Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tijdelijke opvang minderjarige asielzoekers in Serooskerke; plannen natuurspeeltuin De Zandput ongewijzigd

Tijdelijke opvang minderjarige asielzoekers in Serooskerke; plannen natuurspeeltuin De Zandput ongewijzigd

SEROOSKERKE -  Voor een periode van maximaal 5 jaar worden in Serooskerke maximaal 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) gehuisvest. De gemeente Veere stelt hiervoor grond beschikbaar aan het COA. Het COA zal de realisatie van de bebouwing en de begeleiding van de kinderen verzorgen.

Gemeente Veere schrijft: “Nederland heeft een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Het Rijk verzoekt gemeenten om opvang voor asielzoekers te realiseren. De gemeente Veere neemt haar verantwoordelijkheid en draagt bij aan de opvang van asielzoekers.”

Opgave
Gemeente Veere heef een opgave om 852 woningen te bouwen verspreid over de 13 kernen. De Zandput in Serooskerke is eerder genoemd als locatie voor toekomstige woningbouwontwikkeling. Dit blijft zo. Het realiseren van een opvang voor AMV’ers staat dat niet in de weg. De opvang van deze doelgroep op deze locatie is voor maximaal 5 jaar. Het voorgenomen bouwplan kan, gezien de andere woningbouwprojecten in de gemeente en in Serooskerke, niet eerder starten. Ook de realisatie van een speel- en ontmoetingsplaats op de Zandput kan doorgaan.

Locatiekeuze?
Het College van B&W heeft De Zandput in Serooskerke gekozen als locatie voor het realiseren van de opvang. Deze locatie voldoet aan de randvoorwaarden van het COA die gelden, zoals de nabijheid van sportgelegenheid, een supermarkt, de bereikbaarheid van de internationale schakelklas in Middelburg en het feit dat het zich op gemeentegrond bevindt. De dorpsraad en gemeenteraad zijn op 11 oktober op de hoogte gesteld van deze keuze. Vandaag 12 oktober ontvangen alle inwoners van Serooskerke een uitnodiging voor twee bewonersavonden waar de gemeente Veere en het COA aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

Bewonersavond voor inwoners Serooskerke?
Op 18 oktober en 2 november organiseert de gemeente bewonersavonden voor de inwoners van Serooskerke. Tijdens deze avonden kunnen inwoners vragen stellen over locatiekeuze, de huisvesting en de begeleiding van de minderjarige vreemdelingen. Op de website www.veere.nl/amv staan antwoorden op veelgestelde vragen. Wethouder Tuk, wethouder De Visser en een vertegenwoordiging van het COA zijn bij de avonden aanwezig.

Reactie werkgroep De Zandput
Op het openbare terrein ‘de Zandput’ in het centrum van het dorp Serooskerke Walcheren (provincie Zeeland) ligt een trapveld met enkele speeltoestellen. In samenwerking met Gemeente Veere, dorpsbewoners, dorpsraad, basisschool en lokale bedrijven wordt hier een prachtige (natuur)speeltuin - en centrale ontmoetingsplaats voor het dorp gerealiseerd. Voor de realisatie is een werkgroep opgericht. De doelstelling is om een plek te creëren die zowel voor kinderen als buurtgenoten als ontmoetingsplaats gaat fungeren. Niet alleen kinderen kunnen hier in elk seizoen spelen en leren, maar met de aanleg van onder een Jeu de Boules baan en een beweegbank voor senioren wordt aan iedereen gedacht. In een reactie op de nieuwe plannen van de gemeente Veere zegt Manon Kluijfhout van de werkgroep: “door dit nieuws dreigt de aandacht voor een prachtig lopend project in dit gebied ondergesneeuwd te raken: de realisatie van de natuurspeeltuin en centrale ontmoetingsplek in het Zandputgebied in Serooskerke. Er is ook verwarring ontstaan door de berichtgeving: gaat de realisatie van de natuurspeeltuin en de centrale ontmoetingsplek wel door? Het antwoord luidt volmondig ‘ja’! De lopende doneeracties onder inwoners en bedrijven, de aankomende speelgoedbeurs en sponsorloop t.b.v. het project, en alle overige acties vinden doorgang!”

