Timmermans bezorgd over goede afloop klimaattop
SHARM-EL-SHEIKH (ANP/AFP/RTR) - Eurocommissaris en vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans maakt zich zorgen over de afloop van de klimaattop in Sharm-el-Sheikh. Hij dreigde zelfs met vertrek uit de Egyptische badplaats. "We moeten vooruitgang boeken, geen achteruitgang, alle ministers van de Europese Unie zijn bereid weg te lopen als we geen resultaat krijgen dat rechtdoet aan wat de wereld verwacht."
Timmermans klaagde dat "we de afgelopen uren te weinig hebben gezien van de andere kant, we moeten ervoor zorgen dat we de opwarming van de aarde beperken tot 1,5 graden". Hij benadrukt dat hij liever geen resultaat ziet op de klimaattop dan "een slecht resultaat". De Eurocommissaris gaf aan dat de EU een positief resultaat wil, maar niet tot elke prijs. "We zullen geen uitkomst accepteren die ons achteruitwerpt. We moeten vooruit."
Timmermans denkt nog steeds dat er een goed resultaat kan komen, maar daar zullen alle partijen zich hard voor moeten inzetten. Volgens hem heeft de EU meer bewogen in de onderhandelingen dan de andere partijen en om een goede uitkomst te krijgen moeten die ook bewegen, aldus Timmermans. Hij wil namelijk "iets doen aan de klimaatcrisis".
Consensus
De gastheer en voorzitter van de klimaattop, de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Shoukry zei dat er "een hoop ontevredenheid heerst", maar dat de landen de kans moeten grijpen en tot een consensus moeten komen, ook als daar meer tijd voor nodig is. Hij beklemtoonde dat de doelstelling om de verwachte stijging van de temperatuur op aarde te beperken tot 1,5 graad nog steeds overeind staat.
Timmermans vreest zaterdag net als andere Europese afgevaardigden inclusief minister Rob Jetten dat er voorstellen op tafel liggen die de resultaten van de klimaattop vorig jaar in Glasgow afzwakken. Een Franse afgevaardigde zei dat het met name om een Egyptisch voorstel gaat.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Nabestaanden en andere belangstellenden krijgen 32 jaar na de Bijlmervliegramp inzage in archiefstukken over de dodelijke vliegtuigcrash. Een deel van het tot dusver geheime archief wordt openbaar. Over de ramp leven nog altijd vragen en is in het verleden veel gespeculeerd.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) gaat met Duitsland bespreken hoe het vracht- en ander verkeer kan worden ontzien bij de door Duitsland aangekondigde grenscontroles.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet voelt niet meteen voor het uittrekken van extra geld om de Europese economie te versterken, zoals een belangrijk rapport aanbeveelt. De Europese Unie moet het eerst maar eens in hervormingen zoeken, vinden minister Eelco Heinen van Financiën en Dirk Beljaarts van Economische Zaken.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Bijna tweehonderd provinciale politici hebben minister Femke Wiersma maandag een brief gestuurd, met het verzoek om haar besluit over het schrappen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) te herzien. Die brief werd afgelopen week op initiatief van de Volt-fractie in Utrecht opgesteld, nadat was uitgelekt dat Wiersma (Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur) het programma waar de provincies al ruim twee jaar aan werken wil laten vervallen.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen een herberekening van de kosten van het kabinetsplan om een lastenverzwaring voor aandeelhouders van grote bedrijven terug te draaien. Zij zwaaien met een rapport van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO), die deze kosten tweeënhalf keer zo hoog inschat als het Centraal Planbureau (CPB).
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het voorstel van de coalitiepartijen NSC, PVV en BBB om contante betalingen pas vanaf 10.000 euro te verbieden, is "echt onverstandig", vindt minister Eelco Heinen (Financiën). Hij benadrukt dat het wetsvoorstel om een limiet van 3000 euro in te stellen "niet van de categorie burgertje pesten" is, maar hard nodig om witwassen van crimineel geld tegen te gaan.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De coalitiepartijen NSC, PVV en BBB vinden de limiet van 3000 euro voor contante betalingen die het kabinet wil invoeren, "te rigide". Zij stellen voor in plaats daarvan het plafond vast te stellen op 10.000 euro. De VVD is kritisch over dit alternatief en waarschuwt dat dit gevolgen kan hebben voor de schatkist, omdat Nederland bij afzwakking van de maatregel geld uit Brussel kan mislopen.
10 uur geleden