Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen doden door noodweer Japan

Tientallen doden door noodweer Japan

TOKIO (ANP/AFP/RTR) - Het dodental door het zware noodweer in Japan is opgelopen naar 44. De eilandenstaat wordt al dagen geteisterd door overstromingen en aardverschuivingen. Zeker tien personen worden nog vermist, bericht omroep NHK.

Op de televisie zijn beelden te zien van straten die in rivieren veranderen. Bruggen zijn weggespoeld en wegen staan onder water. Het aanhoudende noodweer bemoeilijkt de reddingsoperaties. "Door de zware regenval hebben we noodgedwongen een aantal vluchten van helikopters boven het rampgebied moeten afblazen", zegt een functionaris uit de regio Kumamoto. In dat gebied zouden ook veertien doden zijn gevallen in een verpleeghuis dat deels onder water liep.

De regering meldt dat meer dan 40.000 manschappen zijn ingezet om mensen te redden. Het gaat om medewerkers van de hulpdiensten, de kustwacht en het leger. Er zouden al zo'n achthonderd mensen in veiligheid zijn gebracht. Duizenden huishoudens zitten zonder stroom en water.

De autoriteiten hebben een half miljoen mensen in het zuidwesten van het land verzocht een veilig heenkomen te zoeken. De evacuatie wordt gehinderd door de vrees dat het coronavirus om zich heen kan grijpen in opvangcentra. Daar wordt geprobeerd gezinnen uit elkaar te houden. Ook krijgen mensen het verzoek hun handen vaak te wassen en mondkapjes te dragen.

Meer uit Buitenland

Hongaarse toprechter genoemd als nieuwe president na schandaal

BOEDAPEST (ANP/BLOOMBERG) - De Hongaarse regeringspartij Fidesz schuift een nieuwe kandidaat naar voren om de opgestapte Katalin Novák te vervangen. Het gaat om Tamás Sulyok, de voorzitter van het Constitutionele Hof.

1 uur geleden
Slowakije blijft bij importverbod Oekraïense landbouwproducten

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Slowakije houdt vast aan een importverbod voor bepaalde Oekraïense landbouwproducten, omdat ze schade berokkenen aan Slowaakse boerenbedrijven. Dit zei premier Robert Fico naar aanleiding van inspanningen bij de Europese Unie om de vrijhandel met Oekraïne ten aanzien van die producten weer een jaar te verlengen. Dat zou dan in juni ingaan.

2 uur geleden
Biden wil Rutte als nieuwe leider van NAVO

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden wil dat de Nederlandse premier Mark Rutte de nieuwe topman van de NAVO wordt. Biden schaart zich volgens een Amerikaanse functionaris volledig achter de kandidatuur van de Nederlander, bericht persbureau Reuters. Rutte wordt omschreven als een "geboren leider" met een talent voor communicatie. "Het bondgenootschap zou in deze cruciale tijd kunnen profiteren van zijn leiderschap."

2 uur geleden
Poetin vliegt mee in supersonische bommenwerper

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin vliegt donderdag mee in een gemoderniseerde supersonische bommenwerper Tu-160M. Russische media melden dat het toestel met Poetin aan boord inmiddels is opgestegen.

2 uur geleden
Niet deze week, maar eind maart overleg tussen Polen en Oekraïne

WARSCHAU (ANP/AFP) - De regeringen van Polen en Oekraïne komen eind maart samen om te praten over de banden tussen de landen. Daarmee geeft premier Donald Tusk geen gehoor aan een oproep van de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die hoopte deze week nog af te spreken op de grens.

3 uur geleden
Internationaal boerenprotest bij grenzen Tsjechië

HOLIC (ANP/RTR) - Boeren uit Tsjechië, Slowakije en andere landen hebben actie gevoerd bij de Tsjechische grens. Demonstranten blokkeerden daar een grensovergang. Ze eisen minder bureaucreatie en aanpassingen van EU-beleid.

3 uur geleden
UNHCR ziet enorme psychische nood in Oekraïne na jaren oorlog

KYIV (ANP) - Bijna twee jaar na de aanvang van grootschalige oorlog in Oekraïne is sprake van grote psychische nood onder de getraumatiseerde bevolking. De behoefte aan ondersteuning op dat gebied is "gigantisch", zegt hoofdwoordvoerder Elisabeth Arnsdorf Haslund van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR in Oekraïne tegen het ANP. "Voor sommige mensen speelt dit al tien jaar. Tien jaar oorlog in het oosten sinds de annexatie van de Krim."

3 uur geleden