Donaties welkom
Over de AMV opvang zegt de gemeente zelf op haar website onder veelgestelde vragen ‘Op de Zandput kan een speel- en ontmoetingsplaats komen. De projectgroep die zich bezighoudt met de realisatie van deze speel- en ontmoetingsplaats kan gewoon hiermee verder gaan.’ De totale begroting voor de realisatie van het plan voor de speel- en ontmoetingsplaats bedraagt 130.000 euro. Er is vanuit de Dorpsraad, Gemeente Veere, kerk en Rabobank reeds ruim een ton aan euro’s beschikbaar gesteld en de donaties vanuit inwoners en bedrijven druppelen binnen. Alle donaties zijn welkom om dit project te kunnen realiseren. De planning is dat we in het voorjaar van 2024 starten met de aanleg.

Meer uit Middelburg

Twaalf Zeeuwse basisscholen in de race voor een ANWB Verkeersplein

Dit jaar organiseert de ANWB opnieuw de verkiezing 'Een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein'. Op een verkeersplein kunnen kinderen veilig oefenen met fietsen en meteen praktijkervaring opdoen. Vanaf vandaag kan iedereen een stem uitbrengen op één van de ruim 300 basisscholen in heel Nederland die in de race zijn voor een ANWB Verkeersplein. In Zeeland doen twaalf basisscholen mee aan de verkiezing. Stemmen kan tot en met vrijdag 31 mei via deze link. 

11 uur geleden
Water verandert in bloed tijdens pro-Palestinademonstratie

MIDDELBURG - Al scanderend liepen woensdagmiddag ongeveer vijftig demonstranten 'met kinderlijken' door de straten van Middelburg om aandacht te vragen voor de strijd tussen Israël en Gaza.

12 uur geleden
Wethouder De Visser slaat eerste paal nieuwbouw Kerkstraat in Koudekerke

KOUDEKERKE - Deze week start de bouw van 16 appartementen en een ontmoetingsruimte aan de Kerkstraat in Koudekerke. Wethouder De Visser en directeur-bestuurder Chris Theuws van Zeeuwland slaan donderdag 16 mei de eerste paal. Naar verwachting is de bouw medio 2025 gereed.

15 uur geleden
Auto ligt uren in sloot bij Westkapelle

WESTKAPELLE - In het buitengebied van Westkapelle, bij de Prelaatweg, is woensdagochtend een personenauto aangetroffen in een droge sloot. 

16 uur geleden
Muziekfestival PopMonument keert terug naar Veere

VEERE - Na twee uitverkochte edities (2021 en 2022) keert muziekfestival PopMonument deze zomer weer terug naar Veere. Op zaterdag 15 juni worden festivalbezoekers meegenomen op een muzikale reis in en langs monumentale gebouwen, met  muziek, kunst en verhalen. In en rondom de Grote Kerk Veere vinden diverse optredens plaats van verschillende artiesten. Naast de Grote Kerk zijn ook onder andere het Stadhuis, de Kleine Kerk en de Zeemanskamer monumenten die meedoen. 

18 uur geleden
In het midden en zuiden plaatselijk dichte mist

Op sommige plaatsen in Nederland is het momenteel mistig. Plaatselijk komt dichte mist voor met zicht minder dan 200 meter. Dit kan hinderlijk zijn voor het verkeer. De komende uren lost de mist op veel plaatsen op. 

20 uur geleden
Lentebraderie bij Yildirim Beyazit Moskee in Middelburg

Van vrijdag 17 tot en met maandag 20 mei organiseert de Yildirim Beyazit Moskee een lentebraderie. Tussen 10.00 uur tot 21.00 uur kunnen bezoekers Turkse gerechten en drankjes proeven en kennis maken met de moskee. 

1 dag geleden