Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

TikTok krijgt boete van 345 miljoen om lakse bescherming kinderen

TikTok krijgt boete van 345 miljoen om lakse bescherming kinderen

DEN HAAG (ANP) - TikTok krijgt een boete van 345 miljoen euro omdat de video-app te weinig heeft gedaan om de privacy van kinderen te beschermen. De Ierse privacywaakhond legt die geldstraf onder andere op omdat video's van kinderen op het platform automatisch te zien waren voor iedereen. Ook zouden minderjarigen onduidelijke informatie hebben gekregen over hun accountinstellingen.

Het onderzoek van de Ierse Data Protection Commission (DPC) naar TikTok, dat uiteindelijk tot de boete leidde, kwam er mede op verzoek van de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. Die legde TikTok na eigen onderzoek in 2021 een boete op van slechts 750.000 omdat de populaire app geen informatie in het Nederlands gaf. Maar de toezichthouder stuitte ook op aanwijzingen van ernstigere privacyschendingen waar kinderen de dupe van waren.

Omdat TikTok in 2020 een Europees hoofdkantoor opende in Ierland, was de toezichthouder van dat land hoofdverantwoordelijke voor de handhaving van Europese privacyregels. "Deze zaak laat zien hoe de privacytoezichthouders in Europa samen een vuist maken tegen grote techbedrijven die de privacy schenden", stelt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Publiek

De Ierse privacywaakhond neemt het gegeven dat instellingen op TikTok-accounts automatisch op "publiek" stonden extra hoog op, omdat dit ook de privacy van kinderen onder de 13 jaar in gevaar zou hebben gebracht. Daarnaast stuitte de commissie op instellingen binnen TikTok, die ze "duistere patronen" noemt, die gebruikers automatisch richting opties dirigeerden waarmee ze hun privacy minder goed beschermden.

Frappant is ook dat de toezichthouder een overtreding vaststelde bij een functie die ouders meer controle moet geven over het TikTok-account van hun kinderen. De functie 'family pairing' was volgens de Data Protection Commission zo ingericht dat niet alleen ouders of verzorgers hun account konden koppelen aan dat van hun kind, maar ook andere volwassenen.

TikTok is het oneens met de beslissing, en dan vooral met de hoogte van de boete. "De kritiek van de DPC is gericht op functies en instellingen die drie jaar geleden al van kracht waren, en die we hebben aangepast lang voordat het onderzoek was begonnen, zoals het standaard instellen van alle accounts onder de 16 jaar op privé", reageert een woordvoerder via e-mail. Het socialemediabedrijf beraadt zich nog op eventuele vervolgstappen, zoals een hoger beroep tegen de geldstraf.

Meer uit Financieel

Investeerders azen op bioscoopketen Vue, aldus Bloomberg

LONDEN (ANP) - Bioscoopketen Vue International, ook in Nederland actief, is benaderd door investeringsmaatschappijen voor een mogelijke overname. Bronnen zeggen tegen persbureau Bloomberg dat Vue financiële adviseurs heeft ingeschakeld om de opties voor een verkoop te bekijken.

4 uur geleden
Pakketbezorger FedEx verliest flink op gemengd Wall Street

NEW YORK (ANP) - FedEx heeft vrijdag flink verloren op de aandelenbeurzen in New York. De post- en pakketbezorger is negatiever geworden over de omzet en winst van dit boekjaar, nadat de resultaten in het afgelopen kwartaal lager waren uitgevallen dan verwacht.

4 uur geleden
EU komt met aanklacht tegen Google om concurrentie, aldus bronnen

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - De Europese toezichthouder komt opnieuw met maatregelen die Google moeten dwingen meer ruimte te geven aan concurrenten in zijn zoekmachine. EU-functionarissen bereiden hierover een aanklacht voor tegen het moederbedrijf van Google, Alphabet, melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

5 uur geleden
IMF-baas: rente verlagen balanceeroefening voor centrale bank

WASHINGTON (ANP/AFP) - Centrale banken hebben te maken met een "moeilijke balanceeroefening" bij het verlagen van de rente nu de inflatie aan het dalen is. Dat zei directeur Kristalina Georgieva van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) op een bijeenkomst in Washington, waar ook president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) aanwezig was.

5 uur geleden
Volkswagen schrapt honderden banen in China, melden ingewijden

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen is begonnen met het schrappen van enkele honderden banen in China. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral bij Audi, onderdeel van Volkswagen, zouden veel banen verdwijnen.

6 uur geleden
Noorwegen gaat vangst wilde zalm verder inperken

NOORWEGEN (ANP/AFP) - Noorwegen gaat extra beperkingen invoeren voor de vangst van wilde zalm. Volgens Noorwegen is dat nodig omdat het aantal wilde zalmen de afgelopen jaren steeds verder is gedaald en een dieptepunt heeft bereikt. Daarbij wordt als oorzaak gewezen naar de kweek van zalm in bassins met netten in de Noorse fjorden.

6 uur geleden
Moederbedrijf Douwe Egberts hard omlaag op flink lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - JDE Peet's behoorde vrijdag tot de grootste dalers op een erg negatief gestemd Damrak. De koffieproducent achter onder meer Douwe Egberts pleitte eerder op de dag in zakenkrant Financial Times voor het uitstellen van de nieuwe ontbossingswet in de Europese Unie met zeker een jaar.

9 uur geleden