baan als parlementariër. SP en D66 gaan niet zover, maar laten wel hun ongenoegen en verbazing blijken.

5 uur geleden
Defensiebonden voorzichtig positief over voordracht Tuinman

DEN HAAG (ANP) - Defensievakbonden AFMP en VBM staan in principe positief tegenover de voordracht van Gijs Tuinman door de BBB als staatssecretaris van Defensie. Tuinman is nu Tweede Kamerlid voor de BBB en drager van de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. Ook werkte hij op het ministerie van Defensie. Ruben Brekelmans, nu nog Kamerlid voor de VVD, wordt genoemd als minister van Defensie.

8 uur geleden
Bijna alle namen bewindslieden nieuw kabinet gelekt

DEN HAAG (ANP) - De namen van bijna alle bewindslieden van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB zijn naar de media gelekt. De laatste namen die nog naar buiten moet komen zijn twee staatssecretarissen van de PVV. De BBB heeft zijn vijf bewindslieden inmiddels officieel bevestigd.

9 uur geleden
Ollongren: alle onderdelen extra Patriot voor Oekraïne binnen

BRUSSEL (ANP) - Nederland heeft met een aantal bondgenoten alle benodigdheden verzameld voor een extra Patriot-luchtverdedigingssysteem voor Oekraïne. Het is nog wel zaak om te kijken of alle onderdelen bij elkaar passen, zegt demissionair defensieminister Kajsa Ollongren. Maar dan zou Oekraïne op een extra exemplaar van het felbegeerde wapen kunnen rekenen.

9 uur geleden
BBB bevestigt nieuwe bewindslieden

DEN HAAG (ANP) - De BBB bevestigt officieel de nieuwe bewindslieden die voor de partij in het kabinet gaan zitten. Alle namen waren al uitgelekt. De andere coalitiepartijen en de formateur hebben de namen van de bewindslieden nog niet naar buiten gebracht.

10 uur geleden
Hulporganisatie verbaasd over voordracht Klever als minister

DEN HAAG (ANP) - De christelijke noodhulporganisatie ZOA zegt verbaasd te zijn dat de PVV Reinette Klever heeft voorgedragen als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Volgens een woordvoerder lijkt Klever zelf "niet te geloven" in ontwikkelingssamenwerking, gebaseerd op eerdere uitspraken die zij deed. "Dat vinden wij wel opmerkelijk."

10 uur geleden
Kamer wil dat stichting Laurentien doorgaat met toeslagenherstel

DEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil graag verder met een alternatieve route om ernstig gedupeerden in het schandaal rond de kinderopvangtoeslag te compenseren. Demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) hoopt nog voor de zomer duidelijk te kunnen maken onder welke voorwaarden dat kan, en hoeveel extra geld daarvoor nodig is.

10 uur geleden