Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ties (36) en oma Bea (82) zamelen luiers in voor mensen in nood

Ties (36) en oma Bea (82) zamelen luiers in voor mensen in nood

THOLEN - Voor het vierde jaar op rij worden in november door het hele land luiers, billendoekjes en maandverband ingezameld. De spullen zijn voor kinderen en moeders in nood. Ook in de gemeente Tholen zijn deze maand diverse inzamelpunten te vinden. Ties Reitsma (36) uit de stad heeft een jaar op het kamp in Lesbos geholpen.

Reitsma is projectleider bij een leerwerkbedrijf en zet zich in voor de stichting Christian Refugee Relief (CRR). De stichting houdt ieder jaar in november de actie ‘Luiers voor Lesbos’. De hele maand lang worden op 231 inzamelpunten in Nederland incontinentiemateriaal ingezameld voor mensen in de nood. De spullen worden gebracht naar Griekenland, Bosnië, Servië en Oekraïne.

‘Je ziet zoveel pijn’

Reitsma is een heel jaar naar Lesbos vertrokken met zijn vrouw en zoontje om te helpen op het kamp. Het Griekse eiland is een bestemming geworden voor talloze vluchtelingen die de gevaarlijke overtocht vanuit Turkije over de Egeïsche Zee maken. “De leefomstandigheden op Lesbos zijn verschrikkelijk”, vertelt hij. “De mensen leven tot wel acht personen in een huisje ter grootte van een slaapkamer en moeten alles met elkaar delen. Je ziet zoveel pijn. Er is weinig hoop en veel onzekerheid. Maar aan de andere kant zijn mensen blij dat ze de reis hebben overleefd.”

Tekst loopt verder na de foto.


Hygiëne

De inzamelactie voor luiers is daarom een belangrijke stap richting goede gezondheid voor de mensen in nood, aldus Reitsma. “Hygiëne is ontzettend belangrijk, want anders krijg je veel ziektes en nog meer ellende.” Hij vergelijkt het aantal luiers die er doorheen gaan op Lesbos met zijn eigen zoontje. “Het is bizar hoe weinig luiers ze in noodgebieden krijgen. De mensen krijgen daar met een beetje mazzel 20 luiers op een maand.”

Meer luiers betekent voor Reitsma dat meer mensen geholpen kunnen worden. De luiers gaan namelijk niet alleen naar Lesbos, maar ook naar andere plekken in Europa.

Slapeloze nachten

Bea Verkamman (82), de grootmoeder van Reitsma, is ook actief betrokken bij de inzamelactie. Zij is een van de inzamelpunten in Tholen, want ze heeft een grote garage met veel plek. Verkamman is erg trots op de inspanningen van haar kleinzoon. “Hij is altijd bezig om mensen te helpen. Als ik hoor hoe de mensen in nood leven, dan kan ik daar soms ‘s nachts niet van slapen. Iemand moet het voortouw nemen. Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om voor anderen te zorgen.”

Ze voelt zich daarom erg betrokken bij deze actie. “Ik hoop zoveel mogelijk luiers in te zamelen”, is haar doel. Op Tholen zijn inzamelpunten in Stavenisse, Sint-Maartensdijk, Scherpenisse en Tholen-stad. Op de website luiersvoorlesbos.nl kunnen mensen zoeken naar de exacte adressen voor de inzamelpunten in de gemeente, zoals die van Verkamman.

Meer uit Tholen

Oplichter met babbeltruc actief in Sint-Annaland

SINT-ANNALAND - Afgelopen week is er een poging gedaan tot een babbeltruc bij een woning in Sint Annaland. 

15 uur geleden
Zomers weer slaat om: Vanavond code geel vanwege onweer en hagel

ZEELAND - Donderdag gaat rustig en zonnig van start, maar vanavond geldt code geel in Zeeland. Het KNMI waarschuwt voor onweersbuien en hagel. De waarschuwing geldt in Zeeland vanaf 21.00 uur. 

19 uur geleden
Woning in Poortvliet gesloten na vondst enorme hoeveelheid drugs

POORTVLIET - Een woning aan het Kerkplein in Poortvliet moet vanwege een drugsvondst zes maanden lang gesloten blijven. Zo heeft burgemeester Marleen Sijbers vandaag besloten. In de woning werd op 22 maart een grote hoeveelheid hard- en softdrugs aangetroffen na een inval van de politie.

1 dag geleden
Programma dodenherdenkingen in Sint Philipsland en Tholen

SINT PHILIPSLAND/THOLEN - Op zaterdag 4 mei worden de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en latere oorlogs- of vredesoperaties herdacht in Sint Philipsland en Tholen. Alle inwoners van de gemeente Tholen worden uitgenodigd voor deze herdenkingsbijeenkomsten.

1 dag geleden
Nagenieten van Koningsdag in Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse met foto's [FOTOALBUM]

POORTVLIET/SINT-MAARTENSDIJK/STAVENISSE - Het is elk jaar weer spannend of Koningsdag droog blijft, maar gelukkig brak na een grijze ochtendlucht in de loop van de dag de zon door. De inwoners van Poortvliet, Smerdiek en Stavenisse genoten afgelopen zaterdag van een gezellig feest, waarbij ze elkaar begroetten met een lach en complimenten geven over elkaars oranje outfits.

1 dag geleden
Hoezo vrij? Nederland gewoon aan het werk tijdens Dag van de Arbeid

THOLEN - Bijna overal ter wereld wordt vandaag de Dag van de Arbeid gevierd en kunnen werknemers genieten van een betaalde feestdag. Nederland vormt hierop een uitzondering: waar bijvoorbeeld onze Belgische en Duitse buren vrij zijn, wordt in Nederland door vrijwel iedereen 'gewoon' gewerkt. Daar is een reden voor.

1 dag geleden
Brandweer blust afvalbrand naast de weg aan rand Stavenisse

STAVENISSE - De brandweer is gisteravond zonder spoed uitgerukt naar een brandje langs de Molendijk in Stavenisse. Een stapel afval stond in de fik. De brandweerlieden hebben het vuur gedoofd. Het is niet duidelijk hoe de brand is ontstaan.

2 dagen geleden