Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Tientallen agenten betrokken bij achtervolging overvallers

Tientallen agenten betrokken bij achtervolging overvallers

AMSTERDAM (ANP) - Vele tientallen agenten waren woensdagmiddag betrokken bij de achtervolging en arrestatie van de groep verdachten van een gewapende overval op een waardetransport. Het gaat volgens een politiewoordvoerder om agenten van de eenheden in Amsterdam en Noord-Holland, maar ook om zwaarbewapende politiemedewerkers van de Dienst Speciale Interventies (DSI) en hondengeleiders die samenwerkten met de politiehelikopter in de lucht.

Bij de overval in Amsterdam-Noord waren meerdere vluchtauto’s betrokken. "De politie kreeg twee auto’s in het zicht tijdens de achtervolging die uiteindelijk via de Nieuwe Leeuwarderweg zijn gereden en in Broek in Waterland zijn gestrand. Daar hebben we de aanhoudingen verricht en is een van de verdachten overleden."

Er is over en weer geschoten op de plek van de overval aan de Meeuwenlaan, onderweg tijdens de achtervolging en in de weilanden rond Broek in Waterland. "Een uitzonderlijke situatie die we maar eens in de zoveel jaren meemaken", omschrijft de woordvoerder de overval.

Gevaarlijke situatie

Er was sprake van een gevaarlijke situatie voor ooggetuigen. "We zijn blij dat er geen politiemensen gewond zijn geraakt, maar ook geen omstanders en bewoners. Ook de medewerkers van het waardetransport zijn niet gewond geraakt, die zijn natuurlijk wel ontzettend geschrokken." Voor alle ooggetuigen en bewoners van huizen die door de beschietingen zijn geraakt, is slachtofferhulp beschikbaar.

De politiemedewerkers waren uitgerust met kogelwerende vesten en daarnaast nog een zwaarder vest. "De grote aantallen politiemensen die erbij betrokken waren zijn nu aan het debriefen en moeten ook allemaal hun emoties kwijt. Want er is op hen geschoten en ze hebben zelf geschoten, dat gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten."

Recherche-onderzoek

Of de verdachten gewond zijn geraakt door politiekogels is de politiewoordvoerder niet bekend. "Dat is aan de Rijksrecherche om te onderzoeken."

Op de A16 bij Rotterdam-Kralingen heeft de de politie woensdagmiddag een auto staande gehouden. "Recherche-onderzoek zal moeten uitwijzen of dat iets met de Amsterdamse zaak te maken heeft."

Voor het recherche-onderzoek wordt een team gevormd met tientallen rechercheurs.

Meer uit Binnenland

Rechtbank doet op 12 juli uitspraak in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - De rechtbank doet op 12 juli uitspraak in de zedenzaak tegen Ali B. De rechters willen de tijd nemen om te komen tot een vonnis, liet de voorzitter vrijdagavond aan het einde van een lange zittingsdag weten.

15 uur geleden
Advocaat Ali B ziet onvoldoende bewijs voor verklaring Ten Damme

HAARLEM (ANP) - Ali B moet volgens zijn advocaat Bart Swier ook worden vrijgesproken voor het verkrachten van zangeres Ellen ten Damme. In zijn pleidooi zei hij vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat er onvoldoende betrouwbare verklaringen en bewijs zijn.

17 uur geleden
Advocaat Ali B vraagt ook vrijspraak voor aanranding Jill Helena

HAARLEM (ANP) - De advocaat van Ali B, Bart Swier, heeft betoogd dat er geen sprake was van aanranding tijdens de ontmoeting van de rapper en Jill Helena. Volgens hem was er geen sprake van dwang en moet hij vrijgesproken worden.

19 uur geleden
Advocaten Ali B vinden verklaring nieuwe getuige onbetrouwbaar

HAARLEM (ANP) - De advocaten van Ali B noemen de nieuwe getuige die zich woensdagavond pas meldde in de zedenzaak tegen de rapper "onbetrouwbaar". De verdediging van de rapper betoogde vrijdag in de rechtbank in Haarlem dat de verklaring van de vrouw duidelijk afwijkt van die van het slachtoffer. Zij zou door B. zijn aangerand en verkracht tijdens een schrijverskamp in Heiloo.

20 uur geleden
Nog eens 10 miljoen voor Nederlandse taallessen Oekraïners

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet steekt nog eens 10 miljoen euro in taalles voor Oekraïense vluchtelingen. De afgelopen tijd werd er al 17 miljoen voor opzijgezet. Met het geld kunnen gemeenten de Oekraïners ook volgend jaar "op een laagdrempelige manier blijven ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal".

20 uur geleden
XR betwijfelt onpartijdigheid burgemeester Halsema door gift ING

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) trekt de neutraliteit van burgemeester Femke Halsema in twijfel door de schenking van 5500 zonnepanelen aan de gemeente Amsterdam door ING samen met vastgoedbedrijf Kroonenberg Groep. Volgens XR wekt de schenking "de schijn van partijdigheid" bij de afwegingen van de burgemeester "bij de XR-demonstraties tegen ING". ING en het vastgoedbedrijf schonken donderdag de zonnepanelen ter gelegenheid van het aankomende 750-jarig bestaan van de hoofdstad in 2025.

21 uur geleden
Drukte bij autobedrijven na storing bij RDW

BUNNIK (ANP) - Autobedrijven hebben het vrijdag heel druk door de storing donderdag bij de RDW. Een woordvoerder van de Nederlandse autobrancheorganisatie BOVAG bevestigt berichtgeving hierover van NU.nl. Volgens de zegsman, die stelt dat chaos het codewoord is, hebben autobedrijven het vrijdag driemaal zo druk.

21 uur geleden